Συνέντευξη του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην πρώτη Κυπριακή Τουριστική Ιστοσελίδα (www.cyprushighlights.com)

Συνέντευξη του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην πρώτη Κυπριακή Τουριστική Ιστοσελίδα (www.cyprushighlights.com)

Άνθρωποι του Τουρισμού: Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος Προέδρος Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Εκκλησίας Κύπρου

Η Πρώτη Κυπριακή Τουριστική Ιστοσελίδα www.cyprushighlights.com στα πλαίσια ενίσχυσης και ενδυνάμωσης μιας πιο ανθρώπινης σχέσης, επαφής αλλά και επικοινωνίας με ανθρώπους του τουρισμού της πατρίδας μας, αρχίζει μια σειρά από αφιερώματα και παρουσιάσεις – μέσα από συνεντεύξεις – ανθρώπων που υπηρετούν και προσφέρουν από διαφορετικά πόστα στον κυπριακό τουρισμό. 

  1. Λίγα λόγια για το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και τη δράση του στην ανάπτυξη και προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο (σύντομη ιστορική αναδρομή, άξονες δράσεων, στόχοι, επιδιώξεις)

Χαιρόμαστε που μέσα από την ενημερωτική διαδικτυακή σελίδα σας, η οποία όταν ετοιμαζόταν συνέβαλε και το Γραφείο μας στην ενίσχυση και εμπλουτισμό του πολιτιστικού και εκκλησιαστικού υλικού της, μας δίνετε την ευκαιρία να προβάλουμε το έργο του Γραφείου μας. Ταυτόχρονα και εσείς μας δώσατε δικές σας εισηγήσεις για το μεγάλο θέμα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Κάποιες από αυτές τις εισηγήσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί ή είναι εφαρμόσιμες στο πλαίσιο του κοινωνικού γίγνεσθαι που ζούμε.

Η πρώτη συνάντηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε, όταν το φθινόπωρο του 2008 ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) ζήτησε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο ένα πρόσωπο εκ μέρους της Εκκλησίας, το οποίο θα αναλάμβανε την παρουσίαση, καταρχήν στη Λευκωσία, της ειδικής έκδοσης του ΚΟΤ «ΚΥΠΡΟΣ, ΝΗΣΟΣ ΑΓΙΩΝ». Ο τόμος αυτός παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2008 στη Λευκωσία, κατόπιν στην Ελλάδα, την άνοιξη του 2009 πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα, και το Νοέμβριο του 2009 στη Μόσχα.

Έτσι ξεκίνησε να ωριμάζει η προοπτική Ίδρυσης του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου. Αυτό έγινε τον Απρίλιο του 2012, όταν κατατέθηκε η πρόταση και το σκεπτικό στην Ιερά Σύνοδο και λήφθηκε η απόφαση Ίδρυσης του Γραφείου.

Το εν λόγω Γραφείο στελεχώνεται από συνεργάτες μας στη Γραμματεία, αλλά και από Ειδικούς Επιστήμονες. Ταυτόχρονα το Γραφείο πλαισιώνεται από τους εκπροσώπους όλων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών, με τους οποίους έχουμε στενή συνεργασία και δύο τακτικές συνάξεις ανά έτος, μία στο κέντρο (Ιερά Αρχιεπισκοπή) και μία στην περιφέρεια (Μητροπόλεις, Επισκοπές ή Μονές).

Τόσο το Συνοδικό Γραφείο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όσο και οι περιφέρειες εργάζονται με αμοιβαία συνεργασία, στοχεύοντας στην προβολή, ενημέρωση και διευκόλυνση ντόπιων και ξένων που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν, να γνωρίσουν, αλλά και να βιώσουν τη βαθιά   παράδοση της πατρίδας μας μέσω της Αγίας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η παράδοση αυτή εντοπίζεται να ζει δημιουργικά στα Μοναστήρια, Ησυχαστήρια, Εκκλησίες, αλλά ακόμη και εξωκκλήσια, εκκλησιαστικά σκευοφυλάκια, διαμέσου της προσευχής, της τέλεσης της Θείας Λατρείας και της Τέχνης μέσω των ποικίλων εκφάνσεών της.

  1. Προβλήματα ή αδυναμίες που έχετε εντοπίσει μέσα από τη δράση σας;

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι υπαρκτά σε κάθε προσπάθεια ανθρώπινη. Όμως, ο αγώνας και η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται αδιάκοπα και να λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας και της κοινωνίας. Εάν αυτό που κάνουμε ή που επιδιώκουμε έχει τη συγκατάθεση της Εκκλησίας, τότε προωθείται με τη γνώμη και την ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ενδιαφερομένους εντός και εκτός της Εκκλησίας. Δεχόμαστε απόψεις και προτάσεις από ανθρώπους που αγαπούν τα ιερά προσκυνήματα, τον Χριστιανικό Πολιτισμό και εν γένει την πατρίδα μας. Προχωράμε σταθερά και υπερπηδούμε τα εμπόδια με τη δέουσα προσπάθεια και γινόμαστε πειστικοί, αφού η προσπάθειά μας δεν είναι προσωπική, αλλά υπόθεση των ειδικών, επαγγελματιών και απλών ανθρώπων που εκφράζουν γνήσια τη φιλοπατρία τους.

Ένα καίριο θέμα και ζήτημα είναι η ομαδική συνεργασία και συλλογική προσπάθεια. Μερικοί επαγγελματίες του τουρισμού νομίζουν ότι από μόνοι τους μπορούν να είναι πιο πετυχημένοι ή θα καρπωθούν περισσότερα οφέλη ή θα αποταμιεύσουν περισσότερα οικονομικά κέρδη. Συνεπώς χρειάζεται μελέτη, στρατηγική, ζήλος, πολύ φιλότιμο και συλλογική προσπάθεια στο χώρο της προώθησης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και γενικότερα του τουρισμού στην πατρίδα μας.

