Ονομαστήρια Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου (25 Ιανουαρίου 2017)

Ονομαστήρια Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου (25 Ιανουαρίου 2017)

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια τελέστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου 2017, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Θεολόγου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία.

Της Ακολουθίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και Αρσινόης κ. Νεκταρίου. Συμμετείχαν στον Εσπερινό ο επίσης εορτάζων Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, οι Πρωτοπρ. Δημήτριος Δημοσθένους και Πέτρος Παπαϊωάννου ο Πρεσβύτερος Δημήτριος Αγγελή και ο Διάκονος  Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στο στίχο «πρέσβευε ἐκτενῶς, Θεολόγε τῷ Λόγῳ, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν», από τα τροπάρια του Εσπερινού. Ακολούθως, περιέγραψε τη ζωή και τους αγώνες του Αγίου Γρηγορίου, ο οποίος αναδείχθηκε σε Οικουμενικό Πατέρα και Διδάσκαλο και «αετός της Θεολογίας». Ενώ, έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ., σε μια περίοδο δύσκολη για την Εκκλησία, λόγω των αιρέσεων που εμφανίζονταν, εντούτοις ο Άγιος Γρηγόριος με την απλότητα, την ταπεινότητα και τη γνήσια πίστη του, παρέμεινε στύλος της Ορθοδοξίας. Μας δίδαξε το πώς γνωρίζουμε τον αποκεκαλυμένο Τριαδικό Θεό και τον ομολογούμε ως αληθινό Θεό.

Ανήμερα της εορτής, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Θείας Λειτουργίας, με τη συμμετοχή των ανωτέρω κληρικών και συμπροσευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμόθεο, Εξάρχου του Παναγίου Τάφου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του θείου λόγου στη Θεία Λειτουργία, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο στίχο του ιερού Ευαγγελίου «ἐγώ εἰμι ἡ θύρα· δι’ ἐμοῦ ἐάν τις εἰσέλθῃ, σωθήσεται, καὶ εἰσελεύσεται καὶ ἐξελεύσεται, καὶ νομὴν εὑρήσει» (Ιωάν. 9, 10).

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος είναι παράδειγμα και υπόδειγμα όλων των Χριστιανών επειδή με την άσκηση, τη σπουδή, την πίστη και την αφοσίωση στην Εκκλησία έκανε πράξη όλα τα που χαρακτηρίζουν τον αληθινό άνθρωπο μιμούμενος τον Μέγα Αρχιερέα Χριστό, τον καλό ποιμένα.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ευχήθηκε όπως αυτός ο Μέγας Άγιος της Εκκλησίας να πρεσβεύει για τον καθένα μας και για όλο τον κόσμο, ούτως ώστε, ο πόθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού «γενήσεται μία ποίμνη, εἷς ποιμήν» (Ιωάν. 10, 16), με ενότητα και αγάπη μεταξύ μας, να προχωρήσουμε στην πορεία της ζωής μας βιώνοντας όσο γίνεται περισσότερο αυτή την αγάπη του Θεού ως λεπτή αύρα αισιοδοξίας στην καθημερινή μας ζωή παρά τις τυχόν θλίψεις και δοκιμασίες. Ο Άγιος Γρηγόριος παραμένει σταθερό παράδειγμα αισιοδοξίας για όλους μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας δέχθηκε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και άλλων Ιεραρχών, κληρικών, επισήμων και πιστών χριστιανών.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

 

Print Friendly

Share this post