Η Συμμετοχή της Κυπριακής Αποστολής στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστρίας (Graz από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου 2017)

Η Συμμετοχή της Κυπριακής Αποστολής στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστρίας (Graz από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου 2017)

Την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο η Δημοσιογραφική Διάσκεψη με θέμα «Η συμμετοχή της Κυπριακής Αποστολής στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστρίας».

Στην Διάσκεψη παρέστησαν οι αθλητές, οι προπονητές, τα στελέχη των Special Olympics Cyprus, οι γονείς των αθλητών και οι χορηγοί. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και μετέφερε τις ευλογίες του στους αθλητές μας. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή υιθέτησε δύο από τους αθλητές της Κυπριακής Αποστολής στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστρίας, που θα πραγματοποιηθούν στο Graz από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου 2017.

Μετά τον χαιρετισμό της κ. Ελένης Ρωσσίδου, Γενική Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών και της αθλήτριας κ. Νάσιας Κυμίση, στην εκδήλωση μίλησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη των Special Olympics Cyprus

Θέμα της Διάσκεψης:

Η συμμετοχή της Κυπριακής Αποστολής στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστρίας

Ολυμπιακό Μέγαρο Λευκωσίας, Τρίτη 7 Μαρτίου 2017.

Η αποψινή βραδιά είναι μια ευκαιρία αυτοσυνειδησίας μας. Είναι μια ευκαιρία έκφρασης της αρετής της αγάπης, όχι ως απόρροια οίκτου και υποκρισίας «πρὸς τὸ θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις» (Ματθ. 23,5), αλλά ως οντολογική πράξη της θεϊκής ευλογίας μέσα μας ως σπουδαία πανανθρώπινη αξία.

Ο Ευαγγελιστής της αγάπης, ο Ιωάννης, το ομολογεί καθαρά: Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ» (Α΄ Ιωάν. Κεφ. 4, 5). Ο Απόστολος Παύλος το αναδεικνύει ρεαλιστικά: «Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι» (Α΄ Κορ. 13, 1). Ακόμη πιο κάτω στον ύμνο της αγάπης, υπογραμμίζει ότι η αγάπη «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει» (Α΄ Κορ. 13, 8).

Ιδού γιατί η αποψινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη, με θέμα: Η συμμετοχή της Κυπριακής Αποστολής στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αυστρίας, μάς γεμίζει όλους με τα δώρα του Αγίου Πνεύματος, διότι όλοι δίνουμε κάτι δικό μας πολύτιμο και κανένα αδελφό μας δεν απελπίζουμε. Δίνουμε εγκάρδια ελάχιστα και λαμβάνουμε πολλαπλάσια. Αυτό είναι το μυστικό της ανιδιοτελούς ανθρώπινης προσφοράς και του εθελοντισμού προς τον συνάνθρωπο.

Σας συγχαίρουμε! Σας ευλογούμε και σας ευχαριστούμε για τους τίμιους αγώνες και τις αγαθές προσπάθειές σας!

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η μητέρα όλων μας. Αυτό δηλώνεται απόψε με τη συμβολική στήριξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η Εκκλησία είναι μαζί μας και μέσα μας. Την αποτελούμε όλοι εμείς που είμαστε βαπτισμένοι και μυρωμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Χριστός για να μάς διδάξει αυτή την διάσταση της Εκκλησίας, ως Θεανθρώπινου οργανισμού την χαρακτηρίζει κιβωτό σωτηρίας όλων των ανθρώπων, μάνδρα του λογικού ποιμνίου. Ακόμη ο Ναζωραίος χαρακτήρισε την Εκκλησία ως άμπελο. Όσο περισσότερο παραμένουμε συνδεδεμένοι με τη ρίζα της αμπέλου, που είναι ο Ιησούς Χριστός, τόσο περισσότερο βότρυ θα φέρουμε, δηλαδή καρπούς πολλούς, ωφέλιμους και καλούς.

Την εικόνα αυτή την περιγράφει ένας ύμνος στον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο τροπάριο αυτό φανερώνεται η σχέση μεταξύ μας και με τον Σωτήρα και Δημιουργό μας Ιησού Χριστό.

«Φίλοι μου, προσέξτε να μη σας χωρίσει κανένας φόβος από εμένα. Εάν πάσχω, πάσχω όχι εξ αδυναμίας, αλλά εκουσίως, για να σώσω τον κόσμο. Μην κλονίζεσθε λοιπόν απέναντί μου, διότι δεν ήλθα στη γη για να υπηρετηθώ και να δοξασθώ, αλλά για να δώσω τη ζωή μου ως λύτρον και να εξαγοράσω τον κόσμο εκ της αμαρτίας.

Εάν λοιπόν είσθε φίλοι μου και με αγαπάτε, εμένα να μιμείσθε, το δικό μου παράδειγμα να ακολουθείτε. Όποιος θέλει να είναι πρώτος κατά την τιμή, ας γίνει με την ταπείνωσή του απένταντι των άλλων ανθρώπων τελευταίος.

