Παρουσίαση του βιβλίου «Θεονύμφευτος Κόρη. Η Παναγία Χρυσελεούσα Στροβόλου και τα κειμήλιά της»

Παρουσίαση του βιβλίου «Θεονύμφευτος Κόρη. Η Παναγία Χρυσελεούσα Στροβόλου και τα κειμήλιά της»

Tο Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Θεονύμφευτος Κόρη. Η Παναγία Χρυσελεούσα Στροβόλου και τα κειμήλιά της», στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ανακαίνιση του ιστορικού Ναού της Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ναού, «Οικονόμος Κωνσταντίνος Κούκος».

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και Αρχιεπίσκοπος Ιασίου κ. Θεοφάνης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Εκ μέρους της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέστη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μηχαηλίδης.

Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ι.ν. Παναγίας Χρυσελεούσης κ. Γιάγκο Ευθυμιάδη. Ακολούθως, διαβάστηκαν οι Χαιρετισμοί του Προέδρου της Κυπριακή Δημοκρατίας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, οι οποίοι συνεχάρησαν όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Παναγία Χρυσελεούσης Στροβόλου. Αναφέρθηκαν στο βίο και την προσφορά του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ο οποίος καταγόταν από το Στρόβολο και, αφού επέστρεψε από το Ιάσιο της τότε Μολδοβλαχίας (σημερινή Ρουμανία), όπου έζησε 20 χρόνια, μεταξύ των πολλών έργων του, ανακαίνισε και τον ι.ν. της Χρυσελεούσης.

Ακολούθησε η παρουσίαση του τόμου «Θεονύμφευτος Κόρη. Η Παναγία Χρυσελεούσα Στροβόλου και τα κειμήλιά της», το οποίο επιμελήθηκε ο Βυζαντινολόγος δρ. Χριστόδουλος Α. Χατζηχριστοδούλου. Η παρουσίαση έγινε από τον Ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, κ Κωστή Κοκκινόφτα. Το βιβλίο παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή του Στροβόλου, καθώς και τις τοιχογραφίες, τα ξυλόγλυπτα, το εικονοστάσιο, τα χειρόγραφα και τα διάφορα κειμήλια του ι.ν. Παναγίας Χρυσελεούσης. Επίσης, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπικότητα του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, για τα παρεκκλήσια του Στροβόλου και για τους κληρικούς της Χρυσελεούσης.

Η εκδήλωση έληξε με τα Εγκαίνια της Έκθεσης εικόνων και κειμηλίων του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και του Χατζησάββα Κυριακού από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, τη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από τον κ. Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου και τη δεξίωση.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

********************************

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μηχαηλίδης:

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2017

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Προέδρου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ενορίας Χρυσελεούσης Στροβόλου, να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ανακαίνιση του Ναού της Παναγίας, ένα μνημείο έμβλημα στον πυρήνα του Στροβόλου, του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Επαρχίας Λευκωσίας.

Ο ναός, ο οποίος είναι κηρυγμένος σε Αρχαίο Μνημείο Β’ Πίνακα, με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο, είναι συνυφασμένος με την ιστορική διαδρομή του Στροβόλου. Κτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και αντανακλά τη μεσαιωνική ιστορία του τόπου, εφόσον κατά τον Μεσαίωνα, ο Στρόβολος υπήρξε βασιλικό φέουδο και φιλοξένησε εξοχική κατοικία του βασιλιά αλλά και εκτροφείο για κυνηγετικά γεράκια. Η μνήμη του μεσαιωνικού παρελθόντος του ναού ιχνογραφείται στα κατάλοιπα που σώζονται πίσω από το εικονοστάσιο του σημερινού ναού και στις τοιχογραφίες του τρούλου του ναού με τον ολόσωμο Χριστό Παντοκράτορα, την Ετοιμασία του Θρόνου και τους Προφήτες. Οι τοιχογραφίες καθαρίστηκαν και συντηρήθηκαν πρόσφατα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ο αρχικός Λατινικός ναός, που μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς, το 1571, υπέστη διαμέσου των χρόνων μετασκευές και δέχθηκε προσθήκες, για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή.

