Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος μετέβη εις την Κωνσταντινούπολη

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος μετέβη εις την Κωνσταντινούπολη

Έφθασε, τελικά, σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, ο Κύπρου Χρυσόστομος, όπου πραγματοποιεί την προγραμματισμένη ειρηνική επίσκεψη του στον Οικουμενικό θρόνο, παρά τις δυσκολίες, οι οποίες προέκυψαν από τον αποκλεισμό του στις Βρυξέλλες, εξαιτίας του νέφους που προκλήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία και το κλείσιμο αεροδρομίων σε όλη την Ευρώπη.

Η υπομονετική επιμονή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου καρποφόρησε και έτσι από νωρίς το πρωί της Κυριακής, 18 Απριλίου, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Μυροφόρων. Διαβάστε την Αντιφώνηση του Μακαριωτάτου στο Συλλείτουργο εδώ…

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ταξίδεψε με ιδιωτική πτήση, από την Βαρκελώνη της Ισπανίας, στην οποία μετέβει οδικώς από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρόγμαμμα της επισκέψεως το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημη τράπεζα στην Ιερά Μονή, ενώ το βράδυ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στην Πατριαρχική κατοικία στα Θεραπειά. Άυριο Δευτέρα, 19η Απριλίου, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στη Χάλκη, όπου και θα επισκεφθεί την εκεί Θεολογική Σχολή. Το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα, που θα παραθέσει προς τιμή του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασίλειος Μπορνόβας.

Κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Μακαριώτατο συνοδεύουν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, ο Ιερολογιώτατος Διάκονoς κ. Κυπριανός Κουντούρης, ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Ιωάννης Χαριλάου και ο Φιλόλογος κ. Ιωάννης Γιάγκου.

Λουκάς Παναγιώτου

——————————————-

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΚΥΠΕ (με τη Δήμητρα Νικολάου)

Ερ. Με ποια ευκαιρία μεταβαίνετε στην Κωνσταντινούπολη;
Απ. Κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, κάνουμε την ειρηνική μας επίσκεψη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω του ότι ήμουν ανεπιθύμητος στην Κωνσταντινούπολη από τις αρχές της Πόλεως. Είναι η τρίτη φορά που με καλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ειρηνική επίσημη επίσκεψη που ο κάθε Προκαθήμενος κάνει στην μητέρα Εκκλησία. Πιστεύω ότι ωρίμασαν πλέον τα πράγματα και ομολογώ ότι την πρόκληση την είχαμε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό και εξ αφορμής αυτής της προκλήσεως τύχαμε της προσκλήσεως του Παναγιότατου, έτσι έστω και ετεροχρονισμένα η ειρηνική επίσκεψη θα γίνει.

Ερ. Ποια τα συναισθήματα σας γι\’ αυτή την επίσκεψη και Ποια η σημασία της επίσκεψης αυτής;
Απ. Τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Ουδείς Έλλην και ιδιαίτερα Κύπριος μπορεί να πατήσει το πόδι του στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να συγκινηθεί. Ο αύλειος χώρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου όποτε και εάν τον επισκεφτείς, όσες φορές και να επισκεφτείς τον χώρο εκείνο δεν μπορείς να εξοικειωθείς. Εκεί ακούς φωνές από το βάθος των αιώνων. Περνάς δίπλα από την κλειστή πύλη, νοερά και βλέπεις την αγχόνη που απαγχόνισαν τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄. Εκεί έγιναν Οικουμενικές Συνόδοι, έγιναν συνέδρια, έλαβαν χώρα γεγονότα Παγκόσμιας εμβέλειας και η λέξη Κωνσταντινούπολη, η λέξη Πατριαρχείο, η λέξη Πατριάρχης, η λέξη Αγία Σοφία ηλεκτρίζει το κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τον κάθε Κύπριο.

Σίγουρα μόλις πατήσουμε το πόδι μας εκεί η φόρτιση, η εθνική και θρησκευτική, είναι δεδομένη. Η επίσκεψη αυτή έχει τεραστίων διαστάσεων σημασία γιατί για πρώτη φορά θα καθίσουμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώπιος ενωπίω να συζητήσουμε για τα θέματα που αφορούν τόσο τις δύο Εκκλησίες μας, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, αλλά και τα προβλήματα τα πανορθόδοξα. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα εξετάσουμε εν εκτάσει και να πάρουμε αποφάσεις για το καλό των Εκκλησιών μας και της Ορθοδοξίας.

