Εγκαίνια Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (9 Απριλίου 2017)

Εγκαίνια Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (9 Απριλίου 2017)

Νεοκλασσικό κόσμημα το εκκλησιαστικό Μουσείο στην Γεροσκήπου

Στολίδι για την Γεροσκήπου αποτελεί η δημιουργία του εκκλησιαστικού Μουσείου στο χώρο του Α’ Δημοτικού σχολείου στην κεντρική λεωφόρο της Γεροσκήπου. Tα εγκαίνια του Μουσείου τέλεσε την Κυριακή, 9 Απριλίου 2017, η Α.Μ. ο  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται δίπλα από το εκκλησιαστικό Μουσείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση και τιμή γιατί το εκκλησιαστικό Μουσείο τον ανάγει,- όπως είπε- στην πρώτη περίοδο της δημιουργικής διακονίας του , ως Μητροπολίτη Πάφου. 

Πρόσθεσε μάλιστα πως από τα πρώτα χρόνια της μοναχικής του ζωής στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου , ένιωθε ένα βαθύ θαυμασμό προς τον διαχρονικό αυτό πλούτο που μας κληροδότησαν  οι πρόγονοι μας.

Εκτίμησε επίσης πως οι δημιουργοί αυτών των καλλιτεχνημάτων είχαν σαφή επίγνωση της υψηλής θρησκευτικής τους αποστολής καθώς και της διαχρονικής και διδακτικής αξίας της τέχνης τους.

Για αυτό συνέχισε, “ ήθελαν να προσφέρουν ,μέσω των έργων τους, όχι μόνο την καλλιτεχνική τους έκφραση, η οποία όντως είναι  εκπληκτική και διαποτισμένη από την έννοια του πνευματικού κάλλους αλλά και την δυνατότητα στον κάθε πιστό να αίρεται στις αιθέριες πνευματικές σφαίρες  της λύτρωσης και της θέωσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως οι θησαυροί αυτοί μαρτυρούν και  θα μαρτυρούν δια μέσω των αιώνων τη χριστιανική ευλάβεια  του λαού μας παράλληλα αναδεικνύονται –όπως σημείωσε, “ τα χριστιανικά μας πρότυπα που μας καλούν με τη σιωπηλή τους λεπταισθησία στην ακολουθητέα  χριστιανική μας πορεία. Αποβαίνουν οι πνευματικοί μας δάσκαλοι και καθοδηγητές”, συμπλήρωσε

Ο Μητροπολίτης Πάφου σε χαιρετισμό του ανέφερε πως  ο ρόλος του Μουσείου δεν εξαντλείται στην  απλή φύλαξη, ούτε και στην ανάδειξη ή στην προβολή, θησαυρών του παρελθόντος.Εκτείνεται –όπως είπε-,στην διατήρηση της παράδοσης μας και στη διασύνδεση μ’ αυτή. 

Πρόσθεσε πως στο Εκκλησιαστικό Μουσείο εκτίθενται για πρώτη φορά εκκλησιαστικά αντικείμενα του 6ου αιώνος. Μεταλλικός λύχνος, κανδήλα, θυμιατός, μεταλλικό αγγείο με λαβή, κηροπήγειο κ.α.Εκτίθενται επίσης συνέχισε, η αρχαιότερη εικόνα της Κύπρου η μόνη που ανάγεται στην προς της εικονομαχίας περίοδο ( 7ο -8ο αιώνα) και που απεικονίζει την Αγία Μαρίνα , με σκηνές από τη ζωή και το μαρτύριο της.

Προέρχεται δε όπως επεξήγησε, από την εκκλησία Αγίας Μαρίνας της Κοινότητας Φιλούσας Κελοκεδάρων. Το πλήθος μάλιστα σημείωσε των εκτιθεμένων κειμηλίων προέρχεται από τους χρόνους της δουλείας, τον 13ο αιώνα και μετά.

Ο Πάφου Γεώργιος εκτίμησε επίσης πως έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε όλα αυτά τα οποία συνιστούν ιστορικές μνήμες και θρησκευτικές παραδόσεις, όσα έχουν υφάνει στους αργαλειούς των αιώνων την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα και κρατούν σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά της ψυχής μας, όσα αποτελούν την κατασταλαγμένη μνήμη του έθνους.

