Προσκύνημα στην Κύπρο επιστημονικής ομάδας θεολόγων από την Αυστραλία

Προσκύνημα στην Κύπρο επιστημονικής ομάδας θεολόγων από την Αυστραλία

Κατόπιν συνεργασίας με τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Γιάννη Ιακώβου και το Ταξιδιωτικό Γραφείο Salamis Tours, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, φιλοξένησε την Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012, ομάδα είκοσι θεολόγων-ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Βιβλικής Θεολογίας, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδα (Adelaida) της Αυστραλίας.

Στις 10:00 π.μ. προσήλθαν στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Καθηγητής της Βιβλικής Θεολογίας στο University of Adelaida, πατέρας Michael Trainor. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μίλησε στο εκκλησίασμα για την παρουσία της ομάδας θεολόγων από την μακρινή Ήπειρο της Αυστραλίας και το προσκυνηματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της επίσκεψης στην πατρίδα μας. Καλωσορίζοντάς τους , ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ευχήθηκε να έχουν μία όμορφη και καρποφόρο παραμονή στη Κύπρο. Τέλος, υπογράμμισε, ότι η πατρίδα μας, μέσα στους αιώνες αναδείχθηκε σε νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως.

Ακολούθως, οι ιερείς, ο πρόεδρος και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Φανερωμένης, είχαν την καλοσύνη να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους πρωϊνό. Ο Πρόεδρος κ. Νίκος Λακούφης καλωσόρισε την επιστημονική ομάδα και ευχήθηκε ευχάριστη παραμονή στην πατρίδα μας και τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν στα βήματα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, να τις μεταφέρουν και σε άλλους συναδέλφους τους, έτσι ώστε κι εκείνοι να προγραμματίσουν επίσκεψη στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Έκθεση ιερών κειμηλίων της Παναγίας Φανερωμένης και αργότερα μετέβησαν στο Λεβέντειο Μουσείο, όπου έτυχαν ξενάγησης στα όμορφα και σημαντικά δείγματα κειμηλίων της χριστιανικής μας παράδοσης και του ελληνικού μας πολιτισμού.

Τελευταίος σταθμός, του προγράμματος που κατάρτισε το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ήταν το θρησκευτικό κέντρο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ένεκα απουσίας, σε Θεία Λειτουργία εκτός Λευκωσίας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου,  υποδέχθηκε τους θεολόγους ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Επίσκοπος Γρηγόριος τους φιλοξένησε στο Μέγα Συνοδικό, τους ξενάγησε στην αίθουσα που συνεδριάζει η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου (Μικρό Συνοδικό), με τις περίφημες τοιχογραφίες του μοναχού Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη. Ακολούθως, επισκέφθηκαν το Παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα και το διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από τη γέννησή του (1913-1977).

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η προσκύνηση στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον περίβολο της παλαιάς Αρχιεπισκοπής. Εκεί είχαν την ευκαιρία οι φιλοξενούμενοι Αυστραλοί να θαυμάσουν το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το εικονοστάσιο με τις φορητές εικόνες και το δωδεκάορτο. Επίσης, τον άμβωνα και τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ακόμη, τις μοναδικές τοιχογραφίες. Είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν ότι εδώ τελούνται οι ενθρονίσεις των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Εδώ τελούνται τα μεγάλα εκκλησιαστικά γεγονότα, όπως επίσης Δοξολογίες και υποδοχή επίσημων εκκλησιαστικών προσώπων.