Αναμφισβήτητα, οι σημαντικότερες μετατροπές έγιναν επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, ο οποίος καταγόταν από τον Στρόβολο. Το εθνικό αλλά συνάμα και πνευματικό έργο του εθνομάρτυρα Κυπριανού, μιας από της σημαντικότερες προσωπικότητες της Κυπριακής ιστορίας, έχει αποτυπωθεί στην ίδρυση σχολείων, στην ανέγερση, επέκταση και ανακαίνιση εκκλησιών και πολλά άλλα. Στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και στον εξάδελφό του, Χατζησάββα Κυριάκού, οφείλεται η επισκευή του 1817, η επέκταση του ναού προς τα δυτικά και η ανέγερση του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην εκκλησία της Χρυσελεούσης, στα βορειοδυτικά. Η ανοικοδόμηση του παρεκκλησίου από τον Κυπριανού μαρτυρείται στην κτητορική επιγραφή πάνω από τη νότια είσοδο του ναού.

Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και του εξάδελφού του, προς την εκκλησία δεν περιορίστηκε μόνο στα οικοδομικά έργα, αλλά προίκισαν το ναό με νέο εξοπλισμό και τον εφοδίασαν με ιερά σκεύη που αποτελούν μέρος των κειμηλίων της εκκλησίας και αντικείμενο μελέτης των ειδικών, για τα ιερά σκεύη και άλλα αντικείμενα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην Κύπρο.

Τα τελευταία 60 χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες ανάδειξης της Παναγίας Χρυσελεούσης με την προσθήκη, νέων κλιτών και νέου κωδωνοστασίου καθώς και διαμόρφωση του χώρου γύρω από την εκκλησία έτσι ώστε ο ναός να ενταχθεί με σύγχρονο τρόπο στον νέο αστικό ιστό που δημιουργήθηκε με τη ραγδαία ανάπτυξη του Στροβόλου.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού της Παναγίας Χρυσελεούσης είναι άξια συγχαρητηρίων για το έργο που επιτελεί και αποσκοπεί στη συντήρηση και ανάδειξη αυτού του εμβληματικού μνημείου, όχι μόνο του Δήμου Στροβόλου αλλά και της Λευκωσίας. Η συντήρηση των τοιχογραφιών και του εικονοστασίου, αλλά και γενικότερα του ναού, έχει αναδείξει το Μνημείο αυτό, ως σημείο αναφοράς και τοπόσημο για την ιστορική μνήμη του Στροβόλου.

Συγχαίρω ξανά την Εκκλησιαστική Επιτροπή και εύχομαι να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τη διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου.

 

********************************

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου:

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ   ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΘΕΟΝΥΜΦΕΥΤΟΣ ΚΟΡΗ. Η ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ».

ΣΑΒΒΑΤΟ,  18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017. ΩΡΑ 19.00

 

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης βρίσκομαι απόψε μαζί σας, για να αναπολήσουμε τη θαυμαστή ζωή και να τιμήσουμε Εκείνους, οι οποίοι με την αγάπη τους προς τον Χριστό, όχι μόνο ανήλωσα τη ζωή τους χάριν τής Εκκλησίας και της Πατρίδας, αλλά και όταν ήλθε η ώρα του χρέους δεν δίστασαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της θυσίας, όπως έπραξε  το «νέφος των μαρτύρων» για το οποίο ο θείος Παύλος και γενικά η Εκκλησία μας σεμνύνεται.

Κατ’ αρχάς επιβάλλεται να ευχαριστήσω και να επαινέσω την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου και όλους όσοι κοπίασαν να ετοιμάσουν τις τιμητικές αυτές εκδηλώσεις, ούτως ώστε να αξιολογηθεί δεόντως η μεγάλη προσφορά του μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδας αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συνεργατών του.

Ο  αγαπητός μας Πρόεδρος κ. Γιάγκος Ευθυμιάδης, τα Μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και οι ιερείς του καθ’ ημάς ιερού ναού Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου θέλοντας να τιμήσουν τη 200ή επέτειο από την ανακαίνιση του ιερού ναού της Χρυσελεούσης και την ανοικοδόμηση του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου από τον ιερομάρτυρα Κυπριανό και τον πρωτεξάδελφό του Χατζησάββα Κυριακού, προέβησαν σε δύο βασικές ενέργειες.