Είναι υπέρτατο χρέος μας να διατηρήσουμε την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα, όχι, είπε, όπως λέει και ο Ευάγγελος Παπανούτσος, γιατί πρέπει να’ μαστε περήφανοι πως είμαστε μοναδικοί στον κόσμο, αλλά γιατί έχουμε υποχρέωση να μείνουμε αυτοί που είμαστε. 

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ακόμη πως έχει την αίσθηση  “ότι κουβαλούμε στους ώμους μας όλη την κληρονομιά των προγόνων και ταυτόχρονα την ευθύνη να μη χάσουμε,σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς του σήμερα και της παγκοσμιοποίησης, αυτά που δεν παραδώσαμε στα 800 χρόνια της σκλαβιάς και της απομόνωσης, την εθνική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα μας, όπως μαρτυρούνται στα κειμήλια του παρελθόντος , τα έργα των προγόνων μας”.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ευχαρίστησε τον τέως Δήμαρχο Γεροσκήπου Τάσο Κούζουπο που επί δημαρχίας  του –όπως είπε-έγινε η μακροχρόνια ενοικίαση του χώρου τούτου για τον σκοπό που εκπληρώνετε σήμερα , δηλώνοντας πως είναι προς τιμήν του τέως Δημάρχου  που δεν αρνήθηκε την ενοικίαση, έστω και αν εμείς συνέχισε, “θα προσφεύγαμε στη δικαιοσύνη, για την κυριότητα του χώρου”. 

Επίσης ευχαρίστησε και τον νυν Δήμαρχο Μιχάλη Παυλίδη για την ολόθυμη συμπαράσταση τους προς τοέργο.

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς το ίδρυμα Λεβέντη για την εξ εικοσιτεσσάρων χιλιάδων ευρώ βοήθεια του για την κατασκευή προθηκών για τα εκθέματα και τη συντήρηση αριθμού εικόνων, τον Ηγούμενο Χρυσορρογιατίσσης κ.Διονύσιο για την όλη μέριμνα ,τις ποικίλες φροντίδες και τις συνεχείς συμβουλές του αλλά και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπος Αρσινόης Γεώργιο για τους πολλούς κόπους του.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης είπε πως η προσπάθεια για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε πριν δέκα  και πλέον χρόνια, μέσα από τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, με πρωτεργάτη τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο,τότε Μητροπολίτη Πάφου και του τότε δημοτικού συμβουλίου Γεροσκήπου, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη και τέθηκε ως προτεραιότητα η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου που να μπορεί να φιλοξενήσει την πληθώρα των σημαντικών ιερών κειμηλίων, των εκκλησιαστικών επίπλων, σκευών και εικόνων της περιοχής σε συνθήκες που να προωθείται η ορθή συντήρηση τους, αλλά και η διαφύλαξη και η ανάδειξη τους. 

Το 2006 συνέχισε, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου , στην οποία ανήκει το νεοκλασικό αυτό κόσμημα της πόλης μας ,και του Δ. Γεροσκήπου, άνοιξε ο δρόμος για να δοθεί μια νέα και εξίσου σημαντική χρήση στο πρώην Α’ Δημοτικό Σχολείο.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του που παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου αυτού, το οποίο επιτυγχάνει την εκπλήρωση ενός μεγάλου στόχους της Μητρόπολης και των προσδοκιών των κατοίκων της περιοχής, όπως είπε. 

Το Μουσείο που δημιουργείται στην Γεροσκήπου,όπως αναφέρθηκε, θα δώσει την ευκαιρία στην Μητρόπολη Πάφου να εκθέσει με το σύγχρονο και ασφαλή τρόπο τα σημαντικά εκθέματα εκκλησιαστικής τέχνης και βυζαντινής αγιογραφίας που έχει στην κατοχή της  και η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έλλειψή κατάλληλων χώρων ήταν μέχρι τώρα αφημένα στους υπόγειους χώρους της Μητρόπολης.

Το νέο Μουσείο έχει παράλληλα συντείνει στην αναβάθμιση του χώρου του παλιού σχολείου της  Γεροσκήπου το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

**********************

Ακολουθεί η ομιλία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου:

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ  ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΦΟΥ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ, 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

 

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς εγκαινιάζουμε σήμερα το νέο     «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΦΟΥ».

