Επέκταση στις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου στις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις

Επέκταση στις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου στις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις

Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, επισκέφθηκαν το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Podol’e κ. Τύχων  και η Γερόντισσα Σεργία από το αντίστοιχο Γραφείο του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Καλωσορίζοντας τους δύο Ρώσους αδελφούς, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εξέφρασε κατ\’αρχήν τη χαρά του και κατόπιν ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, ο οποίος διευθέτησε τη συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας είχε την ευκαιρία να περιγράψει τη δομή λειτουργίας του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, το σκοπό καθώς και τους στόχους. Ανέφερε ότι για την πραγμάτωση των στόχων συμβάλλουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους ειδικοί επιστήμονες, καθώς και επιτροπή αντιπροσώπων από την Ι. Αρχιεπισκοπή, τις Ι. Μητροπόλεις και τις Σταυροπηγιακές Μονές.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, απάντησε σε ερωτήματα τόσο του Επισκόπου Τύχωνα όσο και της Μοναχής Σεργίας. Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωση και καλύτερη πρόσβαση των Ρώσων προσκυνητών στα Μοναστήρια, τις Εκκλησίες και εν γένει τα Ιερά Προσκυνήματα της Κύπρου.

Ο Επίσκοπος Γρηγόριος παρουσίασε το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που έχει παράξει μέχρι σήμερα το Γραφείο, προς εκπλήρωση της αποστολής του. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι ο Παγκύπριος Χάρτης και οι προτεινόμενες διαδρομές. Οι δύο φιλοξενούμενοι επιδοκίμασαν το επιτελούμενο έργο και, μετά από συζήτηση, διαπιστώθηκε συναντίληψη επί των θεμάτων για χάρη των προσκυνητών. Προς το σκοπό αυτό θα αναμένουν σε λίγες ημέρες το χάρτη σε ρωσική μετάφραση. Ο χάρτης ήδη υπάρχει εκτός από ελληνικά και στα αγγλικά.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως έγινε αναφορά στην προγραμματισμένη Έκθεση Θρησκευτικού Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Μόσχα. Ο Επίσκοπος Γρηγόριος έδειξε ενδιαφέρον για συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, έχοντας και την εμπειρία της επίσκεψής του στη Ρωσική πρωτεύουσα το 2009 και την πολύτιμη συνεργασία με το Γραφείο του ΚΟΤ στη Μόσχα, και την παρουσίαση τότε, του οδηγού «Κύπρος: Νήσος Αγίων» στη ρωσική μετάφραση.

Για το θέμα, ο Επίσκοπος Τύχων υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με τον Επίσκοπο Σέργιο, αρμόδιο της οργάνωσης της ανωτέρω Έκθεσης.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στις σκέψεις που υπάρχουν και τις οποίες μελετά με τους συνεργάτες του, για την πραγματοποίηση μετά το Πάσχα του 2013, Συνεδρίου και Έκθεσης Θρησκευτικού Τουρισμού στη Λευκωσία, όπου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ο Επίσκοπος Γρηγόριος πιστεύει, ότι η πραγματοποίηση του γεγονότος αυτού, θα είναι μια πολύ καλή και χρήσιμη ευκαιρία οι Κύπριοι να γνωρίσουν πέρα από τα προσκυνήματα της πατρίδας τους και εκείνα τα οποία υπάρχουν σε άλλες παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες, όπως π.χ. στη Ρωσία.

Η επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, του Θεοφιλεστάτου και της Γερόντισσας, ολοκληρώθηκε με προσκύνημα στο Παρεκκλήσιο του Απ. Βαρνάβα, και ξενάγηση στην Αίθουσα όπου συνεδριάζει η Σύνοδος και στο Μέγα Συνοδικό. Πρωτού αναχωρήσουν έλαβαν ενημερωτικό υλικό, βιβλία και χάρτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Τέλος επιβεβαιώθηκε η διατήρηση σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Γραφείων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων των δύο Εκκλησιών. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας παρακάλεσε τον Επίσκοπο Podol’e κ. Τύχωνα  να μεταφέρει τα σεβάσματά του στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. κ. Κύριλλο και την εν Χριστώ αγάπη του στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και σε όλους τους αδελφούς κληρικούς και λαϊκούς, στελέχη του Πατριαρχείου Μόσχας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post