Α΄. Ανέθεσαν στον Βυζαντινολόγο δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου,  να ερευνήσει και να συγγράψει  το βιβλίο

 «ΘΕΟΝΥΜΦΕΥΤΟΣ ΚΟΡΗ. Η ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ».

Και Β΄, να μαζέψουν όλα τα Κειμήλια και τις Εικόνες του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και Σάββα Προσκυνητού, τα οποία θα έχουμε τη χαρά να δούμε σε λίγο.

Όσο αφορά τον καρπό της επιστημονικής έρευνας του αγαπητού μας Χατζηχριστοδούλου,  για τη Χρυσελεούσα  Στροβόλου, θα έχουμε επίσης τη χαρά να μας το παρουσιάσει, ο επίσης αγαπητός μας Κωστής Κοκκινόφτας, Ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της ιεράς Μονής Κύκκου,
ο οποίος με την όλη επιστημονική του δραστηριότητα έχει αναδιφήσει και φέρει στο ιστορικό προσκήνιο πολλές άγνωστες πτυχές από τη σύγχρονή μας ιστορία.

 Και στους δύο απονέμω τον έπαινο τής Εκκλησίας και τους εύχομαι από κέντρου καρδίας να συνεχίσουν με το ίδιο ζήλο να εργάζονται και να καρποφορούν στον αμπελώνα τής Εκκλησίας και της Επιστήμης τους.

Εμείς καλούμαστε να μελετήσουμε το βιβλίο με πνεύμα μαθητείας, κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας, για να αντλήσουμε και τα δέοντα διδάγματα. Οι εκκλησίες και τα έργα τέχνης που διανθίζουν τις σελίδες του δεν προσφέρονται μόνο για θαυμασμό και κριτική αξιολόγηση, αλλά είναι δείγματα σεβασμού και ευλάβειας των δημιουργών τους και ως τέτοια πρέπει να τα θεωρήσουμε για να βιώσουμε το πνευματικό τους κάλλος.

Στη δύσκολη αυτή ιστορική καμπή που διερχόμαστε, και με δεδομένη την «ἐπηρμένην οφρύν» των Τούρκων και  τη αδιαλλαξία  τους  για μια, κατά το δυνατό, βιώσιμη επίλυση του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος,
ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός αναδεικνύεται στη συνείδησή μας ως πρότυπο ιστορικού χρέους και τιμής.  Με τον μαρτυρικό του θάνατο μας υποδεικνύει το αδιάλειπτο καθήκον που έχουμε απέναντι στη Μητέρα Εκκλησία και την πολύπαθη Πατρίδα μας.

 Αυτή την αγάπη προς την Εκκλησία, η οποία δια μέσου των αιώνων αποδείχτηκε η «Κιβωτός της Σωτηρίας» του Έθνους μας και αυτό το θυσιαστικό πνεύμα προς την τλήμονα Πατρίδα μας, η οποία δια μέσου των αιώνων αναδείχτηκε λίκνο και δροσοβόλα πηγή του ελληνοχριστιανικού μας πολιτισμού, έχουμε ιστορικό χρέος να  μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενεές για να μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα μέλλον χριστιανικά καρποφόρο.

 Συγχαίρω και πάλιν εγκαρδίως  το έργον της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Στροβόλου και εύχομαι ολοψύχως, όπως  η Υπεραγία Θεοτόκος, η Ελεούσα και Θεονύμφευτος Κόρη σκέπει και  φυλάττει τον Στρόβολο και ολόκληρη τη νήσο μας, «ἵνα ἡσύχιον καὶ εἰρηνικόν βίον διάγωμεν».