Προσωπικά, αισθάνομαι όλως ιδιαιτέρως μια βαθιά συγκίνηση και τιμή, γιατί το εκκλησιαστικό  αυτό μουσείο με ανάγει  στη  δημιουργική  περίοδο της διακονίας μου,  ως Μητροπολίτου Πάφου.

Από τα πρώτα χρόνια της μοναχικής μου ζωής στην ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, ένιωθα ένα βαθύ θαυμασμό προς τον διαχρονικό αυτό πλούτο που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Θαύμαζα – και τί δεν θαύμαζα – τη λεπταισθησία που υπάρχει σε κάθε έργο. Τις αισθητικές λεπτομέρειες που συνθέτουν το όλο καλλιτέχνημα, και το οποίο ένιωθα να μιλά στην ψυχή μου και, όχι απλώς να με διδάσκει, αλλά να με εμπνέει και να  ανάγει την ψυχή μου στις αιθέριες σφαίρες του χριστιανικού μας πνεύματος.  Θαύμαζα ακόμη το βαθύ χριστιανικό πνεύμα, το οποίο λανθάνει πίσω από κάθε εκκλησιαστικό κειμήλιο. Μέσα από τους θησαυρούς αυτούς ένιωθα ότι η Βυζαντινή μας Τέχνη, όντως, καλλιεργεί την ψυχή του ανθρώπου και  συνάδει πλήρως με την προτροπή τού θείου Παύλου: «… τὰ ἄνω ζητεῖτε… τὰ ἄνω φρονεῖτε, μή τὰ ἐπί γῆς…» ( Κολ. 3, 1-2).

 Και πράγματι∙ ακράδαντα πιστεύω ότι οι δημιουργοί των ιερών αυτών καλλιτεχνημάτων είχαν σαφή επίγνωση της υψηλής θρησκευτικής τους αποστολής καθώς και της διαχρονικής και διδακτικής αξίας της τέχνης τους.  Γι’ αυτό και ήθελαν να προσφέρουν, μέσω των έργων τους, όχι μόνο την καλλιτεχνική τους έκφραση, η οποία όντως είναι εκπληκτική και διαποτισμένη όχι μόνον από την έννοια τού πνευματικού κάλλους και τού μέτρου, αλλά προ παντός και κυρίως από ένα συνειδητό χρέος να βοηθήσουν τον πιστό να αίρεται στις αιθέριες πνευματικές σφαίρες της  λύτρωσης και της θέωσης.

Παράλληλα δε με τον θαυμασμό, μέσα μου γεννιόταν και ωρίμαζε η έννοια του χρέους. Έπρεπε όλοι αυτοί οι θρησκευτικοί θησαυροί που υπήρχαν διάσπαρτοι στη φύτρα αυτή του πολιτισμού, που λέγεται Πάφος, να συγκεντρωθούν σ’ ένα μέρος για να παραμείνουν «κτήμα εσαεί» ολόκληρου του χριστιανικού πληθυσμού της πατρίδος μας. Σίγουρα οι σπουδές μου στην Αθήνα και οι συχνές μου επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και στα άλλα εκκλησιαστικά μνημεία του Ελληνισμού επηρέασαν βαθύτατα τον χαρακτήρα μου και τους οραματισμούς μου για τον Βυζαντινό πλούτο της ιδιαίτερης μου Πατρίδας.

Για τούτο, όταν η Χάρις του Θεού με αξίωσε να αναλάβω την Ηγουμενία του Αγίου Νεοφύτου και ύστερα το πηδάλιο τής κατά Πάφον  Εκκλησίας, μερίμνησα με ιδιαίτερο ζήλο για τη συγκέντρωση όλων αυτών των θησαυρών σ’ ένα Βυζαντινό Μουσείο. Ο ζήλος αυτός με την πάροδο του χρόνου μετατρεπόταν σ’ ένα βαθύτερο θαυμασμό και ενθουσιασμό. Ένιωθα ότι αγαπούσα το κάθε κειμήλιο με μια ιδιαίτερη αγάπη γιατί γινόταν ένα μέρος της ψυχής μου. Γιατί το καθένα εξέφραζε την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας, τη βαθύτατη ευλάβεια των δημιουργών τους  και τους ενδότερους οραματισμούς του λαού μας.