Για παράδειγμα, ο κύριος, ο αφέντης, ας γίνει όπως ο υπηρέτης. Μείνετε δια της πίστεως ενωμένοι με εμένα για να φέρετε πλούσιο καρπό αρετής, όπως το ωραίο και μεγάλο σταφύλι. Εσείς είστε οι κλάδοι και εγώ είμαι η ρίζα, η αληθινή κληματαριά, η οποία μεταδίδει στα κλαδιά τους ζωτικούς χυμούς».

Οι πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, που έχω την ευλογία να τον εκπροσωπώ, μαζί με τις δικές μου εγκάρδιες ευχές μεταρσιώνονται σε προσευχή προς τον Πανάγιο Τριαδικό μας Θεό να σάς συνοδεύει η Χάρις Του πάντοτε στη ζωή όλων εσάς που παρίστασθε στην αποψινή εκδήλωση, ως συμπαραστάτες και χορηγοί, καθώς και όλους τους αθλητές μας, τους προπονητές, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εν γένει όλους τους εθελοντές των Special Olympics Cyprus.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επιθυμώ να εκφράσω και προς τους γονείς και οικείους των αθλητών μας που δίνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, για την άθληση και την προσπάθεια για καταξίωση και επιτυχή έκβαση στο αγώνισμά τους.

Φίλοι αθλητές μας! Ευχόμαστε να πάτε στο καλό για τους αθλητικούς χειμερινούς αγώνες στην Αυστρία. Να παραμείνετε καλοί πρεσβευτές όλων εκείνων των τεκμηρίων που συναποτελούν την ταυτότητά μας και που χαρακτηρίζουν τον Κύπριο αθλητή.

Με τη βοήθεια του Θεού μας, να επιστρέψετε πίσω με υγεία και με πολλά μετάλλια, με πρώτο χρυσό μετάλλιο το «Εὖ ἀγωνίζεσθαι».

Σας ευχαριστώ!

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017.

Χαιρετισμός από την κ. Ελένης Ρωσσίδου, Γενική Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών

Σεβασμιότατε,
Αγαπητή Εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού
Αγαπητέ Γραμματέα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
Dear Mrs. Yael Kleinman
Αγαπητέ Εκπρόσωπε της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου/ Φιλανθρωπικού Σωματείου Cyprus Police Torch Run
Αγαπητό Μέλος της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου ΛΤΔ.
Αγαπητοί Χορηγοί
Αγαπητοί Αθλητές/προπονητές/γονείς
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι

Κυρίες και κύριοι,

Είναι με μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση, που απευθύνομαι σε όλους εσάς σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά όπου και θα παρουσιάσουμε την συμμετοχή της Αποστολής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών στους Παγκόσμιους Χειμερινούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Graz, της Αυστρίας την περίοδο 16-25 Μαρτίου 2017.

Σε 8 μέρες, 22 Αθλητές μας με 6 προπονητές, 1 αρχηγό αποστολής και 1 βοηθό αρχηγό αποστολής θα εκπροσωπήσουν τη Κύπρο στους παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics. Στους μοναδικούς αγώνες όπου το σλόγκαν “ Heart Beat of the World-«Κτύπος της καρδιάς του κόσμου», παίρνει σάρκα και οστά και θα ηχήσει από την Αυστρία στις πόλεις του Gratz, Schladming και Styria. Σε 8 μέρες οι καρδιές του κόσμου δεν θα κτυπούν μόνο στη χώρα μας, οι κτύποι θα έρχονται από όλο τον κόσμο και θα υπάρξουν καρδιές που θα χτυπάνε με αναμονή, επιθυμία, χαρά και με την ελπίδα για χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Πάνω από όλα όμως οι χτύποι αυτοί της καρδιάς θα ηχούν, μεταφέροντας το μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία, αυτό της δέσμευσης, να αποδείξουν στον κόσμο ότι ο καθένας μετράει, ότι ο καθένας έχει ικανότητες, ότι ο καθένας θα πρέπει να ανήκει και ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.

Περίπου 2700 αθλητές με νοητικές υστέρηση από 107 χώρες θα λάβουν μέρος σε 9 χειμερινά αγωνίσματα. Οι Κύπριοι αθλητές μας θα διαγωνιστούν στα αθλήματα του Floor Ball και Floor Hockey, και είμαστε σίγουροι, ότι θα μας αντιπροσωπεύσουν επάξια για ακόμη μια φορά γιατί ως Ειδικοί Ολυμπιακοί Κύπρου, έχουμε δώσει ανελλιπώς το παρών μας σε όλους τους Παγκόσμιους Αγώνες με πολύ μεγάλες επιτυχίες.