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

  Σάββατο, 18 Μαρτίου 207

********************************

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Προέδρου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ι.ν. Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου:

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

κ. ΓΙΑΓΚΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

 

Μακαριώτατε

Σεβασμιώτατοι

Θεοφιλέστατοι

Κύριε Δήμαρχε

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι καλησπέρα σας

Σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εορταστική εκδήλωση για τη 200ή επέτειο από την ανακαίνιση του ναού της Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου από τον Εθνοϊερομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Καλωσορίζω, επίσης, στον Στρόβολο και ειδικότερα στην ενορία μας τον Μητροπολίτη Μολδαβίας και Μπουκοβίνας και Αρχιεπίσκοπο Ιασίου κ. Θεοφάνη, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του και λαμπρύνει τις εκδηλώσεις μας. Όπως είναι ιστορικά γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός συνδέεται άμεσα με το Ιάσιο της τότε Μολδοβλαχίας, αφού εκεί μετέβη ως διάκονος της Μονής Μαχαιρά και διέμεινε επί σχεδόν είκοσι χρόνια. Στον Ηγεμονικό Ναό του Ιασίου έγινε μάλιστα και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του. Είναι, κυρίες και κύριοι, σε όλους γνωστό, πως ακόμη και σήμερα η «Παναγία Χρυσελεούσα», παρόλο που ο Στρόβολος έχει επεκταθεί σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον παλιό πυρήνα του, αποτελεί σημείο αναφοράς.

Εμείς οι παλιοί κάτοικοι του κεντρικού πυρήνα του Στροβόλου θυμούμαστε πάντοτε και αναπολούμε με συγκίνηση τις συγκεντρώσεις και του εθνικούς εορτασμούς στην εκκλησία του Στροβόλου την Παναγία Χρυσελεούσης. Για πάρα πολλά χρόνια η «Χρυσελεούσα» υπήρξε η  μοναδική εκκλησία  σε ολόκληρο τον Στρόβολο. Αργότερα με την ραγδαία ανάπτυξή του, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ανεγέρθηκαν και άλλες εκκλησίες για να καλύψουν τις ανάγκες των πιστών, τις οποίες η ενορία βοήθησε ποικιλοτρόπως.

Επειδή οι καιροί αλλάζουν και οι μνήμες με την πάροδο του χρόνου ξεθωριάζουν θεωρήθηκε σκόπιμο, αλλά και ωφέλιμο ότι ήταν και είναι ιερό χρέος μας να υπάρξει για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και για την ιστορία της καταγραφής της πλούσιας δράσης της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσελεούσης, μια επιστημονικά εμπεριστατωμένη έκδοση.

Έτσι η παρούσα Επιτροπή με την ένθερμη υποστήριξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ανέθεσε στον Βυζαντινολόγο δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου να ερευνήσει και να καταγράψει το ιστορικό της κτίσεως της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσελεούσης, αλλά και τη σχέση και συμβολή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού με τον Ναό. Απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τον τόμο «Η Θεονύμφευτος Κόρη. Η Παναγία Χρυσελεούσα Στροβόλου και τα κειμήλιά της».

Ευχαριστώ και συγχαίρω τον συγγραφέα του βιβλίου Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου για τη σοβαρή και σε βάθος μελέτη και για την επιμονή και υπομονή του στο έργο που ανέλαβε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος δέχθηκε χωρίς δισταγμό την πρότασή μας για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, αλλά και για το συνεχές και αδιάκοπο ενδιαφέρον που δείχνει για οτιδήποτε έχει σχέση με την ενορία Χρυσελεούσης Στροβόλου. Επίσης τον ευχαριστώ θερμά που δέχτηκε να προλογίσει το ανά χείρας βιβλίο.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και προς τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής για την αγαστή και άψογη συνεργασία που διαχρονικά έχουμε. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Ευχαριστίες ακόμη οφείλονται στην κ. Πόπη Μουπαγιατζή για τη φιλολογική επιμέλεια, στον φωτογράφο κ. Κώστα Χριστοδούλου για τις φωτογραφίες, στην κ. Αντιγόνη Θεοφάνους από το Τυπογραφείο Θέοπρες για τον σχεδιασμό, τη σελιδοποίηση και την εκτύπωση του τόμου και στον κ. Κωστή Κοκκινόφτα, ερευνητή που ανέλαβε την παρουσίαση του βιβλίου. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τους αρχιτέκτονες Φάνο και Αντωνία Λοϊζίδου για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσέφεραν στη διοργάνωση της Έκθεσης που εντός ολίγου θα εγκαινιάσουμε.

Ευελπιστούμε ότι η έκδοση αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν τον Στρόβολο και τα εκκλησιαστικά του μνημεία.

Καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Καλή Ανάσταση!

Print Friendly, PDF & Email

Share this post