Προσφορά 100 χιλ. ευρώ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Προσφορά 100 χιλ. ευρώ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Του Α. Βικέτου

Εκατό χιλιάδες ευρώ προσέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ  η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου προς την Ιερά Μονή και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί πλήρως το μαγειρείο της. Με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Αρχιεπισκοπή. Με την προσφορά αυτή έγιναν τα εξής:

-Εξωτερικά τακτοποιήθηκαν όλες οι ρωγμές , λόγω παλαιότητας, του μαγειρείου.

-Τοποθετήθηκαν νέοι έξοδοι των καπνοδόχων.

-Δημιουργήθηκε νέα είσοδος, και ένα νέο παράθυρο.

-Τοποθετήθηκαν νέες παροχές φυσικού αερίου, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, υδραυλικά συστήματα, νέα αποχέτευση. Επίσης επενδύθηκε όλη η κουζίνα με πλακάκια τόσο στο πάτωμα όσο και στους τοίχους  εντός.

-Εγκαταστάθηκε  νέος εξοπλισμός, νέα ντουλάπια, το ψυγείο από την αρχή επαναεπενδύθηκε, και εξοπλίστηκε, τοποθετήθηκε νέο σύστημα ψύξης.

-Δημιουργήθηκε νέα ψησταριά με τον αντίστοιχο εξαερισμό. Όλα τα συστήματα, που απορροφούν τον αέρα συνδέθηκαν με σύστημα φιλτραρίσματος των οσμών μέσω νερού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος   εξέφρασε ιδιαίτερα  αισθήματα συγκίνησης και ευχαριστίας για την συμβολή της αδελφής Εκκλησίας Κύπρου στην ανακαίνιση του μαγειρείου της Ιεράς Μονής και της Θεολογικής Σχολής.  Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο «πολύτιμο φίλο και αδελφό εν Χριστώ». Επεσήμανε ότι ο κ. Χρυσόστομος «γνωρίζων και εκτιμών την πνευματική προσφορά της Ιεράς Μονής και της Σχολής, ηθέλησε και τοιουτοτρόπως να εκδηλώσει τα αισθήματα και την αγάπη του προς το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον». 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βαρθολομαίος στην συμπλήρωση πέντε ετών, αφότου ανέλαβε Ηγούμενος της Μονής ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, για τον οποίο είπε: «Κατά το ως ¨εν ριπή οφθαλμού¨ διελθόν διάστημα του χρόνου τούτου ειργάσθητε κοπιωδώς και την ιδικήν σας φωνήν μαζί με την γοερά κραυγή του Πατριάρχου σας και την αγωνία της Μητρός Εκκλησίας προς απόδοσιν του Δικαίου εις την επί πεντηκοντατίαν σχεδόν δοκιμαζομένην Σχολήν μας».Ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τις «επιστηρικτικές ευχές, νουθεσίες και ευλογίες του».

Ο κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) θα προχωρήσουν στην έκδοση γραμματοσήμου με την πρόσοψη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών ψηφιοποίησης του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης της Σχολής.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” στις 25.2.17.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post