  1. Ποιες λύσεις εισηγείστε, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο οι αδυναμίες που υπάρχουν;

Χρειάζεται, όπως τόνισα και προηγουμένως, σοβαρή μελέτη και βούληση όλων των παραγόντων για γόνιμη συνεργασία και εφαρμογή ουσιαστικών αποφάσεων. Αυτός ο σταθερός και εθνικός θησαυρός είναι και δικός μας, αλλά ταυτόχρονα και οικουμενική κληρονομιά. Εισήγηση που μπορεί να εφαρμοστεί είναι τα όργανα της κρατικής και ημικρατικής υπηρεσίας να είναι πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά στην εφαρμογή των καλών αποφάσεων που λαμβάνονται  από κοινού με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Να υπάρχει σεβασμός για κάθε θρησκευτικό μνημείο, το οποίο μπορεί να είναι ένα μοναστήρι, στο οποίο ζουν άνθρωποι, οι οποίοι ασκούνται πνευματικά και προσεύχονται αδιαλείπτως για όλη την ανθρωπότητα.

  1. Έχετε συνεργασίες με φορείς τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου;

 Ασφαλώς από το 2008 και ιδιαίτερα μετά τον Απρίλιο του 2012, οπότε ιδρύθηκε το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, βρισκόμαστε σε σταθερή και μόνιμη συνεργασία με τον ΚΟΤ και όλους τους εμπλεκομένους με τα θέματα του Τουρισμού στην πατρίδα μας. Εξαιτίας της καλής συνεργασίας του Γραφείου με τον ΚΟΤ, η πρώτη επιτροπή που ίδρυσε ο ΚΟΤ για τις ειδικές μορφές τουρισμού είναι αυτή του Θρησκευτικού Τουρισμού και των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Πρώτοι εμείς επιδιώξαμε και μιλήσαμε σε σεμινάριο του Συνδέσμου Ξεναγών Κύπρου και τους προτείναμε να έχουμε τακτικές ευκαιρίες ενημέρωσης με τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων.  Προσκαλούμε στις εκδηλώσεις μας και συμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις των ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ,  ΑCTA. Καταθέτουμε τις απόψεις μας. Συνεργαζόμαστε και διοργανώνουμε ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Επίσης, συμμετέχουμε σε διάφορες εκθέσεις που διοργανώνουν άλλοι φορείς του Τουρισμού και γενικότερα της κοινωνίας.

Έχουμε συνυπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το ομόλογο Γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος (03/11/2014). Συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Πολωνίας. Με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχουμε επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και με τη Μητρόπολη Ρόδου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι συμμετείχαμε στο Διεθνές Συνέδριο για το Θρησκευτικό Τουρισμό στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2009, στο Συνέδριο για το Θρησκευτικό Τουρισμό, μέσα στο πλαίσιο της 28ης ΄Εκθεσης «Φιλοξένεια» στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο του 2012, στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Santiago de Compostela της Ισπανίας, στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και Θρησκευτικού Τουρισμού στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, τον Νοέμβριο του 2016 κ.ά. Βέβαια, υπάρχουν περιθώρια για περισσότερη και πλατύτερη συνεργασία τόσο εντός όσο και εκτός της πατρίδας μας.

  1. Ένας ιδιαίτερος πυλώνας είναι αυτός της συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Το Γραφείο σας πραγματοποιεί ημερίδες, διαλέξεις ή συνέδρια με σκοπό και στόχο την εκπαίδευση και επιμόρφωση μοναχών, λειτουργών γραφείων Μητροπόλεων ή Επισκοπών για την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση και φιλοξενία ντόπιων και ξένων επισκεπτών στους θρησκευτικούς μας προορισμούς;

 Γίνονται αρκετές προσπάθειες και στον Τομέα αυτό, με καταγεγραμμένες τις πρώτες από αυτές ήδη από το 2012 έως σήμερα. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες να γίνουν και στο μέλλον. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ήδη για δεύτερη σχολική χρονιά συνεργαζόμαστε με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης σε προγράμματα Θρησκευτικών Προορισμών, με το οποίο ομάδες μαθητών υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους επισκέπτονται εκκλησιαστικά μνημεία, καταγράφουν πληροφορίες για την αρχιτεκτονική τους, την ιστορία και τις παραδόσεις τους, τα εκκλησιαστικά κειμήλια, τυχόν τοιχογραφίες κ.ά., αλλά και βιώνουν την εκκλησιαστική παράδοση.

Για υποστήριξη του προγράμματος δραστηριοποιείται η διμερής Επιτροπή του Υπουργείου και του Συνοδικού Γραφείου. Ενημερώνονται οι Διευθυντές των σχολείων, καθηγητές και οι μαθητές. Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου μιλά σε συγκεντρώσεις των Διευθυντών των σχολείων για το πρόγραμμα.

Το όλο έργο παρουσιάζεται στα σχολεία, σε τοπικά συνέδρια και στο μεγάλο συνέδριο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Στα συνέδρια τα σχολεία καλούνται να παρουσιάσουν τις εργασίες και τις ποικίλες δράσεις τους για τα Ιερά Προσκυνήματα και τους Θρησκευτικούς Προορισμούς της πατρίδας μας.

Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε με τη δέουσα σεμνότητα και ωφέλεια προς όλους. Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία.

 

Print Friendly

Share this post