Συνάντηση της Συνοδείας του Μακαριωτάτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Συνάντηση της Συνοδείας του Μακαριωτάτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την λύπη του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για να φθάσει εδώ στο Φανάρι και καλοσώρισε εγκαρδίως τους Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και Χωρεπίσκοπο Χύτρων Λεόντιο και τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του «για την ξαφνική και ανέλπιστη ατυχία να μην έχουμε τον Μακαριώτατο αυτές τις ημέρες μαζί μας. Εχει έρθει και άλλες φορές αλλά αυτή θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Πρωθιεράρχου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από αυτή την άποψη θα είχε μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία», πρόσθεσε, ευχόμενος να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.

«Ελπίζω να περάσετε καλά έστω και χωρίς τον Μακαριώτατο και να μιλήσει η Πόλη στην ψυχή σας», υπογράμμισε με νήμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο ζήτησε «να μεταφέρει σε όλο τον κυπριακό λαό τις ευχές και τις ευλογίες της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και την ιδιαίτερη ευχή μας για το πρόβλημα που ταλανίζει και ταλαιπωρεί επί αρκετά χρόνια την Μεγαλόννησο και την Εκκλησία της, την καλύτερη, δυνατή λύση, λειτουργική και βιώσιμη».

Συνεχίζοντας ο Παναγιώτατος πρόσθεσε ότι «αυτό ευχόμεθα πάντοτε για την αρμονική συνύπαρξη των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως και στο παρελθόν και η Εκκλησία της Κύπρου να είναι πάντοτε φορέας ειρηνικών μηνυμάτων και διαγγελμάτων, να γεφυρώνει τα χάσματα. Εμείς από εδώ με την προσευχή μας και την αγάπη μας θα είμαστε πάντοτε κοντά σας», τόνισε.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε παράλληλα τους παρόντες δημοσιογράφους και τα άλλα μέλη της κυπριακής αποστολής για το ενδιαφέρον για την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Φανάρι, αλλά και για το σεβασμό και την αγάπη που έχουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχειο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έπειτα από εντολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τα δώρα που επρόκειτο να προσφέρει ο ίδιος. Ο Πατριάρχης ευχήθηκε «να έρθει και να μου τα δώσει ο ίδιος».

Τα δώρα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν ασημένια αντίγραφα αρχαίου δισκοπότηρου, δισκάριο με λαβίδα και λόγχη, ο τόμος «Στα βήματα του Αποστόλου Βαρνάβα», ο οποίος εκδόθηκε πρόσφατα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τα 30 χρόνια αρχιερατίας του, καθώς και δύο τόμοι με συγγράμματα του Αγίου Νεοφύτου.

Οι Κύπριοι Αρχιερείς θα μετέχουν αύριο στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο της Κυριακής των Μυροφόρων στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή, όπου βρίσκονται οι τάφοι όλων των Οικουμενικών Πατριαρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και φαίνεται (προσωπικές εκτιμήσεις) ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος θα βρίσκεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Λουκάς Α. Παναγιώτου
Κωνσταντινούπολη, 17 Απριλίου 2010

Print Friendly, PDF & Email

Share this post