Α΄ Κυριακή των Νηστειών – Της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών – Της Ορθοδοξίας

Σήμερα, Α΄ Κυριακή των Νηστειών, προβάλλεται πανηγυρικά η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία και ο θρίαμβός της εναντίον όλων των αιρετικών διδασκαλιών και των κακοδόξων που προσπαθούν να επιβληθούν ως αυθεντικοί εκφραστές της αλήθειας και του αληθινού φωτός που εκπηγάζουν μόνο από το Ιερό Ευαγγέλιο και την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.

Σήμερα, 24 Μαρτίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τα προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και τιμά τη μνήμη του Οσίου Αρτέμονος, επισκόπου Σελευκείας, καθώς και του Αγίου ιερομάρτυρος Αρτέμονος, Πρεσβυτέρου από τη Λαοδίκεια.

Να σημειωθεί ότι στην τοποθεσία Ορνίθι, στο δρόμο από τη Λευκωσία προς τις κοινότητες Αφάνεια και Άσσεια, υπάρχει ιστορικός Ναός του Αγίου Αρτέμονος, ο οποίος εορτάζει σήμερα και στις 8 Οκτωβρίου.

Ήδη αναφέραμε ότι σήμερα η Εκκλησία μάς προετοιμάζει με τα προεόρτια του Ευαγγελισμού.

Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, σηματοδοτεί την εκπλήρωση της προαιώνιας βουλής του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους:

Σήμερον τς παγκοσμίου χαρς τ προοίμια, τν πρoεόρτιον σαι προτρέπεται· δο γρ Γαβριλ παραγίνεται, τ Παρθέν κομίζων τ Εαγγέλιον, κα πρς ατν κβοήσεται· Χαρε Κεχαριτωμένη, Κύριος μετ σο.

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα και οι πιστοί τιμούμε με κάθε μεγαλοπρέπεια το ιστορικό γεγονός της επικράτησης της ορθής διδασκαλίας για την εξεικόνιση του προσώπου του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, της Θεοτόκου και όλων των Αγίων.

Για έναν αιώνα συγκλονίστηκε κυριολεκτικά η Εκκλησία από την κακοδοξία της  Εικονομαχίας. Ένας σπουδαίος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας, από αυτούς που έδωσαν τη δική τους μαρτυρία, ήταν ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο οποίος τον 8ο μ.Χ. αιώνα επαναδιατύπωσε και ερμήνευσε τη διδασκαλία που εξέφρασε ο Μέγας Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Η θεολογική διδασκαλία δηλώνει ότι η προσκύνηση των εικόνων από τους πιστούς δε μένει στην ύλη, στην εικόνα, αλλά διαβαίνει στο πρωτότυπο του εικονιζόμενου προσώπου. Τη θέση αυτή διατύπωσε ως όρο πίστεως η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 787 μ.Χ.

Πραγματικά και ουσιαστικά λατρεύεται μόνο ο Τριαδικός Θεός, δηλ. ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Εξεικονίζουμε τον Ιησού Χριστό, το β΄ πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, διότι στη μοναδική Του υπόσταση, ο Θεός Λόγος προσέλαβε τέλεια την ανθρώπινη φύση και την ένωσε με την θεϊκή (υποστατική ένωση). Επίσης, εξεικονίζουμε τους Αγίους, για να τιμήσουμε το Δεσπότη Χριστό.

Σήμερα τελείται στους ναούς λιτάνευση των ιερών εικόνων, ψάλλεται ευχαριστήριος ύμνος, ομολογείται το Σύμβολο της Πίστεως και διαβάζεται το Συνοδικό της Ορθοδοξίας της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου: «Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν».

Με αυτή την πίστη γεννιόμαστε και ζούμε οι Χριστιανοί, με αυτή την πίστη αναπνέουμε και με αυτή πεθαίνουμε μεταβαίνοντας στην αιωνιότητα.

Το απόγευμα, τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post