Ολοκληρώθηκε η ημερίδα Σχολής Γονέων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου: «Η θωράκιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τους Γονείς»

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα Σχολής Γονέων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου: «Η θωράκιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τους Γονείς»

Το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε η Επιμορφωτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων και έλαβε χώρα στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο.

Οι ομιλητές κλήθηκαν να καλύψουν θέματα γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού και το γενικό θέμα της Ημερίδας ήταν:

«Η Θωράκιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τους Γονείς».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, στο θέμα του ανέπτυξε την ελληνική μας ταυτότητα μέσα στη σύγχρονη κοινωνία με αναφορά στη Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού, τα οποία όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε,  δίνοντας έμφαση στη μεγάλη σημασία που έχει το ζωντανό παράδειγμα των γονιών για τα παιδιά, τα οποία τείνουν να μιμούνται αυτό που βλέπουν.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Δημήτρη Νατσιού, Δασκάλου και Θεολόγου. Ο κ. Νατσιός στην εισήγησή του έδωσε τη δική του μαρτυρία ως δάσκαλος, αλλά και συνεργάτης του γονέα. Τόνισε ιδιαίτερα τις σωστές βάσεις με τις οποίες θα πρέπει να εφοδιάζεται το παιδί από τους γονείς, κυρίως από την βρεφική του ηλικία. Επικεντρώθηκε στο βαρυσήμαντο ρόλο του γονέα, αλλά και του διδασκάλου μέσα από διάφορα παραδείγματα από τις εμπειρίες και τα βιώματά του από την πολύχρονη πείρα του στο σχολικό χώρο.

Η Δρ. Αντωνία Κολιαράκη ως ειδικός στα θέματα της Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε στην ταυτότητα και τον ρόλο των γονέων στη μετα–σύγχρονη εποχή, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στην εξέλιξη του πυρίνα της οικογένειας μέσα από την πάροδο του χρόνου. Στην εισήγησή της επικεντρώθηκε κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια μέσα στις αντιξοότητες της μεταμοντέρνας εποχής.

Τέλος, η Δρ. Ελεονώρα Παπαλεοντίου-Λουκά στην εισήγησή της αναφέρθηκε στο δικαίωμα του παιδιού για μια ολόπλευρη ανάπτυξη μέσα από ορισμούς και θεωρίες που διέπονται από τη Ψυχολογία. Στην παρουσίασή της έδωσε έμφαση στο δικαίωμα του παιδιού για μια σωστή και πολύπλευρη εκπαίδευση, κάνοντας αναφορά στους διάφορους τρόπους επίτευξης αυτής.

Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η Δρ. Παναγιώτα Μάμα – Αγαπίου, Παιδοψυχίατρος.

Η ολοκλήρωση της Ημερίδας έγινε με συζήτηση και ερωτήσεις προς τους εισηγητές.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, στη λήξη των εργασιών της Ημερίδας, ευχαρίστησε τους ομιλητές για την παρουσίαση των εισηγήσεών τους, καθώς και για τα πολύ ωφέλιμα στοιχεία που έδωσαν τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Ο Θεοφιλέστατος εισηγήθηκε η επιμορφωτική ημερίδα για τα δικαιώματα του παιδιού να συνεχιστεί και σε μεταγενέστερο στάδιο, ούτως ώστε να καλυφθούν όλοι οι παράμετροι που διέπουν αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, τόσο για τους γονείς, όσο και για την κοινωνία μας ολόκληρη.

Γιάννα Παπατρύφωνος

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

**************************************************************************************************

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων

 

με θέμα: «Η θωράκιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τους Γονείς«.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 (ώρες: 09:15 π.μ. – 12:20 μ.μ) στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο, 

με ομιλητές τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμηρού κ. Ιγνάτιο

                      την Δρ. Αντωνία Κολιαράκη,

                      την Δρ. Ελεονώρα Παπαλεοντίου-Λουκά,

                      και τον Δημήτρη Νατσιό.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκκλησιαστικής Κατηχήσεως και Διακονίας  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στα τηλέφωνα 22554653 και 22554696, καθώς και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) [email protected].

Πιο κάτω διαβάστε το πρόγραμμα της Ημερίδας…

Πρόγραμμα Ημερίδας Σχολής Γονέων Μαρ_2017 (ασπρισμένο πρόγραμμα-02)

Print Friendly

Share this post