Μνήμη του Αγίου Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (16 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων (16 Δεκεμβρίου)

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτου Αγγαίου, του Αγίου Μοδέστου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων και της Αγίας Θεοφανούς της Βασιλίσσης. Σήμερα, εορτάζουμε, έναν ακόμη Άγιο Μόδεστο, αρχιεπίσκοπο και αυτόν Ιεροσολύμων (632-634 μ.Χ.).

Ο Προφήτης Αγγαίος καταγόταν από την Ιερατική φυλή του Λευΐ. Γεννήθηκε στη Βαβυλώνα, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας των Ιουδαίων. Ήταν αυτός, που μαζί με τον προφήτη Ζαχαρία αναθέρμαναν το ζήλο των Ιουδαίων για την ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντος.

Είναι ενδιαφέρον πως συμβουλεύει ο Προφήτης τους Ιερείς της εποχής του για να αποφεύγουν τους μολυσμούς: όποιος Ιερέας δηλαδή, είναι μολυσμένος από δωροδοκίες, ή από άλλες αμαρτίες και παρακοές που διέπραξε, αν αγγίξει το θυσιαστήριο θα το μολύνει. Η προσφορά του δηλαδή, θα θεωρηθεί μολυσμός.

Ο Άγιος Μόδεστος γεννήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. στη Σεβάστεια της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του ήταν Χριστιανοί και κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού κλείστηκαν στη φυλακή, όπου και πέθαναν μαρτυρικά. Έτσι, την ανατροφή του Αγίου Μόδεστου ανέλαβε ένας ειδωλολάτρης άρχοντας, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει μακράν της αληθινής Πίστης στον Ιησού Χριστό.

Όταν έμαθε για το μαρτυρικό τέλος των γονέων του, γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να γνωρίσει το Ευαγγέλιο του Χριστού και να βαπτιστεί, αφιερώνοντας τη ζωή του στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Στη συνέχεια, ανέλαβαν την κηδεμονία του δύο Αθηναίοι θετοί γονείς, που ήταν Χριστιανοί κι έτσι πλέον ζούσε σε χριστιανικό περιβάλλον, το οποίο του προσέφερε και τα ανάλογα βιώματα.

Μεγαλώνοντας ο Μόδεστος, εμφορούμενος από αγάπη για τον πονεμένο άνθρωπο, ανέπτυξε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Τη δράση του ζήλεψαν τα παιδιά των θετών γονέων του, τα οποία, όταν πέθαναν οι γονείς τους, τον πήγαν στην Αίγυπτο και τον πούλησαν σκλάβο.

Με τη δύναμη του Θεού, ο Άγιος Μόδεστος εκχριστιάνισε τον αφέντη του, ο οποίος στη συνέχεια του χάρισε την ελευθερία. Αμέσως μετά, πήγε να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Η αγάπη του για την Εκκλησία, η αφοσίωση του στον Ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού, η συνέπειά του στην ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των πιστών και τον εξέλεξαν αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων.

Η ανάδειξή του Αγίου Μοδέστου σε Ιεράρχη της Εκκλησίας δεν ήταν απλά μια θέση ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά μια έξοχη ευκαιρία να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους με επιμέλεια κι αγάπη.

Αξιώθηκε από το Πανάγιο Πνεύμα να επιτελέσει πολλά θαύματα, προσφέροντας θεραπεία και στους ανθρώπους και στα ζώα. Κοιμήθηκε μαρτυρικά σε βαθιά γεράματα με αποκεφαλισμό, μετά από πολλά βασανιστήρια που δέχθηκε.

Τον Άγιο Μόδεστο τον αισθάνονται οι πιστοί προστάτη των ζώων και για το λόγο αυτό τελούν αγιασμό, με τον οποίο ραντίζουν τα σπίτια αλλά και τα καταλύματα των ζώων.

Σήμερα πανηγυρίζει το ομώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και ο ναός του Αγίου στην κοινότητα Κοφίνου και το Παρεκκλήσιό του στον Αστρομερίτη.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post