Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, Επισκόπου Σόλων (17 Φεβρουαρίου)

Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, Επισκόπου Σόλων (17 Φεβρουαρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Μαριάμνης, αδελφής του Αποστόλου Φιλίππου, των Αγίων αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας και του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων.Επίσης, σήμερα Σάββατο προ της Κυριακής της Τυρινής, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη πάντων των εν ασκήσει λαμψάντων Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων.

Ο Άγιος Αυξίβιος έζησε κατά τους αποστολικούς χρόνους και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Ρώμης. Έχοντας γνωρίσει και ασπασθεί τον Χριστιανισμό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να αποφύγει το γάμο με επιφανή ειδωλολάτρισσα, για τον οποίο τον προόριζαν οι γονείς του.

Μετά από πολλές περιπέτειες έφθασε στην Κύπρο και αποβιβάστηκε στην περιοχή του Λιμνίτη. Η άφιξή του συνέπεσε χρονικά με την παρουσία στο νησί των Αποστόλων Βαρνάβα και Μάρκου, οι οποίοι τον βάφτισαν και τον χειροτόνησαν σε πρεσβύτερο στους Αρχαίους Σόλους.

Με τη βοήθεια του αδελφού του Θεμισταγόρα, ο οποίος είχε επίσης εγκατασταθεί στο νησί, ανέπτυξε πλούσια ιεραποστολική δράση στην περιοχή των Σόλων, που μέχρι τότε ήταν γνωστή ως κέντρο της ειδωλολατρίας.

Ως επίσκοπος Σόλων πλέον, έσωσε πλήθη Κυπρίων από την πλάνη, αλλά και αξιώθηκε από τον Θεό να θεραπεύει κάθε είδος σωματικής και ψυχικής ασθένειας. Η μνήμη του Αγίου Αυξιβίου τιμάται ιδιαίτερα στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Μόρφου και ειδικά στο χωριό Αστρομερίτης, όπου βρίσκεται και ναός αφιερωμένος στο όνομά του.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly

Share this post