Ερ. Έχει διακανονιστεί συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ή με κάποιους άλλους αξιωματούχους της τουρκικής Κυβέρνησης; Αν ναι, που, και τι μήνυμα θα δώσετε στον κ. Ερντογάν ή στους αξιωματούχους και τι περιμένετε από αυτή τη συνάντηση;
Απ. Δεν γνωρίζω εάν θα γίνει η συνάντηση. Εκείνος την προκάλεσε. Σε εκείνον εναπόκειται. Εμείς πάμε πανέτοιμοι να θέσουμε το θέμα του Αποστόλου Ανδρέου, αλλά και το θέμα των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στο βορρά και θα θέσουμε ενώπιον του έναν ολόκληρο κατάλογο με τα πιο σημαντικά που χρίζουν άμεσης συντήρησης γιατί αυτά τα μνημεία εάν καταρρεύσουν δεν ξανακτίζονται και η απώλεια θα είναι μεγάλη. Θα του καταστήσουμε σαφώς τις σκέψεις μας, τους πόθους μας, τις ενέργειες μας, και εμείς θα εργαστούμε για τη συντήρηση αυτών των μνημείων που θα είναι προς έπαινο τόσο της Τουρκίας ως Δημοκρατικής χώρας όσο και της Κυβερνήσεως του κ. Ερντογάν, όπως και προσωπικά του ιδίου που θα δείξουν ένα πρόσωπο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον ελεύθερο κόσμο ότι σέβονται τα μνημεία, τα οποία μεν ανήκουν σε μας, αλλά ανήκουν σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και είναι προς έπαινο τους εάν μας δώσουν την άδεια να τα συντηρήσουμε.

Ερ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι\’ αυτή την ιστορική επίσκεψη αφενός μέσα στο Πατριαρχείο και από την ενδεχόμενη συνάντησης σας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό;
Απ. Οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες γιατί η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εμείς και αγαπούμε και σεβόμαστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και προσωπικά τον Πατριάρχη, ο οποίο είναι γνωστός και φίλος. Η γνωριμία μας χρονολογείται εδώ και 34 χρόνια. Θα εργαστούμε και οι δύο για το καλώς νοούμενο συμφέρον όχι μόνο του συνόλου της Ορθοδοξίας, αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Ο κόσμος περιμένει πολλά από την Εκκλησία και πιστεύω ότι η Ορθοδοξία είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της παντού και ιδιαίτερα στην Ευρώπη που έχει ανάγκη την φωνή της Ορθοδοξίας.

Πιστεύω ότι και η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό έχει να προσφέρει πολλά και στην Τουρκία και στους Τ/κ και στους Ε/κ. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους Τ/κ, να ζήσουν μαζί μας ευτυχισμένοι και η Κύπρος μπορεί να γίνει μια φιλική χώρα της Τουρκίας. Είμεθα και γείτονες, μπορεί να είμεθα μικροί αλλά παρά να έχει μία εχθρικά διακείμενη χώρα όσο μικρή και εάν είναι προς τη δική του χώρα είναι καλύτερα να έχει μία φιλική. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το καταλαβαίνει πολύ περισσότερο εκείνος με τις εμπειρίες που έχει και εμείς θα είμαστε στη διάθεση του να συμβάλουμε σε αυτή την ειρηνική συνεργασία των δύο χωρών γιατί όταν κανείς συνεργάζεται μπορεί να πετύχει πολλά και εμείς θα τείνουμε χείρα φιλίας και χείρα βοηθείας προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε ο λαός μας να ζήσει ευτυχισμένος μέσα στη γη των πατέρων του και Ε/κ και Τ/κ.

Ερ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Απ. Όντως είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας επισκέπτεται επίσημα το Φανάρι. Αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα, διότι είμαι ο πρώτος Κύπριος Προκαθήμενος που πηγαίνω στο Φανάρι και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες που νομίζω έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι ιστορική και θα μείνει στην ιστορία.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα επιστρέψει στην Κύπρο το μεσημέρι της Τρίτης, 20 Απριλίου.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΧΡ)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post