Κοινή διακήρυξη καταδίκης βίας κατά των γυναικών από θρησκευτικούς ηγέτες Κύπρου

Κοινή διακήρυξη καταδίκης βίας κατά των γυναικών από θρησκευτικούς ηγέτες Κύπρου

Με κοινή διακήρυξη οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου καταδίκασαν σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στις θρησκευτικές τους κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Η διακήρυξη παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λήδρα Πάλας το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο.

Στη διακήρυξη οι θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν «την βία που ασκείται κατά των γυναικών και κοριτσιών» και εκφράζουν τη δέσμευσή τους να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στις θρησκευτικές τους κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Παράλληλα απορρίπτουν «κατηγορηματικά την κατάχρηση της θρησκείας προκειμένου να δικαιολογηθούν πράξεις βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».

Μεταξύ άλλων οι θρησκευτικοί ηγέτες στηρίζουν «την ύπαρξη των κατάλληλων νομικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος» και σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύονται να συνεργαστούν με κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς «για να τερματίσουν το φαινόμενο της βίας στην Κύπρο».

«Τα λόγια και οι δράσεις μετρούν», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με την ίδια η βία εναντίον των γυναικών αποτελεί την απόλυτη έκφραση της ανισότητας. «Είναι απαράδεκτη και πρέπει να απαγορευθεί δια παντός» τόνισε, υποδεικνύοντας πως έρευνες που έχουν γίνει εδώ και μια δεκαετία, καταδεικνύουν ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της βίας εναντίον των γυναικών και των διενέξεων.

Οποιαδήποτε επιτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των μελών της κοινωνίας».

Μίλησε για τη σημασία του ρόλου των θρησκευτικών κοινοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο. «Οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν την ηθική εξουσία και ευθύνη να συνεργαστούν για την προώθηση και την προστασία της αξιοπρέπειας των γυναικών και των κοριτσιών ώστε να μπορούν να καταστούν ισχυροί παράγοντες αλλαγής», είπε.

O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «ο άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, είναι εικόνες του Θεού». Γι αυτό, πρόσθεσε, «η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή εξίσωσε την γυναίκα με τον άνδρα». Ο Θεός, εξήγησε, «όταν αποφάσισε να δημιουργήσει τη γυναίκα πήρε από την πλευρά του ανδρός και ποίησε τη γυναίκα». Άρα, είπε, τη θέλει να είναι στο ίδιο επίπεδο, δίπλα στον άντρα.

«Πρέπει και ν΄ αγαπούμε και να στηρίζουμε τις γυναίκες και πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε βία εναντίον της γυναίκας γιατί όπως είπα είναι εικόνα του Θεού και η γυναίκα όπως είναι και ο άνδρας. Συνεπώς η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή εξίσωσε τη γυναίκα με τον άνδρα», σημείωσε.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι σωστό, ανέφερε από την πλευρά του Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι, μιλώντας στην τουρκική γλώσσα μέσω διερμηνέα. Απλώς, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμόσουμε το σωστό. Μιλούμε για τα δικαιώματα των γυναικών και μπορούμε να περάσουμε ώρες ολόκληρες, είπε, θέτοντας όμως το ερώτημα «τι κάνουμε στην πράξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Ν΄ αναλάβουμε δράση. Να παρακολουθούμε την πρόοδο μας για να βελτιώσουμε τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Πρέπει, είπε, ν΄ αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τη νοοτροπία μας αν δεν το κάνουμε αυτό όσα ωραία λόγια και να πούμε δεν θα `αλλάξουμε τίποτα. Πρότεινε όπως στην επόμενη συνάντηση μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών συζητηθεί τι έχουν κάνει για βελτίωση της κατάστασης.

