Η Χαρμολύπη του Χριστιανού στην κατανυκτική πορεία προς το Πάσχα. Εκκλησιασμός στην Παναγία Θεοτόκο του Τραχωνίου Κυθρέας (Κυριακή 12 Μαρτίου 2017)

Η Χαρμολύπη του Χριστιανού στην κατανυκτική πορεία προς το Πάσχα. Εκκλησιασμός στην Παναγία Θεοτόκο του Τραχωνίου Κυθρέας (Κυριακή 12 Μαρτίου 2017)

Την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017, πρωί, οι προσκυνητές χωριανοί και άλλοι πιστοί έφθασαν με ανάμεικτα συναισθήματα στο Τραχώνι της Κυθρέας. Αντίκρυσαν τα ερείπια της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και στο κέντρο του χωριού την Παναγία Θεοτόκο. Η πίστη των εκτοπισμένων προσκυνητών και ο πόθος τους να εκκλησιαστούν, όπως το έκαναν παλιά, στην Εκκλησία του χωριού τους φάνηκαν από το ότι οι καιρικές συνθήκες δεν τους στάθηκαν εμπόδιο. Η σταθερή τους πίστη και αγάπη προς τον Θεό μας θύμισαν τα τέσσερα πρόσωπα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, τα οποία, παρά τις συνθήκες που τους εμπόδιζαν να φτάσουν κοντά στον Χριστό, έκαναν τα πάντα για να έρθουν σ’ Αυτόν.  

Εκεί, στον ιστορικό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, τελέστηκε Εκκλησιασμός των πιστών, όπου έγινε αναφορά στην εορτή της Αναστάσεως, της Β΄ Κυριακής των Νηστειών του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά και στα προεόρτια της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό και τον Όρθρο τελέστηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος Δέηση με ανάγνωση της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και κατόπιν τελέστηκαν τα ιερά Μνημόσυνα πάντων των απελθόντων κληρικών, διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κοινότητας. Της ακολουθίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος με τη συμμετοχή του Πρωτοπρεσβύτερου π. Παναγιώτου Χριστοδούλου από το Παλαίκυθρο και του Διακόνου π. Ανδρέα Ματέι.

Όλοι είχαν στα πρόσωπά τους την όψη της χαρμολύπης και της προσμονής της Ανάστασης του Σωτήρος Χριστού.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Εκκλησιασμού.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους κληρικούς, τον Κοινοτάρχη, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Θεοτόκου Τραχωνίου Κυθρέας, τους Ψάλτες Μιχάλη Ανδρέου από την Χαρδακιώτισσα και ψάλτη στην Αγία Άννα Συρκανιάς, και τον Ιάκωβο Ιακώβου, εκκλησιαστικό επίτροπο στην Παναγία Γενάγρων και υιό του μακαριστού Ιερέως π. Χρήστου Ιακώβου, καθώς και όλους τους συνεργάτες του στο επιτελούμενο έργο.

Επίσης, αναφορά έγινε και στη μακαριστή Σοφία, σύζυγο του Μιχάλη Ανδρέου και δασκάλα της κοινότητας, της οποίας τελέστηκε το μνημόσυνο.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Θεοτόκου Τραχωνίου Κυθρέας.

 

Ανακοίνωση

 

 

 

Print Friendly

Share this post