Εγκαίνια στην Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία (26 Νοεμβρίου 2016)

Εγκαίνια στην Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία (26 Νοεμβρίου 2016)

«Η μεγαλοπρέπεια μέσα στην απλότητα της». Με την φράση αυτή μπορούν να χαρακτηριστούν η Ακολουθία των εγκαινίων και η πρώτη Θεία Λειτουργία από τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο στον αναστηλωμένο και ανακαινισμένο εκ βάθρων ναό της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία.

Όλα έγιναν χωρίς «τυμπανοκρουσίες» με την συμμετοχή Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, ορισμένων πιστών από τις ελεύθερες περιοχές και προς το τέλος κάποιων ξένων περιηγητών. Αυτή η «μικρή» αριθμητικά συμμετοχή και οι μελωδίες των εξαίρετων ψαλτών συνέβαλαν στο να παρακολουθήσουν όλοι τα γενόμενα με πραγματική κατάνυξη, δηλαδή με συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας και ψυχικής ανάτασης. Από επώνυμους παραβρέθηκε μόνο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής , Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Παρόλο, που η εκκλησία της Μονής, κτίσμα του 19ου αιώνα, είχε εγκαινιαστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιο το 1867, έπρεπε, κατά την κρίση του Επισκόπου Χριστοφόρου, να γίνουν νέα εγκαίνια, λόγω των εκτεταμένων εργασιών, που προηγήθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά κυρίως, διότι είχαν αφαιρεθεί από την Αγία Τράπεζα τα Άγια Λείψανα, που εναπέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος.

Τα εγκαίνια ( η καθιέρωση) του ναού άρχισαν το εσπέρας της προηγουμένης, όταν ο Επίσκοπος Καρπασίας κόμισε μέσα σε ένα Άγιο Δισκάριο τα Ιερά Λείψανα, τα οποία εναπέθεσε πάνω στην Αγία Τράπεζα. Ακολούθως ψάλθηκε η λεγόμενη Ακολουθία της Υποδοχής με τροπάρια μαρτυρικά και άλλα. Στη συνέχεια τελέστηκε μέγας αρχιερατικός Εσπερινός. Το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 το πρωί, μετά την απόλυση της ακολουθίας του Όρθρου, ξεκίνησε η κυρίως τελετή των εγκαινίων με μία σύντομη προσευχή μπροστά στην Αγία Τράπεζα, με την οποία ο Επίσκοπος παρακάλεσε τον Χριστό «να αναδείξει και μας μιμητές των Αγίων Μαρτύρων». Πρώτα έγινε τρεις φορές λιτανεία γύρω από τον ναό, του οποίου είχαν κλείσει οι θύρες. Ο Επίσκοπος Καρπασίας, ενδεδυμένος την αρχιερατική του στολή έφερε στο κεφάλι του το Άγιο Δισκάριο με τα Ιερά Λείψανα, τα οποία ήταν καλυμμένα. Προπορεύονταν οι εκ των οποίων ο ένας έφερε το Ιερό Ευαγγέλιο, οι διάκονοι με τα θυμιατά, και ακολουθούσαν οι πιστοί. Σε κάθε στάση στην δυτική θύρα του ναού διαβαζόταν Αποστολικές και Ευαγγελικές περικοπές και αναπέμπονταν δεήσεις . Στην τρίτη και τελευταία στάση μπροστά από τη δυτική θύρα του ναού ο Επίσκοπος Καρπασίας, κτυπώντας με την ράβδο του πάνω σε αυτή , πρόσταξε με στεντόρεια φωνή: «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών • και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο βασιλεύς
της δόξης».

