Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, Επισκόπου Σόλων (17 Φεβρουαρίου)

Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, Επισκόπου Σόλων (17 Φεβρουαρίου)

Σήμερα Κυριακή 17 Φεβρουαρίου είναι η αρχή του Τριωδίου.

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου Φιλίππου, των Αγίων αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας και του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων.

Ο Άγιος Αυξίβιος έζησε κατά τους αποστολικούς χρόνους και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Ρώμης. Έχοντας γνωρίσει και ασπασθεί τον Χριστιανισμό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να αποφύγει το γάμο με επιφανή ειδωλολάτρισσα, για τον οποίο τον προόριζαν οι γονείς του.

Μετά από πολλές περιπέτειες έφθασε στην Κύπρο και αποβιβάστηκε στην περιοχή του Λιμνίτη. Η άφιξή του συνέπεσε χρονικά με την παρουσία στο νησί των Αποστόλων Βαρνάβα και Μάρκου, οι οποίοι τον βάφτισαν και τον χειροτόνησαν σε πρεσβύτερο στους Αρχαίους Σόλους.

Με τη βοήθεια του αδελφού του Θεμισταγόρα, ο οποίος είχε επίσης εγκατασταθεί στο νησί, ανέπτυξε πλούσια ιεραποστολική δράση στην περιοχή των Σόλων, που μέχρι τότε ήταν γνωστή ως κέντρο της ειδωλολατρίας.

Ως επίσκοπος Σόλων πλέον, έσωσε πλήθη Κυπρίων από την πλάνη, αλλά και αξιώθηκε από τον Θεό να θεραπεύει κάθε είδος σωματικής και ψυχικής ασθένειας. Η μνήμη του Αγίου Αυξιβίου τιμάται ιδιαίτερα στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Μόρφου και ειδικά στο χωριό Αστρομερίτης, όπου βρίσκεται και ναός αφιερωμένος στο όνομά του.      

Σήμερα, επίσης, είναι η Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή που ακούγεται στη θεία Λειτουργία. Εισερχόμαστε με την Κυριακή αυτή στην κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου. Ένα μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο 70 ημερών ταπείνωσης και άσκησης ανοίγει ενώπιον μας, που θα ολοκληρωθεί το Μεγάλο Σάββατο με την Άκρα Ταπείνωση του Λυτρωτή του κόσμου.

Σήμερα ο Μέγας Διδάσκαλος Ιησούς Χριστός μάς διδάσκει το δρόμο της αγάπης, της ταπείνωσης και της συστολής και όχι της υψηλόφρονος γνώμης.

Καλούνται οι πιστοί να αποφύγουν τη φαρισαϊκή αλαζονεία, κάνοντας εσωτερική πνευματική ενδοσκόπηση, μιμούμενοι την ταπείνωση του Τελώνη για να αποκτήσουν τον μόνιμο θησαυρό των αρετών.

Καλό Τριώδιο!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Share this post