Η εορτή των Θεοφανείων στην Κύπρο

Η εορτή των Θεοφανείων στην Κύπρο

Με ευλάβεια και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο η μεγάλη και λαμπρή γιορτή της επιφανείας του Τριαδικού Θεού. Στους κατάμεστους ιερούς ναούς της μεγαλονήσου δημιουργήθηκε μια πραγματικά εορταστική ατμόσφαιρα με τον πιστό λαό μας να προστρέξει για να συμμετάσχει στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και να μοιραστεί στη συνέχεια τη χαρά της εορτής και την ευλογία του αγιασμού.

Στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού η πόλη της Λάρνακος, όπου χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη τον αγιασμό των υδάτων και, δι’ αυτών, όλης της κτίσεως.

Το πρωί, τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον αρχαίο και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του επιχωρίου Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.

Ακολούθως, από τον ναό σχηματίστηκε μεγάλη πομπή προς την παραλία των Φοινικούδων και την μεγάλη αποβάθρα της μαρίνας της Λάρνακος, όπου παρουσία πλήθους πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προέστη της τελετής του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Την πομπή πλαισίωναν τιμητικά τμήματα της Εθνικής Φρουράς, άγημα Ναυτικού, το τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης, Ναυτοπρόσκοποι και Οδηγοί. Σε όλη την διαδρομή παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας και η Φιλαρμονική της Αστυνομίας, ενώ τιμές αποδόθησαν από την Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους και παρέστησαν βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, οι πολιτικές, στρατιωτικές, δημοτικές και αστυνομικές αρχές της πόλης.

Οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και εκατοντάδες πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την εξέδρα παρακολούθησαν και χειροκρότησαν τους κολυμβητές, που αψηφώντας τα παγωμένα νερά της θάλασσας της Λάρνακας, βούτηξαν, όπως προστάζει το έθιμο, και έπιασαν το σταυρό.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά και του χρόνου στην Κερύνεια».

Στη Λεμεσό η Θεία Λειτουργία για τη γιορτή των Θεοφανείων τελέστηκε στην εκκλησία της Αγίας Νάπας προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας Χρυσοστόμου. Εκ μέρους της Κυβέρνησης παρών ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου. Λόγω των έργων στο παλαιό λιμάνι της Λεμεσού ο καθαγιασμός των υδάτων τελέστηκε από τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, στην περιοχή Αμαθούντας.

Στην Πάφο η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ναυκράτιδος Κυρίλλου και του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου. Ακολούθησε πομπή από την εκκλησιά προς το λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση.

Στην Αγία Νάπα της Θείας Λειτουργίας προέστει ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος και ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Στη Λευκωσία επίκεντρο των εορτασμών ήταν στο Μετόχι του Κύκκου, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων με την αρμόζουσα λαμπρότητα και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρος προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, συμπαραστατούμενος από μέλη της αδελφότητος της Μονής Κύκκου. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων, με κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη δεξαμενή των κήπων του Μετοχίου. Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, τα οποία είχαν από νωρίς λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία γύρω από την εξέδρα. Την Κυβέρνηση, στον εορτασμό, εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Σοφοκλής Αλετράρης.

Τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στο πάρκο Ακροπόλεως στον Στρόβολο, όπου ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο οποίος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως, αγίασε ακολούθως τα ύδατα στο συντριβάνι του εν λόγω πάρκου της πρωτεύουσας.

Καθαγιασμός των υδάτων έγινε και στον Υδατοφράκτη Κλήρου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Προηγήθηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην κοινότητα της Κλήρου. Παρέστησαν οι στρατιωτικές, αστυνομικές και κοινοτικές αρχές της περιοχής, τα οργανωμένα σύνολα της Μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού, καθώς και πλήθος πιστών.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
6 Ιανουαρίου 2012

Print Friendly, PDF & Email

Share this post