Το μήνυμα ότι η κοινωνία πρέπει να θεραπευθεί από το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών έστειλε στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέηφ και κάλεσε όλους «να εργαστούμε μαζί, να προσευχηθούμε μαζί, να είμαστε ενωμένοι ως παιδιά του Θεού, κάθε άνθρωπος για να θεραπεύσουμε τις νοοτροπίες μας, τις ψυχές μας, τα μάτια μας, τις συμπεριφορές μας και να συνομιλήσουμε και να δράσουμε σε αυτό το πνεύμα και προς αυτή την κατεύθυνση».

Σήμερα, πρέπει να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τις γυναίκες της Κύπρου, είπε, μεταφέροντας τη δική του εμπειρία της εικόνας των Κύπριων γυναικών και κοριτσιών οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα με αυτοπεποίθηση, πίστη, αξιοπρέπεια και δυναμισμό. Εργαζόμαστε για την επανένωση της πολυαγαπημένης μας νήσου, είπε, προσθέτοντας ότι ο επόμενες γενιές έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Στη δική του παρέμβαση, ο Χορέν Τογραματζιάν, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα ως Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου και ήρθε ειδικά για να παραστεί στην εκδήλωση ανέφερε ότι στην εκκλησία μας υπάρχει σεβασμός έναντι των γυναικών οι οποίες έχουν ένα μοναδικό ρόλο στην κοινότητα. Η βία είναι κάτι το απαράδεκτο, σημείωσε για να προσθέσει ότι ο Θεός μας δημιούργησε ίσους. Ως ανθρώπινα όντα πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε αλλήλους.

Ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ καταδικάζουν τη βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών, ανέφερε προσθέτοντας ότι καθήκον μας είναι να διδάξουμε αλλά και να ζούμε σύμφωνα με αυτά που υπογράφουμε σήμερα.

Η βία εναντίον των γυναικών πρέπει να θεωρείται ως μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας, ανέφερε στην παρέμβασή της η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η προετοιμασία νομοθεσιών εναντίον της σεξουαλικής βίας, της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της εμπορίας ανθρώπων είναι πολύ πιο εύκολη από το να αλλάξει κανείς τα κοινωνικά πρότυπα και τις πρακτικές που οι κοινωνίες ακολουθούν για αιώνες, σημείωσε.

Γι αυτό, πρόσθεσε, όταν σημαντικές προσωπικότητες, θρησκευτικοί ηγέτες όπως εσείς, παίρνουν θέση εναντίον αυτού του φαινομένου, έχει σημασία. Η δράση σας και παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούν να επιδράσουν μακροπρόθεσμα και είναι βασικοί παράγοντες για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών δεν γίνεται ανεκτή πουθενά, καμία μορφή της και κάτω από οποιοδήποτε πλαίσιο.

Η Μινέ Ατλί εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γυναικών που Υποστηρίζουν τη Ζωή στα κατεχόμενα και η Σουζάνα Παύλου επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου μίλησαν και οι δύο για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Η κ. Ατλί έδωσε τρία παραδείγματα κακοποίησης γυναικών για τα οποία είχε προσωπική γνώση και ευχαρίστησε τους θρησκευτικούς ηγέτες. Όταν μια γυναίκα μας προσεγγίζει, είπε, νοιώθει ένοχη, ντρέπεται για την βία την οποία η ίδια βιώνει. Θα τους πω ότι υπάρχουν ισχυροί θρησκευτικοί ηγέτες που τις υποστηρίζουν στον αγώνα τους εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας, πρόσθεσε. Η Σουζάνα Παύλου αναφέρθηκε ειδικότερα στις 30 γυναίκες οι οποίες έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δέκα χρόνια στις ελεύθερες περιοχές ως αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την ίδια μία στις τρεις γυναίκες στην Κύπρο έχουν ζήσει κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 και άνω.

Σε χαιρετισμό της νωρίτερα η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας της Σουηδίας Σάρα Μπραντ Χάνσεν ανέφερε ότι το γεγονός ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν από κοινού τη βία εναντίον των γυναικών «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις τοπικές κοινότητες της Κύπρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». Το πρόβλημα της βίας εναντίον των γυναικών, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να αποτελεί θέμα χαμηλής προτεραιότητας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο και η αλλαγή είναι εφικτή».

