Ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας κ.κ. Λέων προσκύνησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα

Ο Αρχιεπίσκοπος Φιλανδίας κ.κ. Λέων προσκύνησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα

Το πρωί της Παρασκευής, 12 Φεβρουαρίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ. Λέων μαζί με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τη συνοδεία τους επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, όπου του επιφυλάχθηκε εγκάρδια υποδοχή από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, τους ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας, τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής και τους χριστιανούς της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων προσκύνησε τα τίμια λείψανα και τον τάφο του Αγίου Λαζάρου και ξεναγήθηκε στον ιστορικό αυτό χώρο. Ακολούθησε η προσφώνηση του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη χαρά του και τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στη Λάρνακα, αναφέρθηκε, εν συντομία, στην ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ανοικοδόμησή του ανάγεται στο 690 μ.Χ και είναι έργο του Λέοντος Στ’  του Σοφού. Μετά την προσφώνησή του προσέφερε στο φιλοξενούμενο Αρχιεπίσκοπο αναμνηστικά δώρα, αλλά και ιστορικά βιβλία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Φιλλανδίας ανταπέδωσε τις ευχαριστίες για την υποδοχή, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Πανιερώτατο, τους συνεργάτες, αλλά και τους πιστούς που προσέτρεξαν να τον καλοσωρίσουν. Αναφερόμενος στον ιστορικό Ναό Αγίου Λαζάρου, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αγαλλίασή του, που βρέθηκε στο πανορθόδοξο Βυζαντινό ιερό τόπο, όπου έζησε ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Λάζαρος.

Για χάρη της ιστορίας αναφέρουμε ότι ο άγιος Λάζαρος, μετά την έγερσή του από τους νεκρούς, έφυγε από τη Βηθανία και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα, όπου, στη συνέχεια, οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας τον χειροτόνησαν πρώτο Επίσκοπο Κιτίου το 45 μ.Χ.

Σε ανάμνηση της επίσκεψής του, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων χάρισε στον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο αναμνηστικά δώρα και βιβλία που αναφέρονται στην εκκλησιαστική τέχνη και παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φιλλανδίας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας κ.κ. Λέων και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μαζί με τη συνοδεία τους, μετέβησαν την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, όπου και πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή στο κέντρο του Παραλιμνίου.

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post