Εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου Aρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στον Λυκαβηττό Λευκωσίας (5-6 Δεκεμβρίου 2016) – Εκκλησία της Κύπρου‏

Εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου Aρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στον Λυκαβηττό Λευκωσίας (5-6 Δεκεμβρίου 2016) – Εκκλησία της Κύπρου‏

Με κάθε ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου Aρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας στον Λυκαβηττό Λευκωσίας.

Το εσπέρα της Δευτέρας, 05 Δεκεμβρίου16, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον oμώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Την Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016, ανήμερα της εορτής, της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συμπαρισταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξήρε την προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου και την αγιότητα του βίου του, ένεκα του θάρρους, της υπομονής και της βαθιάς του Πίστεως. Επισήμανε το πώς διατηρήθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου στη συνείδηση των πιστών μέσα στους αιώνες  και το πως έφθασε μέχρι τις μέρες μας, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Η άσκηση, η υπομονή, η ταπείνωση και η απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού έδωσαν στον Άγιο Νικόλαο όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, που ο διάβολος δημιουργεί και παγιδεύει τον άνθρωπο ένεκα της αλαζονείας και του εγωισμού.

Επιπλέον ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ανέφερε, ότι η παρουσία του Αγίου είναι ολοζώντανη μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, καθώς και η πραότητα του χαρακτήρα παραμένουν σταθερό παράδειγμα προς μίμηση. Ταυτόχρονα, η θεληματική καλλιέργεια όλων των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος τον διαμόρφωσαν σε σπουδαία φυσιογνωμία του Ορθοδόξου φρονήματος.

Υπογράμμισε ακόμη ο Μακαριώτατος, ότι ο κάθε άνθρωπος καλής Θελήσεως, και στις μέρες μας, έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί και να καταξιωθεί με πνευματικό τρόπο μέσα στον περιβάλλοντα χώρο που ζει και εργάζεται. Πάντα, ο αγωνιστής άνθρωπος αξιοποιεί την δύναμη της θέλησης και της φροντίδας για τα ανώτερα ιδεώδη και αξίες. Ο Άγιος Νικόλαος παραμένει ένας ακόμη φάρος και πυξίδα των πιστών, προερχόμενος από τον τέταρτο αιώνα μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προέτρεψε όλους του παριστάμενους πιστούς να συμβάλουν στη διατήρηση της αρμονίας μεταξύ όλων των πιστών.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τους εορταστές υγεία και δύναμη και σύντομα ο Θεός, με τις πρεσβείες του σπουδαίου Ιεράρχου Αγίου Νικολάου, να φέρει την ποθητή Ειρήνη στη ζωή μας και στη ζωή της Εκκλησία και στην πονεμένη πατρίδα.

 

Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post