Με λαμπρότητα η Κύπρος εόρτασε και φέτος τα Θεοφάνεια

Με λαμπρότητα η Κύπρος εόρτασε και φέτος τα Θεοφάνεια

Με λαμπρότητα γιόρτασε η Κύπρος τα Θεοφάνεια, παρά το χειμωνιάτικο καιρό που επικρατεί από το πρωί.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Πάφος, όπου το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου.

Ακολούθησαν ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε όπως φέτος να είναι η τελευταία φορά που γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια στη μισή πατρίδα μας. Σημείωσε ότι “αν εμείς σταθούμε στις αγωνιστικές επάλξεις, θα δούμε ελευθέρα την πατρίδα μας”. Αναφερόμενος στο στόχο της Τουρκίας να δώσει κρατική υπόσταση στο ψευδοκράτος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι οφείλουμε να σκληρύνουμε τη δική μας στάση, αφού η Τουρκία θέλει περισσότερα από όσα έχει πάρει. Πρόσθεσε, ότι “από εμάς δεν θα πάρουν αναγνώριση εάν δεν προσγειωθούν για να κάνουμε ένα κράτος σωστό, λειτουργικό όπου να ζουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, όλοι οι πολίτες και Έλληνες και Τούρκοι”.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά το 1974, πρόσφυγες από την Αμμόχωστο γιόρτασαν τα Θεοφάνεια στην κατεχόμενη πόλη. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου του Εξορινού. Η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων έγιναν στην παραλία Γλώσσα, δίπλα από το συρματόπλεγμα που κρατά την πόλη κλειστή για σχεδόν 43 χρόνια.

Τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν και στην κατεχόμενη Καρπασία. Της Θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας προέστη ο Επίσκοπος Καρπασίας  κ. Χριστοφόρος, ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στη θάλασσα δίπλα από τον ιερό ναό Αγίου Θύρσου στη Γιαλούσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews / ΚΥΠΕ

 

Διαβάστε: 

Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πλατύ Αγλαντζιάς

Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Θεοφάνεια στην Αμμόχωστο για δεύτερη συνεχή χρονια (6-1-2017)

Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας

Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής

Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post