Μνήμη του Προφήτου Δανιήλ και των Τριών Παίδων (17 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του Προφήτου Δανιήλ και των Τριών Παίδων (17 Δεκεμβρίου)

«Τῶν Προπατόρων τὸ σύστημα, οἱ φιλέορτοι δεῦτε, ψαλμικῶς εὐφημήσωμεν, Ἀδὰμ τὸν Προπάτορα, Ἐνώχ, Νῶε, Μελχισεδέκ, Ἀβραάμ, Ἰσαὰκ καὶ Ἰακώβ· μετὰ νόμον, Μωϋσῆν καὶ Ἀαρών, Ἰησοῦν, Σαμουὴλ καὶ Δαυΐδ· μεθ’ ὧν τὸν Ἡσαΐαν, Ἱερεμίαν, Ἰεζεκιήλ, καὶ Δανιὴλ καὶ τοὺς δώδεκα, ἅμα Ἠλιού, Ἐλισαῖον καὶ τοὺς ἅπαντας, Ζαχαρίαν καὶ τὸν Βαπτιστήν, καὶ τοὺς κηρύξαντας Χριστόν, τὴν ζωὴν καὶ ἀνάστασιν τοῦ γένους ἡμῶν».

Σήμερα, Κυριακή των Προπατόρων, τιμούμε τη μνήμη των κατά σάρκα συγγενών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπως είναι οι πατριάρχες Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ.

Καλούμαστε οι πιστοί να προετοιμαστούμε με τα ανάλογα πνευματικά εφόδια για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, δηλ. της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου», όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως.

Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη του προφήτη Δανιήλ, των τριών Παίδων (Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ), που μαρτύρησαν εν τη καμίνω του πυρός, και του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης.

Ο Προφήτης Δανιήλ και οι Τρεις Παίδες, αν και ήσαν νεαροί στην ηλικία και έζησαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κατά την περίοδο της βαβυλώνειας αιχμαλωσίας, επέδειξαν ακλόνητη πίστη στο Θεό, αφοσίωση στις εντολές του και ηρωικό φρόνημα απέναντι στα διάφορα διλήμματα. Με αντρειοσύνη καταξιώθηκαν από το Θεό με χαρίσματα για τη θεραπεία των ανθρώπων.

Ο Δανιήλ βγήκε αβλαβής από το λάκκο των λεόντων, όπου είχε ριχθεί με εντολή του ειδωλολάτρη βασιλιά, οι δε τρεις Παίδες παρέμειναν ανέπαφοι μέσα στο πυρακτωμένο καμίνι, όπου τους είχαν ρίξει, γιατί αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τη χρυσή εικόνα του βασιλιά. 

Κατέχουν εξέχουσα θέση στην υμνολογία της Εκκλησίας μας και προβάλλονται ως τύποι της Αναστάσεως του Χριστού, από την άποψη της θαυματουργικής διάσωσής τους από βέβαιο θάνατο.

Αποτελούν όμως και υποδείγματα ήθους και αρετής που είχαν τη θέληση και την ικανότητα να επιλέγουν το αληθινό και αιώνιο, περιφρονώντας απειλές, διώξεις και μαρτύρια.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post