Ένας άνδρας, ο μόνος που είχε μείνει στον ναό, ερώτησε: «Τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης;». Και η απάντηση του Επισκόπου: «Κύριος κραταιός και δυνατός…» . Αυτό έγινε τρεις φορές , οπότε άνοιξε η θύρα και έγινε η είσοδος του Επισκόπου με τα Λείψανα των ιερέων, των ψαλτών και των πιστών. Ο Επίσκοπος Καρπασίας εναπέθεσε τα Ιερά Λείψανα στην Αγία Τράπεζα και τους έβαλε τρείς φορές Άγιο Μύρο, ευχόμενος να είναι «αιωνία η μνήμη των κτητόρων του Αγίου Οίκου τούτου». Τα ασφάλισε σε ειδική θήκη και τα τοποθέτησε στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας σε ειδική οπή, που ονομάζεται «φυτόν». Πάνω έριξε μαρμαρόσκονη και κηρομαστίχη. Το μίγμα αυτό αποτελείται από καθαρό κερί, μαστίχα, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα, ρητίνη και λάδανο. Αυτά συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το Σώμα του Κυρίου. Αφού σφραγίστηκε το «φυτόν», ο Επίσκοπος φόρεσε πάνω από την αρχιερατική στολή του ένα λευκό χιτώνα, που ονομάζεται σάβανο,σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το Άγιο Σώμα του Κυρίου και διάβασε ευχή, παρακαλώντας το Θεό να στείλει το Πανάγιο Πνεύμα και να αγιάσει τον ναό. Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Καρπασίας ευλόγησε μια ποσότητα χλιαρού νερού, σύμβολο του Αγίου Πνεύματος και το έριξε σταυροειδώς στην Αγία Τράπεζα. Με λευκά σαπούνια την έπλυνε και με σφουγγάρια τη στέγνωσε. Ράντισε πάλι την Αγία Τράπεζα με ειδικά αρώματα και αφού δόξασε τον Θεό σταύρωσε την Αγία Τράπεζα με Άγιο Μύρο, το οποίο άλειφε με τα χέρια του. Μετά τοποθετήθηκαν οι εικόνες των τεσσάρων Ευαγγελιστών αποτυπωμένες σε λινό ύφασμα στις τέσσερεις γωνίες της Αγίας Τραπέζης, επειδή με τα Ευαγγέλια τους συνέβαλαν στη στερέωση της Εκκλησίας. Η πλάκα της Αγίας Τράπεζας σκεπάστηκε από τον Επίσκοπο, με τη βοήθεια των ιερέων, με ένα λευκό ύφασμα, που ονομάζεται «κατασάρκιο» και δεν αφαιρείται ποτέ. Πάνω του τοποθετήθηκαν τα επίσημα καλύμματα, το Αρτοφόριο, το κανδήλι και το Ευαγγέλιο. Ο κ. Χριστοφόρος με ένα πινέλο , εμβαπτισμένο σε κηρομαστίχη και Άγιο Μύρο, σχημάτισε το μονόγραμμα του Χριστού (ΧΡ) στο Ιερό και σε άλλα σημεία του ναού. Ακολούθως άναψε την κεντρική αργυρή κανδήλα του τέμπλου, ενώ οι ιερείς άναψαν τις υπόλοιπες –επίσης αργυρές – κανδήλες. Στο σημείο αυτό η Ακολουθία των εγκαινίων ολοκληρώθηκε και άρχισε η πρώτη Θεία Λειτουργία στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα.

Σε ομιλία του ο Επίσκοπος Καρπασίας, αφού περιέγραψε και εξήγησε την Ακολουθία των εγκαινίων , τόνισε ότι «αυτό που κάναμε σήμερα, κατά αναλογία, ομοιάζει με την Πεντηκοστή όταν οι μαθητές δέχθηκαν την χάρη του Αγίου Πνεύματος». Τα Ιερά Λείψανα, σημείωσε, τοποθετήθηκαν, γιατί η Εκκλησία θεμελιώνεται και στηρίζεται στους μάρτυρες της, οι οποίοι έγιναν μέτοχοι του Αγίου Πνεύματος και μαρτύρησαν για τον Χριστό. «Ο σκοπός των εγκαινίων δεν είναι μόνο ο αγιασμός του ναού, αλλά και δικός μας με τον πνευματικό αγώνα και την αληθινή ζωή», τόνισε ο κ. Χριστοφόρος.

Στην ακολουθία των εγκαινίων και στην Θεία Λειτουργία, συμμετείχαν ο οικονόμος π. Ζαχαρίας, «ο φύλακας άγγελος» του Αποστόλου Ανδρέα και των άλλων ναών της Καρπασίας, οι αρχιμανδρίτες Αστέριος από την Ελλάδα, αδελφός του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, Γρηγόριος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι πρωτοπρεσβύτεροι Σάββας, Μιχαήλ και Κυριακός , ο οποίος συντήρησε το τέμπλο του ναού και δύο διάκονοι.

Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, με υπόδειξη του Επισκόπου, ψάλθηκε πολυχρονισμός για τον οικονόμο πατέρα Ζαχαρία. Ο Επίσκοπος Χριστοφόρος τόνισε : «Το γεγονός ότι φθάσαμε σε αυτή την ημέρα και εορτάζουμε τα εγκαίνια της Μονής μας οφείλεται στον πατέρα Ζαχαρία, ο οποίος ήταν όλα αυτά τα χρόνια εδώ» .

Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να δώσει στον πατέρα Ζαχαρία «ακόμη έτη πολλά για να συνεχίσει να κρατά και να υπηρετεί την Μονή μας».

του Αριστείδη Βικέτου

Share this post