Για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, πολλά οφείλουμε στην πολιτεία και ιδιαίτερα στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού όπου διαχρονικά στηρίζει οικονομικά και ηθικά τους Αθλητές μας, για αυτό και τους ευχαριστούμε θερμά. Θα έχουμε επίσης την τιμή να έχουμε συμπαραστάτες μας τον Πρόεδρο, κ. Κλεάνθη Γεωργιάδη και τη Λειτουργό του ΚΟΑ κ. Αντιγόνη Τάμπα οι οποίοι και θα παρευρεθούν στους αγώνες να παρακολουθήσουν τους αθλητές μας από κοντά και να συμμετέχουν στο Συνέδριο των Special Olympics Sports Ministers κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Οφείλουμε επίσης πολλά στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου και το Φιλανθρωπικό Σωματείο Cyprus Police Torch Run, όπου με τις Διαχρονικές του χορηγίες αλλά και με την εθελοντική προσφορά των Μελών τους, μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και στο μέλος του Φιλανθρωπικού Σωματίου Cyprus Police Torch Run κ. Πέτρο Πέτρου ο οποίος έχει επιλεχθεί να μας αντιπροσωπεύει στους παγκόσμιους Αγώνες. Έχει αναχωρήσει χτες για την Αυστρία ώστε να μεταφέρει τη φλόγα της Ελπίδας μαζί με άλλους δρομείς του Torch Run, στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων καθώς και τους κτύπους της καρδιάς των αθλητών μας. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, στην εταιρεία Alvexo όπου από φέτος είναι και ο Χρυσός μας Χορηγός. Ευχαριστούμε την κ. Yael Kleinman για την βοήθεια και την στήριξη της.

Την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή όπου στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια μας.

Επιπρόσθετα, μετά την εξαγγελία του προγράμματος “ ADOPT AN ATHLETE” το οποίο και κοινοποιήσαμε σε διάφορες εταιρείες, τραπεζικούς οργανισμούς, συνδέσμους αλλά και σε άτομα με σκοπό να υιοθετήσουν τα έξοδα μετάβασης αθλητή οι αθλητών είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το κάλεσμα μας βρήκε ανταπόκριση και όλοι αθλητές μας έχουν υιοθετηθεί από διάφορους οργανισμούς. Με τους οργανισμούς αυτούς δημιουργήσαμε ένα κοινό όραμα και στόχο, την ομαλή μετάβαση των αθλητών μας σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση για να δώσουμε την ευκαιρία στα δικά μας παιδιά να ζήσουν το ανεπανάληπτο όνειρο.

Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην Υιοθεσία Αθλητή μας και συνέλαβαν σε αυτή την προσπάθεια: Την Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ιδιαίτερα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, την Εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου ΛΤΔ, την εταιρεία Sky link, την Marlow Navigation, το Νέο Στάδιο ΓΣΠ, την Κεντρική Τράπεζα, την Bioland Εnergy, την KPMG, και τον Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος Χρήστου Στέλιου Ιωάννου.

Στο σημείο αυτό θα ήτανε μεγάλη μου παράλειψη να μην ευχαριστήσω θερμά τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. για την πολύτιμη και εθελοντική βοήθεια που παρέχουν για τις ανάγκες της αποστολής, αλλά και τους εθελοντές προπονητές/συνοδούς που αφιερώνουν καθημερνώς τον πολύτιμο χρόνο τους για τις προπονήσεις των ομάδων μας.

Ευχαριστίες και παράκληση στους δημοσιογράφους για συνεχή προβολή της αποστολής αλλά και γενικότερα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ειδικών Ολυμπιακών.

Το έργο όμως των Special Olympics Cyprus δεν σταματά εδώ. Το Μάιο συνεχίζουμε με τους Παγκύπριους μας αγώνες

φιλοξενώντας και Ελληνική Αποστολή. Σε αυτή την προετοιμασία έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του συνθέτη κ. Άριστου Μοσχοβάκη και της Στέλλας Γεωργιάδου οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης στη Λάρνακα. Ο κ. Μοσχοβάκης έχει επίσης προσφερθεί να συνθέσει και το τραγούδι των Special Olympics για τη Κύπρο μας τους στοίχους τους οποίους θα γράψει η καταξιωμένη στιχουργός κα Γιούλα Γεωργίου και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Παράκληση μας λοιπόν είναι να συνεχίσετε να στηρίζεται τα Special Olympics Κύπρου.

Καταλήγοντας πιστεύω ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι το πιο ισχυρό εφόδιο μιας κοινωνίας και γι’ αυτούς τους αγώνες η κοινωνία μας το έχει αποδείξει έμπρακτα με όλους εσάς τους χορηγούς και εθελοντές που συνέβαλαν για να κάνουν το όνειρο των αθλητών μας πραγματικότητα έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στους Παγκόσμιους Χειμερινούς αγώνες “Κτύπος της καρδιάς του κόσμου». Σας διαβεβαιώνω ότι οι αθλητές των Special Olympics Κύπρου θα δώσουν το δικό τους αγώνα και με αυτή τους τη συμμετοχή, τον αγώνα αυτό που δίνουν καθημερινά ακόμα και όταν τα φώτα του σταδίου σβήσουν. Και ο στόχος είναι ο ίδιος, άλλοτε μεταφράζεται σε χειροκρότημα και άλλοτε σε αποδοχή σε ένα περιβάλλον σεβασμού και ισότιμης αποδοχής.

Σας ευχαριστώ

Ν’ άστε πάντα καλά

 

Ελένη Ρωσσίδου

National Director Special Olympics Cyprus

 

resized (4)

Share this post