Την εκδήλωση συντόνισε η εκτελεστική συντονίστρια του Γραφείου για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου Σάλπι Εσκιντζιάν.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

******************

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ
OΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
8 Μαρτίου 2017

Εμείς, οι Θρησκευτικοί Ηγέτες των πέντε κυρίων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Oρθοδόξων, Μουσουλμάνων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων, που συμμετέχουμε στον Διάλογο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για το ότι η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, σε κάθε της μορφή -οικονομική, ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική- συνεχίζει να αποτελεί κύρια διάκριση κατά των γυναικών στην Κύπρο.

Αναγνωρίζουμε, δυστυχώς, ότι γυναίκες και κορίτσια κάθε ηλικίας, θρησκεύματος και εθνοτικής καταγωγής πέφτουν θύματα βίας, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπρέπεια και ακεραιότητα αυτών των γυναικών. Η βία έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των θυμάτων και επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε οικογενειακό, κοινοτικό και ευρύτερα σε κοινωνικό επίπεδο. Όσο εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο αυτό, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι κάνει βήματα προόδου προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Επαναλαμβάνουμε την κοινή μας πεποίθηση ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν την ίδια αξία ενώπιον του Θεού. Τονίζουμε ότι ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ καταδικάζουν την βία κατά των γυναικών και ότι αυτή σε κάθε περίπτωση και σε οποιαδήποτε μορφή της, αντιβαίνει στο θέλημα του Θεού.

Υποστηρίζουμε ακράδαντα ότι ως Θρησκευτικοί Ηγέτες έχουμε όχι μόνο ευθύνη, αλλά και θρησκευτικό καθήκον να καταδικάσουμε ενωμένοι την βία σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης και της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

Για αυτό το λόγο, εμείς, οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου:

Καταδικάζουμε την βία που ασκείται κατά των γυναικών και κοριτσιών και εκφράζουμε την δέσμευση μας να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό στις θρησκευτικές μας κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την κατάχρηση της θρησκείας προκειμένου να δικαιολογηθούν πράξεις βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας.

Προσευχόμαστε για την επούλωση των πληγών και την πλήρη συναισθηματική και ψυχολογική αποκατάσταση γυναικών και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύματα βίας.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη θέση μας ότι η βία που ασκείται κατά γυναικών και κοριτσιών, θα πρέπει να τύχει περαιτέρω θεσμικής αναγνώρισης και καταδίκης. Ως εκ τούτου στηρίζουμε την ύπαρξη των κατάλληλων νομικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς για να τερματίσουμε το φαινόμενο της βίας στην Κύπρο.

 

Statement of the Religious Leaders of Cyprus
Condemning all forms of Violence against Women and Girls
8 March 2017

We, the religious leaders of the five main faith communities of Cyprus, Greek Orthodox, Muslim, Armenian Orthodox, Maronite and Latin Catholic, who form the Religious Track of the Cyprus Peace Process under the Auspices of the Embassy of Sweden, are deeply concerned that violence against women and girls continues to be one of the most pervasive manifestations of discrimination against women in Cyprus. This includes economic, psychological, sexual, and physical violence.
We acknowledge with pain that violence against women affects women and girls of all ages, religions and ethnic backgrounds. Violence undermines women’s dignity and integrity and has devastating effects on the lives of women and girls with severe consequences on families, communities and societies. As long as it persists, the world cannot claim to be making real progress towards equality, development and peace.

We reiterate our common belief that men and women have equal value in the eyes of God. Christianity and Islam condemn violence against women. Violence against women and girls, in whatever form, is a contradiction to the will of God and unacceptable in His eyes.

We strongly believe that religious leaders don’t only have a responsibility but also a religious duty to stand united against violence in all its forms everywhere, including violence against women and girls.

Therefore, as Christian and Muslim religious leaders of Cyprus:

We strongly condemn violence committed against women and girls and express our commitment to share this message with our respective faith communities and society as a whole.

