«Οδοιπορικό στις κατεχόμενες περιοχές της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας»

«Οδοιπορικό στις κατεχόμενες περιοχές της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας»

Το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αθήνα από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, με θέμα «Οδοιπορικό στις κατεχόμενες περιοχές της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως Πρόεδρος των κατεχομένων Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προσκλήθηκε να παραστεί και να χαιρετίσει την εκδήλωση. Λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν εύκολο να παραστεί προσωπικά. Κατόπιν παράκλησης της οργανωτικής επιτροπής απέστειλε Χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Χρυσόστομος Αγαθοκλέους. Ο Επίσκοπος ευχαρίστησε τον Αγαθοκλέους για τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε να αναγνώσει το κείμενο του Χαιρετισμού.

Όπως σημειώνει ο Δρ Λοΐζος Λοϊζου από τις Γούφες Αμμοχώστου Μεσαορίας «συγχαίρουμε τον Επίσκοπο Μεσαορίας,  για το άρτιο εκκλησιαστικό περιεχόμενο του Χαιρετισμού και τις ιστορικές αναφορές για τις Εκκλησίες και τις Μονές μας της κατεχόμενης επαρχίας της Λευκωσίας. Όλα αυτά κράτησαν το κοινό σε εγρήγορση, καθώς παρακολουθούσε το Χαιρετισμό του Επισκόπου. Και καταλήγει «η εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη και επιτυχημένη». Στη σεμνή αυτή εκδήλωση παρέστησαν  ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος , ο Δήμαρχος Κυθρέας Δρ. Πέτρος Καρεκλάς , η κοινοτάρχης Παλαικύθρου κ. Ειρήνη Αφαντίτη και ο κοινοτάρχης Γερολάκου κ. Ιάκωβος Παρπέρης και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην Εκδήλωση.

*****************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

«ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ»

Αθήνα, Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

 

 

Αγαπητοί μου,

Με αισθήματα χαράς και συγκινήσεως επικοινωνώ μαζί σας. Εν πρώτοις, σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς, τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, με τις ευλογίες του οποίου έχω την ευθύνη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας να παραστώ στη σεμνή αυτή εκδήλωση διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρώας γης, με τίτλο «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ».

Λυπούμαι που κι αυτή την φορά δεν είναι εύκολο να είμαι μαζί σας. Όμως, πάντοτε σας έχω στη σκέψη και την προσευχή μου ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου και η ευχή μου είναι να προοδεύετε στο τίμιο και στο αγαθό, διατηρώντας εσείς και τα παιδιά σας όλο εκείνο τον ψυχικό κόσμο της παράδοσης της αγιοτόκου νήσου μας.

Εύχομαι να σας αξιώνει ο Θεός, με ενότητα και αγάπη, να κρατάτε υψηλά την αγωνιστική σημαία, προσηλωμένοι στις αξίες, το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια του Κύπριου Έλληνα Ορθόδοξου Χριστιανού.

Απόψε πορεύομαι κι εγώ μαζί σας ως προσκυνητής, κατεβαίνοντας ανάμεσα των αετοφωλιών του Πενταδακτύλου και περπατώντας στα ιερά προσκυνήματα της Παναγίας και ασκητήρια των Αγίων και Οσίων μας, με πρώτο τον Άγιο Δημητριανό Επίσκοπο της Κυθρέας, και τους άλλους Αγίους Ιεράρχες Πάππο, Αθανάσιο κ.ά. Φθάνοντας από τη Χαλεύκα στην πάλαι ποτέ καταπράσινη κοιλάδα της Κυθρέας με τις έξι ενορίες της και τις αντίστοιχες Εκκλησίες, την Παναγία Χαρδακιώτισσα, την Αγία Άννα Συρκανιάς, τους Οσίους Ανδρόνικο και Αθανασία, τον Άγιο Γεώργιο (σήμερα στρατόπεδο), την Αγία Μαρίνα και τον Τίμιο Σταυρό της Χρυσίδας. Ακόμη, πλησιάζουμε και μαζί ανάβουμε ένα κερί στους μικρότερους ναούς μας, του Αγίου Γεωργίου τους Μάντουδες, του Αρχαγγέλου, του Αγίου Γεωργίου του Ποταμίτη, του Αποστόλου Λουκά κ.ά.

Κατόπιν, εισερχόμαστε προσκυνητές στο Νέο Χωριό της Κυθρέας με το μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Χαραλάμπους με το περίφημο καμπαναριό του, τον αρχαιότερο Ναό του Τιμίου Προδρόμου και νότια στον κάμπο της Μεσαορίας βρίσκουμε τα ερείπια του εξωκκλησιού του Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Στρατηλάτη. Πλησίον του Τιμίου Προδρόμου, στέκει ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου, που έγινε τζαμί (μετά την άλωση του 1570), όπως συμβαίνει και με τον Άγιο Νικόλαο στο Τραχώνι της Κυθρέας. Σήμερα, εκεί στο Τραχώνι μπορούμε, κάτω από τις γνωστές συνθήκες, να προσκυνήσουμε στο ναό της Παναγίας, που εορτάζει το Γενέσιον της Θεοτόκου.

