Εκκλησιασμός, Μνημόσυνα και κοπή Βασιλόπιττας των ενοριτών Αγίου Λουκά Παλαιάς Λευκωσίας (Κυριακή, 8.1.2017)

Εκκλησιασμός, Μνημόσυνα και κοπή Βασιλόπιττας των ενοριτών Αγίου Λουκά Παλαιάς Λευκωσίας (Κυριακή, 8.1.2017)

Με θρησκευτική κατάνυξη και μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγινε χθες Κυριακή, 8.1.2017,στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού το ετήσιο μνημόσυνο του Δημήτρη Ιερωνυμίδη που ήταν ο τελευταίος επίτροπος της κατεχόμενης από το 1958 εκκλησίας του Αγίου Λουκά στην εντός των τειχών πόλη της μοιρασμένης Λευκωσίας.

Πρωτοστατούντος του θεοφιλεστάτου Eπισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου τελέστηκε παράλληλα και το μνημόσυνο όλων των ιερέων, διδασκάλων, επιτρόπων και ενοριτών του Αγίου Λουκά

Ο μακαριστός Δημήτρης Ιερωνυμίδης μετά την εκδίωξη όλων των ελλήνων της ενορίας του Αγίου Λουκά συνέχισε την θρησκευτική του δράση υπηρετώντας για σειρά ετών ως εκκλησιαστικός επίτροπος στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού.

Στο πλαίσιο της θείας λειτουργίας και μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε για δεύτερη φορά μετά από 58 συναπτά έτη η κοπή της βασιλόπιττας των ενοριτών του Αγίου Λουκά την οποία ευλόγησε ο επίσκοπος Γρηγόριος.

Την βασιλόπιτα προσέφεραν σε μνήμη των γονιών, συγγενών και όλων των ενοριτών του Αγίου Λουκά τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής του κατεχόμενου ναού οι Νικόλας Οικονομίδης, Χρήστος Ιερωνυμίδης και Λεύκος Χρίστου.

Η «ξεχασμένη» ενορία του Αγίου Λουκά Λευκωσίας γειτνιάζει με τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50 η πανήγυρης του Αγ. Λουκά ήταν από τις πλέον ξακουστές και μεγαλύτερες της νήσου.

Οι πρώτες ταραχές είχαν ως πυρήνα τον Άγιο Λουκά όπου οι τούρκοι κατάφεραν στρατηγικά και με τη βοήθεια των άγγλων αποικιοκρατών να καταστήσουν την ενορία ως τον πρώτο τουρκικό θύλακα

Άρχισαν σταδιακά οι εκδιώξεις των ελλήνων οι οποίες κορυφώθηκαν με τα δραματικά γεγονότα του 1958. Υπήρξε το πρώτο κύμα «τουρκόπληκτων» όπως τους είχαν χαρακτηρίσει οι εφημερίδες της εποχής.

Οι κάτοικοι του Αγίου Λουκά διασκορπίστηκαν στα διάφορα προάστεια εκτός των τειχών της πρωτεύουσας ενώ αρκετοί άλλοι μετανάστευσαν στην Αγγλία, Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια, από το 2009, μία αξιόλογη προσπάθεια για επαναδραστηριοποίηση στην προσφυγιά των Εκκλησιαστικών Επιτροπών όλων των σκλαβωμένων ιερών ναών της περιοχής Μεσαορίας και των εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας που είναι τουρκοκρατούμενες, καθώς και των προαστείων της Νεάπολης και του Τράχωνα και εν γένει της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

 

Χρονογραφημα Ραφαήλ Μισιαούλη: Κυριακή μετά τα Φώτα. Σύναξη εκτοπισμένων κατοίκων της Ενορίας Αγίου Λουκά Λευκωσίας (08/01/2016)

Ανακοίνωση

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post