We categorically reject the misuse of religion to vindicate any form of violence against women and girls and express our united voice against all forms of violence against them.

We pray for healing and wholeness and reach out to all women and girls that have fallen victim to violence.

We are committed to ensure that violence against women and girls are recognised, condemned and that there are legal frameworks and institutions capable of dealing with it. In this regard, we are committed to work together with state and civil society partners to end violence against women and girls in Cyprus.

Signatories:
H.B. Chrysostomos II Archbishop of Nova Justiniana and All Cyprus
H.E. Dr. Talip Atalay Mufti of Cyprus
H.E. Yousef Soueif Archbishop of the Maronite Church of Cyprus
H.E. Khoren Toghramadjian Archbishop of the Armenian Apostolic Orthodox Church of Cyprus
Rev. Father Jerzy Kraj
Latin Patriarchal Vicar and Representative of the Apostolic Nunciature in Cyprus

 

Kıbrıs’ Dini Liderlerinin Açıklaması
Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Karşı Her Türlü Şiddeti
8 Mart 2017

Biz, İsveç Büyükelçiliği himayesi altında Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol çerçevesinde bir araya gelen Rum Ortodoks, Müslüman, Ermeni Ortodoks, Maronit ve Latin Katolik olmak üzere Kıbrıs’ın beş ana inanç topluluğunun dini liderleri olarak, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin Kıbrıs’ta kadına karşı ayrımcılığın en yaygın göstergelerinden biri olmaya devam etmesinden dolayı son derece endişeliyiz. Bu kapsamda ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddet yer alıyor.

Kadına karşı şiddetin, her türlü yaştan, dinden ve etnik arka plandan gelen kadınları ve kız çocuklarını etkilediğini üzüntüyle tespit ediyoruz. Şiddet, kadınların itibarını ve saygınlığını zedelemekte aileler, topluluklar ve toplumlar üzerinde ciddi sonuçlara neden olmakta kadınların ve kız çocuklarının yaşantıları üzerinde yıkıcı etkiler doğurmaktadır. Bu durum devam ettiği sürece, dünya, eşitlik, kalkınma ve barışa yönelik gerçek bir ilerleme kaydetme iddiasında bulunamaz.

Kadın ve erkeklerin, Allah’ın nazarında eşit değere sahip olduğu yönündeki ortak inancımızı vurgularız. Hıristiyanlık ve İslam, kadına karşı şiddeti kınamaktadır. Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddet, her ne şekilde olursa olsun, Allah’ın iradesiyle çelişir ve O’nun nazarında tasvip edilmez.

Dini liderlerin, kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddet de dahil olmak üzere her yerde ve her türlü biçimde şiddete karşı birlik olmalarının sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda dini bir yükümlülük de olduğuna kuvvetle inanıyoruz.

Dolayısıyla, Kıbrıs’ın Hıristiyan ve Müslüman dini liderleri olarak:

Kadınlara ve kız çocuklarına karşı işlenen şiddeti kesinlikle kınıyor ve bu mesajı her bir inanç topluluğu ve toplumun bütünüyle paylaşma taahhüdünde bulunuyoruz.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik herhangi bir türde şiddeti haklı çıkarmaya dönük olarak dinin suistimal edilmesini kategorik olarak reddediyor ve onlara karşı her türlü şiddete karşı tek ses olduğumuzu ifade ediyoruz.

Onların ruhsal ve fiziksel sağlıklarına ve saygınlıklarına kavuşmaları için dua ediyor ve şiddet mağduru tüm kadınlara ve kız çocuklarına elimizi uzatıyoruz.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin varlığının kabul edilip kınanmasını ve bu konunun üstesinden gelebilecek kurum ve yasal çerçeveler kurulmasını sağlama sözü veriyoruz. Bu bağlamda, Kıbrıs’ta kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti sonlandırmak için devlet ve sivil toplum ortaklarıyla birlikte çalışmayı taahhüt ediyoruz.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post