Πιο κάτω, στο δρόμο προς το Τρίκωμο και την Αμμόχωστο μπαίνουμε προσκυνητές στον Άγιο Γεώργιο της Βώνης (σήμερα στρατόπεδο) και ανατολικότερα στον Άγιο Γεώργιο Έξω Μετοχίου και κοντοστεκόμαστε στα ερείπια της Παναγίας των Παίδων. Πιο κάτω προσκυνούμε την Γαλακτοτροφούσα του Παλαικύθρου και νότια αναζητούμε τα ερείπια της Αγίας Αικατερίνης, της οποίας τα τελευταία χρόνια τελούμε την εορτή της στην προσφυγιά, τονώντας έτσι την ενότητα του λαού μας και διατηρώντας τη μνήμη της ταυτότητας μας, μέσα από τη διατήρηση της μνήμης των Αγίων μας.

Από το Παλαίκυθρο προχωρώντας πιο κάτω στην Τύμπου προσκυνούμε στον Άγιο Γεώργιο, τον Προφήτη Ηλία και την Αγία Μαρίνα. Επιστρέφουμε προς την πρωτεύουσα προσκυνούμε στο εξαίρετο εκκλησιαστικό αρχιτεκτονικό κόσμημα, στο Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Μια Μηλιά και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία. Πλησιάζουμε στο Καϊμακλί, όπου στον κάμπο της Μεσαορίας, είναι το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου και πιο πέρα στην Ομορφίτα η μεγαλοπρεπής Εκκλησία του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Κυθρέας (σήμερα στρατόπεδο).

Στον Τράχωνα προβάλλει ως φάρος φωτεινός η μεγαλόπρεπη και επιβλητική Εκκλησία της Παναγίας μας και πιο πάνω ο νεόδμητος περικαλλής ναός της Νεάπολης ο Απόστολος Ανδρέας. Πιο δυτικά μας υποδέχεται ο Γερόλακκος με τον ιστορικό Ναό του Αγίου Μάμαντος, του Αγίου Γεωργίου και το νεόδμητο βυζαντινό Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας ή Γενέσιον της Θεοτόκου.

Το νοερό οδοιπορικό μας θα είναι ελλιπές εάν δεν περπατήσουμε ως ευλαβείς προσκυνήτες και στα δρομάκια της εντός των τειχών παλαιάς πόλης της Λευκωσίας. Ο ενοριακός ναός του Αγίου Λουκά, ο οποίος έκλεισε, «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος», από το 1958 και σήμερα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, προσπαθούμε να συναγόμαστε οι εκτοπισμένοι απόγονοι πλέον των παλαιών Αϊ Λουκαϊτών και τούτο γιατί θέλουμε να κρατήσουμε το φυλακτό της μνήμης και της ελπίδας, μαζί με τους άλλους δύο περίφημους Ναούς μας στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της παλαιάς Λευκωσίας, των Μεγαλομαρτύρων Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιακώβου του Πέρσου, οι οποίοι γειτνιάζουν με τους ναούς της ελεύθερης περιοχής, του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου και της Παναγίας της Χρυσαλινιώτισσας.

Αυτές οι Εκκλησίες κι άλλες τόσες είναι για εμάς, ιδιαίτερα τους εκτοπισμένους Κυπρίους, οι νησίδες που οριοθετούν το μέγεθος της αγάπης μας για την πατρίδα μας. Αυτές οι Εκκλησίες είναι οι άγκυρες της ελπίδας μας, οι οποίες επεκτείνουν την υπομονή μας για το σήμερα και την εγκαρτέρηση για το αύριο, με τις οποίες θα πρέπει να εξοπλιστούν οι νέοι της Κύπρου, για να αντέξουν και να δημιουργήσουν στη γη των πατέρων μας.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό, θέλω να υπογραμμίσω ότι μόνο η χάρις του Παντοδύναμου Τριαδικού Θεού μάς περιφρουρεί και μόνο Εκείνος έχει τη δύναμη να μάς κρατήσει ενωμένους και αγαπημένους στο παρόν και στο μέλλον, αρκεί να το ζητούμε διακαώς με τις πρεσβείες της Χαρδακιωτίσσης και της Γαλακτοτροφούσας, του Αγίου Οικουμενικού Ιεράρχη και προστάτη των προσφύγων Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Κυθρέας, και όλων των Αγίων μας.

Και πάλι σας συγχαίρω για την αποψινή και τις πρωτοβουλίες σας και σας εύχομαι καλές επιτυχίες και στις επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις σας.

Σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή και καλό Πάσχα να αξιωθούμε!

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 17 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών

των κατεχόμενων Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post