Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου

Προσφώνηση
Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου
κατά την επίσκεψη του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας
κ.κ.Ιωάννη
στη Λάρνακα την Τετάρτη 13 Μαϊου 2015
——————————————

            Μακαριότατε Πατριάρχη Αντιοχείας κ.Ιωάννη και σεις ευλογημένoι και σεβάσμιοι αδελφοί, που αποτελείτε την ιερή συνοδεία Του,
Χριστός Ανέστη!  

H κατά Κίτιον Εκκλησία και η μικρή τούτη πόλη με τη μεγάλη ιστορία, με τις ευγενικές παραδόσεις της, η πόλη τούτη, που τη δόξασε η νίκη ενός μεγάλου Έλληνα στρατηγού, του Κίμωνα, η πόλη τούτη, που τη λάμπρυνε η φιλοσοφία ενός τιτάνα του πνεύματος, του Ζήνωνα του Κιτιαία, η πόλη τούτη, που πρώτος ποίμανε και με τη σεμνή πολιτεία του αγίασε και έκτοτε την σκέπη και την αγιάζει συνεχώς, ο φίλος του Χριστού, ο δίκαιος και τετραήμερος Λάζαρος, με αισθήματα μεγάλης χαράς και εγκαρδιότητας και με ειλικρινή αδελφική αγάπη,  σας υποδεχόμαστε σήμερα στη Μητρόπολή μας και στον ιερό τούτο ναό που είναι αφιερωμένος στη μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Εξ’ ονόματος του ευλογημένου και πιστού λαού μας, σας καλωσορίζουμε στη Λάρνακα, τη νέα Βηθανία, τη δεύτερη πατρίδα του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού Λαζάρου του τετραημέρου, ως το μαρτυρικό Πατριάρχη, ενός βασανισμένου και ταλαιπωρημένου λαού.

Μακαριότατε,

Γνωρίζουμε τι σημαίνει πόλεμος. Βιώσαμε και βιώνουμε ακόμη τις καταστροφές και τις συνέπειές του.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να καταπατούνται βάναυσα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ανθρώπινες ελευθερίες στην πατρίδα σου.

Γνωρίζουμε το δράμα των συγγενών και των φίλων των αγνοουμένων. 

 Γνωρίζουμε τι σημαίνει η λέξη πρόσφυγας,  να σε διώχνουν με τη βία των όπλων, από την οικεία, την περιουσία, τον τόπο σου, από τα όσια και ιερά σου.                  

Γνωρίζουμε ακόμη πολύ καλά, τον πόνο του πατέρα, της μητέρας, της συζύγου, των παιδιών και των συγγενών των ανθρώπων που σκοτώνονται ή δολοφονούνται εν ψυχρώ σ΄ ένα πόλεμο.

Γι’ αυτό Μακαριότατε, συνωδίνουμε και συμπάσχουμε μαζί σας στο μαρτύριο σας. Ο πιστός και ευσεβής λαός μας, ποικιλότροπα, ολόψυχα και ομόθυμα είναι δίπλα σας, μαζί σας. Κι είναι τούτο επιταγή χρέους ιερού. Έκφραση αγάπης αληθινής. Ένδειξη αδελφικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Απόρροια από τη βίωση της ευαγγελικής αλήθειας.

Έκθαμβοι παρακολουθούμε την μεγάλη καταστροφή, το θάνατο και τον όλεθρο στη Συρία. Με αποτροπιασμό βλέπουμε τις θηριωδίες των Τζιχαντιστών και με δακρυσμένα μάτια βλέπουμε το μαρτύριο του ποιμνίου σας.         

Μακαριότατε, 

Στο άγιο πρόσωπό σας, βλέπουμε όλο αυτό τον πόνο, όλη αυτή την δυστυχία και τη θλίψη που μαστίζει το λαό σας. Συνάμα  αντικρίζουμε τον άξιο Ποιμένα, τον γενναίο αγωνιστή του Χριστού, τον φωτισμένο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αντιοχείας, ο οποίος βαστάζει τους ώμους του, ως άλλος Κυρηναίος, το σταυρό του μαρτυρίου του λαού του και με υπομονή θάρρος μα προπαντός με πίστη και ελπίδα, στηρίζει, ενισχύει και εμψυχώνει το λαό του και τον οδηγεί από την Σταύρωση στην Ανάσταση.

  Μακαριότατε Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη,

Σας φιλούμε το χέρι και σας ευχαριστούμε, γιατί με τις ευλογίες, που επιδαψιλεύετε στο λαό μας, χαρίζετε σ’ αυτόν δώρο ανεκτίμητο, την επικύρωση του αδιαιρέτου της Ορθοδοξίας , της πίστης που χάρισε ο Αναστημένος Ιησούς και που ενώνει όλους τους Ορθοδόξους με θεοπαγή και ακατάλυτη ενότητα.

Προσευχηθείτε Μακαριότατε, η Χάρη του Αναστημένου Χριστού, να μεταδοθεί στους ευλαβείς άρχοντες του τόπου και τον ευσεβή λαό μας. Ικετεύσατε τον Κύριο μαζί μας, να παραμυθήσει τους λαούς μας και να οικονομήσει λύσεις και τρόπους, που θα μας εξαγάγουν σε αναψυχή και νομές σωτήριες , που σημαίνουν για μας προκοπή πνευματική, τελείωση εν Χριστώ, ελευθερία , δικαιοσύνη, αποκατάσταση, σωτηρία.      

Βίντεο: Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. κ. Ιωάννη στην προσφώνηση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post