Προτού μεταβούν στον Καθεδρικό Ναό, παρακάθισαν σε γεύμα, όπου ο Επίσκοπος Μεσαορίας είχε την ευκαιρία να τους μιλήσει για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Κύπρου. Τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές των κυπρίων μέσα στους αιώνες. Μίλησε για την εποχή της αρχαιότητας και τα Ελληνικά βασίλεια, τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, τους διάφορους κατακτητές που πέρασαν και άφησαν θετική ή αρνητική σφραγίδα στη νήσο μας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα χρονιά που έφθασε στην Κύπρο το μήνυμα της Αναστάσεως και του Ιερού Ευαγγελίου. Ήδη, από την ημέρα της Πεντηκοστής στα Ιεροσόλυμα, το μαρτύριο του Στεφάνου και βέβαια με την άφιξη των Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα και Μάρκου το 45 μ.Χ. Το μήνυμα ήρθε ενωρίς, εντούτοις η Εκκλησία ιδρύθηκε με την παρουσία των Αποστόλων, οι οποίοι κήρυξαν και βάπτισαν χριστιανούς, αλλά και χειροτόνησαν κατά τόπους επισκόπους. Το τελευταίο, χειροτονία επισκόπων, είναι το κατεξοχήν κριτήριο ιδρύσεως μίας τοπικής Εκκλησίας του Χριστού. Τόνισε ότι, μέσα στις δύο χιλιάδες έτη βίου της Παλαίφατης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες της θεολογίας και της άσκησης, που καταξιώθηκαν σε οικουμενικές προσωπικότητες της Εκκλησίας.

Ολοκληρώνοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στη σημερινή τραγική κατάσταση που ζουν οι χριστιανοί εγκλωβισμένοι στην Καρπασία και οι πρόσφυγες, που περιμένουν από το 1974 την ημέρα της ελεύθερης επιστροφής και επανεγκατάστασης στην πατρική γη, σε ένα ενιαίο κράτος. Επισήμανε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι δικοινοτικό, μεταξύ των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, δηλ. των χριστιανών και μουσουλμάνων κυπρίων. Δεν είναι θρησκευτικό το πρόβλημα, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελλήνων κυπρίων. Η τουρκική δύναμη, που κυριαρχεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διακαώς επιθυμεί να αφανίσει κάθε τι το ελληνικό και χριστιανικό.

Ζητούμε ελευθερία, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ζουν στην πατρίδα τους όλοι οι άλλοι άνθρωποι και λαοί και εσείς στην φιλόξενοι χώρα σας, την Αυστραλία. Ζητούμε να τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα όπως και πριν το 1974. Ζητούμε να ξαναφτιάξουμε και να συντηρήσουμε τους ναούς και τα μοναστήρια μας στην κατεχόμενη πατρίδα. Για να μπορούμε, την επόμενη φορά, να σας φιλοξενήσουμε στη Σαλαμίνα, στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και στα βήματα των Αποστόλων στην τουρκοκρατούμενη γη μας. Στον Απόστολο Ανδρέα στην Καρπασία, στον Άγιο Ευφημιανό με τις περίφημες τοιχογραφίες, στην κοινότητα Λύση, στον Αρχάγγελο της Κερύνειας, στην Παναγία των Καθάρων, πλησίον της κοινότητας Λάρνακας Λαπήθου, στην Παναγία και την Αγία Μαρίνα στην Κυθρέα και σε όλα τα ιερά και τα όσιο του σκλαβωμένου βορείου τμήματος της νήσου μας.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όλοι εξέφρασαν την χαρά τους που είχαν αυτή την ευλογημένη ευκαιρία και να ζήσουν αυτές τις εμπειρίες. Ο π. Michael Trainor εκ μέρους όλων ευχαρίστησε το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Επίσκοπο Μεσαορίας, καθώς και τους συνεργάτες του, για την όλη οργάνωση του προγράμματος. Τις επόμενες δύο ημέρες μετέβησαν σε άλλες πόλεις και ιερούς τόπους της ελεύθερης πατρίδας μας. Σημαντική επίσκεψη στην Πάφο και στο βήμα όπου μίλησε ο Απόστολος Παύλος και στα Ρωμαϊκά ανάκτορα, όπου  ο Ανθύπατος Σέργιος άκουσε τους Αποστόλους και ζήτησε να βαπτιστεί. Παραμένει στην ιστορία ως ο πρώτος ρωμαίος αξιωματούχος, ο οποίος δέχθηκε την αληθινή πίστη του Τριαδικού Θεού.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Μεταξύ άλλων, όλοι έλαβαν το χάρτη προσκυνηματικών περιηγήσεων στην αγγλική γλώσσα, έκδοση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post