Γ’ Σύναξη των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπής Περιφέρειας (Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017)

Γ’ Σύναξη των μελών των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπής Περιφέρειας (Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017)

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2017 εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, όπου παρευρέθηκαν τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών καθώς και οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ακολούθησε σύναξη στην αίθουσα του ναού όπου τελέστηκε η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιττας από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Ήταν προγραμματισμένο να τελέσει την κοπή της βασιλόπιττας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αλλά είχε παρακληθεί να παραστεί σε αγιασμό στα φυλακισμένα μνήματα που είχε τελέσει τη Θεία Λειτουργία και του μνημοσύνου του ήρωαΜάρκου Δράκου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ως υπεύθυνος για τη ανασύσταση και διατήρηση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχόμενων ενοριών και κοινοτήτων σε σύντομο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους επιτρόπους , δημάρχους και κοινοτάρχες για την αγαστή συνεργασία στη διατήρηση της ενότητας και συνεργασίας όλων των προσφύγων των ενοριών και την ενίσχυση του πόθου της επιστροφής στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις σε μία ελεύθερη πατρίδα διατηρώντας και μεταλαμπαδεύοντας τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρογονικής μας γης στους νεότερους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ο Επίσκοπος κ. Γρηγόριος εξήρε τη μεγάλη βοήθεια και συμβολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκοπου στην όλη προσπάθεια και μετέφερε τους θερμούς του χαιρετισμούς προς τους παρευρισκομένους που λόγω των πιο πάνω ειλημμένων υποχρεώσεων του δεν κατέστη δυνατό να παραστεί και να τελέσει την κοπή της βασιλόπιττας.

Ο Επίσκοπος δεν παρέλειψε να επαινέσει το επιτελούμενο έργο που γίνεται και παρότρυνε όλους να συνεχίσουν σταθερά την πορεία της ενότητας και αγωνιστικότητας με αγάπη και ειρήνη μέχρι την ημέρα της επιστροφής σε συνθήκες ελευθερίας και διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας στη γη των πατέρων μας.

Για ακόμη μία φορά υπογράμμισε την αναγκαιότητα το συντομότερο να συντηρηθούν οι Ναοί μας για να διατηρηθούν τα επόμενα έτη όπως διατηρήθηκαν τόσους αιώνες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των εκτοπισμένων κοινοτήτων και ενοριών Ανδρέας Ορφανίδης ενώ οι εκτοπισμένοι εκκλησιαστικοί επίτροποι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και ανταλλάξουν διάφορες σκέψεις με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Καθολική επιβεβαίωση του πόθου όλων να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους, αλλά και στα μοναστήρια και Εκκλησίες μας που παραμένουν, παρά την καταστροφή φάροι της Ορθοδοξίας και της ειρήνης για κάθε άνθρωπο.

 

Απο το Γραφείο Εμημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

********************

Ομιλία του Δρος Νίκου Ορφανίδη 

εκ μέρους των μελών των Επιτροπών

των ναών των κατεχομένων κοινοτήτων
της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας

15 Ιανουαρίου 2016

 


Θεοφιλέστατε,

Είναι για όλους εμάς τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους των κατεχόμενων ναών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας ευλογία και χαρά και ύψιστη τιμή να μετέχουμε, με τις ελάχιστες δυνάμεις μας, σ’ αυτή την προσπάθεια της ανοικοδόμησης και της επαναλειτουργίας των ναών μας, σ’ αυτούς τους άγριους καιρούς της δοκιμασίας και των παθών των Ορθοδόξων Ελλήνων της Κύπρου. Είναι, πιστεύουμε ιδιαίτερα σημαντικό να επανακτήσουμε τους ναούς μας, να τους λειτουργήσουμε ξανά, έτσι που οι εκκλησιαστικές συνάξεις στην κατεχόμενη γη μας να μας οδηγήσουν ξανά στον τόπο της χάριτος και της χαράς και της ευλογίας.

Υποκλινόματσε στο έργο που επιτελείτε, και καταθέτουμε την προθυμία μας και την απόφαση μας να είμαστε όλοι μαζί ως Εκκλησία σ‘αυτό τον αγώνα του καλού εν Χριστώ. Όσα επιτελούνται διακριτικώς και ταπεινώς, εις οσμήν ευωδίας πνευματικής, συνιστούν μείζον γεγονός στον τόπο της πολύπαθης ιστορίας μας.

Μας περιμένουν βεβαίως πολλά. Καρτερία και υπομονή χρειάζεται και προσευχή και συγγνώμη, έτσι που να αξιωθούμε να δούμε ξανά τους ναούς μας να αστράπτουν και να λαμπροφορούν εορταστικώς και πανηγυρικως.

Ευχαριστούμε, ως εκκλησιαστικές επιτροπές των κατεχομένων κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, τὸν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο για τον εν Χριστώ αγώνα του. Τις προσπάθειές του. Την ευλογία του. Τη στήριξή του. Τον αισθανόμαστε και σήμερα παρόντα σ’ αυτή την εκδήλωση.

Ευχαριστούμε ακόμα, εσάς, Θεοφιλέστατε, επίσκοπε Μεσαορίας, που αναλάβατε το μεγάλο βάρος του συντονισμού και της εποπτείας του έργου μας. Για τη διακριτική βοήθεια σας. Για το όραμά σας και την ευλογίας σας, που απέδωσε όσα απέδωσε. Έτσι που έχουμε το θαύμα των προσκυνηματικών επισκέψεων και των λειτουργιών στους ναούς μας, που σιγά-σιγά αποκαθίστανται λειτουργικώς. Εις παραμυθίαν και παρηγορίαν του Ελληνισμού της Κύπρου.

ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post