Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διπλωματούχων Ξεναγών 2013

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διπλωματούχων Ξεναγών 2013

Τη Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Σεμινάριο Διπλωματούχων Ξεναγών 2013, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄.

Στο Σεμινάριο προσκλήθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως Διευθυντής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο οποίος παρευρέθηκε και χαιρέτησε  το Σεμινάριο.

Ο Θεοφιλέστατος, καλωσορίζοντας τους ξεναγούς, μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και τους ενημέρωσε για το έργο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.  Κάλεσε όλους σε συνεργασία για τον κοινό σκοπό που είναι η προβολή, προώθηση και ενημέρωση των ντόπιων και ξένων για τα Ιερά Προσκυνήματα της Πατρίδας μας και για όλα εκείνα που συναποτελούν τη θρησκευτική κληρονομιά μας, όπως π.χ. είναι ο δισχιλιόχρονος Πολιτισμός μας, η Χριστιανική Τέχνη και η Εκκλησιαστική Ιστορία.

Επισήμανε τη σημαντική συμβολή των ξεναγών προς την κατεύθυνση της πληροφόρησης και της ενημέρωσης των επισκεπτών-προσκυνητών των Ιερών Τόπων, Μουσείων και άλλων θρησκευτικού περιεχομένου περιβάλλοντα.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, στο πολύτιμο έργο που επιτελούν οι ξεναγοί με γνώση, ευαισθησία και επαγγελματισμό και ασφαλώς, όπως ο κάθε ένας καλείται από την πλευρά του να προσθέσει ένα λιθαράκι στο έργο που κλήθηκε να επιτελέσει, ευρύτερα στην κοινωνία.

 Στη συνέχεια, επαίνεσε το έργο της Σχολής Ξεναγών του ΚΟΤ, με τη διεύθυνση του κ. Άντρου Παπαγεωργίου, καθώς επίσης συνεχάρη την κ. Πόπη Χατζηδημητρίου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Πρακτόρων Κύπρου και την κ. Λουκία Κυπριανού, από μέρους του ΚΟΤ για την οργάνωση του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου.

Επίσης, συνεχάρη όλους τους συντελεστές της οργάνωσης του Σεμιναρίου και κατεξοχήν τη Γραμματεία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακαρίου Γ΄ και ιδιαίτερα το Διευθυντή Δρ. Ανδρέα Φυλακτού.

Ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό, συνεχάρη όλους για το επιτελούμενο έργο και τους ευχήθηκε καλές επιτυχίες στις εργασίες του Συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία, της παρουσίας του ανάμεσα σε 300 ξεναγούς, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ανακοίνωσε την πρόθεση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων να οργανώσει ειδικά σεμινάρια για την καλλιέργεια και μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων και πληροφοριών σ’ όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και κατ’ εξοχήν τους ξεναγούς, από θεολόγους, βυζαντινολόγους, αρχαιολόγους, μουσειολόγους κ. ά. ειδικούς επιστήμονες. Επίσης, προσκάλεσε τους ξεναγούς σε ειδική ξενάγηση, στο Βυζαντινό Μουσείο, σε ημέρα και ώρα που θα το δουν από κοινού, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και ο Σύνδεσμος Ξεναγών.

 Όλοι οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον Προσκυνηματικό Παγκύπριο χάρτη, έκδοση του Συνοδικού Γραφείου (ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά), ενώ στο περιθώριο του Σεμιναρίου συνομίλησαν με το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας και αντάλλαξαν σκέψεις για θέματα που αφορούν την ξενάγηση γενικά, και ειδικά στις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις. Από πλευράς του ο Επίσκοπος Μεσαορίας άκουσε με ενδιαφέρον και τη δέουσα προσοχή σε ζητήματα που αφορούν τους ξεναγούς. Όλοι συμφώνησαν ότι η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητη και χρήσιμη.

Επιμέλεια:

Κείμενο: Μιχάλης Σπύρου, Θεολόγος. Φωτογραφίες: Παύλος Χατζηπροδρόμου

Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post