Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης με θέμα: «Το σημείο †ου Σταυρού»

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης με θέμα: «Το σημείο †ου Σταυρού»

Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και τα Κοινοτικά Συμβούλια Πλατρών, Πελενδρίου, Κουκάς και Ομόδους πραγματοποίησαν Προσκυνηματική Περιήγηση την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, με θέμα: «Το σημείο †ου Σταυρού».

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην Κοινότητα Πελενδρίου, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Κατόπιν, τελέστηκε δέηση στον ιερό ναό Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος.

Το απόγευμα, μίλησε στο Πολιτιστικό Κέντρο “Γιώργος Σεφέρης” στις Πλάτρες, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, με θέμα “Σταυρός, πιστών το στήριγμα”. Ο Πανιερώτατος έκανε αναφορά στο ιστορική πορεία του σημείου του σταυρού από την αρχαιότητα, στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης καιπροτύπωση του Τιμίου Ξύλου, μέχρι τη Σταύρωση του Κυρίου και την ευλογία που επέφερε στην ανθρωπότητα το πανίερο αυτό γεγονός. Στο τέλος απάντησε σε ερωτήματα του πολυπληθούς ακροατηρίου, που το αποτελούσαν κάτοικοι των Πλατρών και της ευρύτερης περιοχής των κοινοτήτων του Τροόδους, καθώς και φιλοξενούμενοί μας από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και άλλες πόλεις, οι οποίοι έλαβαν μέρος, δωρεάν, σε αυτή την εκδήλωση γνωριμίας με τα Ιερά Προσκυνήματα του τόπου μας.

Ακολούθως έλαβε το λόγο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος τόνισε την αξία αυτών των εκδηλώσεων και τη στήριξη τους, από πλευράς της Πολιτείας, δια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και της επίσημης Ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου. Επισήμανε, ότι θεωρεί τεράστια την προσφορά της Εκκλησίας στους ανωτέρω τομείς, ιδιαίτερα προς τους νέους της πατρίδας μας. Κατόπιν, ο Υπουργός κ. Δημοσθένους τέλεσε τα εγκαίνια της Έκθεσης Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, όπου παρουσιάζεται η εκκλησιαστική βυζαντινή τέχνη του αγιογράφου, ξυλογλύπτη και ψηφιδωγράφου.
Επιπλέον, στα πλαίσια της Έκθεσης παρουσιάζονται τα εργόχειρα των Μονών Τροοδίτισσας, Μέσα Ποταμού, Αμασγούς και Τρικουκκιώτισσας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συνεργάτες για την ετοιμασία, οργάνωση, προώθηση και προβολή της εν λόγω εκδήλωσης. Επίσης ευχαρίστησε για τη καλή συνεργασία όλων όσων έλαβαν μέρους στις εκδηλώσεις από το Πελένδρι, την Κουκά, το Όμοδος και τις Πλάτρες.

Ιδιαίτερα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρωτοβουλία να ιδρυθεί το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και, το οποίο, να επιτελεί εκδηλώσεις γνωριμίας των ανθρώπων με τα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας. Επίσης, ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο για την ομιλία στις Πλάτρες, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για την ευλογία να τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Πελένδρι, καθώς επίσης τον Υπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Δημοσθένους, ο οποίος ήρθε στην απογευματινή εκδήλωση στις Πλάτρες και κατόπιν τέλεσε τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Να σημειωθεί ότι η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για ένα μήνα και θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν οι μαθητές των σχολείων της γύρω περιοχής και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται.

Πρόσκληση – Πρόγραμμα

Print Friendly, PDF & Email

Share this post