Με τα δεδομένα της εποχής εκείνης δημιούργησα στη Μητρόπολή μας το κατάλληλο χώρο και συνέστησα με αγάπη πολλή και ενθουσιασμό το πρώτο μας Βυζαντινό Μουσείο.  Μέσα μου ένιωθα τη βαθύτατη χαρά ότι μέσω της συλλογής όλων αυτών των πολυτιμότατων θησαυρών διαφύλαττα την ψυχή του πολιτισμού μας.

Οι θησαυροί αυτοί μαρτυρούν και θα μαρτυρούν δια μέσου των αιώνων τη χριστιανική ευλάβεια του λαού μας∙ παράλληλα δε αναδεικνύονται ως χριστιανικά πρότυπα που μας καλούν με τη σιωπηλή τους λεπταισθησία στην ακολουθητέα χριστιανική μας πορεία.  Αποβαίνουν οι πνευματικοί μας δάσκαλοι και καθοδηγητές.

Τα χρόνια παρήλθαν και η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του Βυζαντινού μας Μουσείου συνεχίστηκε με το ίδιο ζήλο και  από το νέο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Όμως∙  αφ’ ενός μεν ο χώρος του Μουσείου δεν επαρκούσε δια την τοποθέτηση νέων κειμηλίων  αφ’ ετέρου δε ο τόπος  δεν  χωρούσε τα  τουριστικά λεωφορεία. Γι’ αυτό και η ανάγκη για τη μεταστέγαση του Βυζαντινού μας Μουσείου γινόταν ολοένα και επιτακτικότερη.

Ο Θεός ευδόκησε, ώστε, χάρις στις συντονισμένες  και φιλότιμες ενέργειες όλων των παραγόντων της Πάφου και της Γεροσκήπου,
 οι πολυτιμότατοι Εκκλησιαστικοί  μας Θησαυροί να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν πια στους άνετους  αυτούς χώρους του παλιού δημοτικού Σχολείου της Γεροσκήπου.

Από κέντρου καρδίας επιθυμώ να εκφράσω την ευαρέσκειά μου στον Μητροπολίτη Πάφου κύριο Γεώργιο, ο οποίος, με αγάπη πολλή και ζήλο ένθεο, πρωτοστάτησε για τη μεταστέγαση του Βυζαντινού μας Μουσείου στον, από κάθε άποψη,  εξαιρετικά λειτουργικό και ιδεατό αυτό  χώρο. Στον τέως και στον νυν Δήμαρχο Γεροσκήπου καθώς και σ΄όλους τους γνωστούς και άγνωστους παράγοντες, οι οποίοι συνεργάστηκαν με ομοθυμία με τον πνευματικό ταγό της Πάφου,  για την επιτυχία του ευγενικού αυτού οράματος.

Πανιερώτατε, Κύριοι Δήμαρχοι, ευγενείς προσκεκλημένοι,

Καλούμαστε όλοι, σε λίγο να χαρούμε το νέο μας Βυζαντινό Μουσείο. Ας το επισκεφτούμε με πνεύμα μαθητείας, κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας. Ας προσεγγίσουμε  όλα  τα εκθέματα με τη σκέψη ότι  είναι κειμήλια θρησκευτικής παιδαγωγίας, απότοκα του σεβασμού των πιστών μας και της θρησκευτικής ευλάβειας  των δημιουργών τους.
Ας αφήσουμε να μιλήσει μέσα μας το δημιουργικό πνεύμα της  χριστιανικής τέχνης, η οποία αποτελεί την άλλη όψη της Βυζαντινής Υμνογραφίας. Είναι η τέχνη μέσω της οποίας συνομιλείς με τον Κύριον «καθαρᾷ  τῇ καρδίᾳ», «ἀρρυπότοις  χείλεσι» και  «στεναγμοῖς ἀλαλήτοις».

 Στους χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς που ζούμε,  καλούμαστε να θαυμάσουμε και να αγαπήσουμε  τον πλούτο της αγιολογικής αυτής καλλιτεχνίας της Πάφου μας.  Καλούμαστε  να νιώσουμε, μέσω των ιερών κειμηλίων μας, την ηδύπνοη παρουσία του Κυρίου μας∙  να βιώσουμε το  αγαπητικό και θυσιαστικό του πνεύμα∙ να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο την πίστη μας προς Αυτόν  και να αντλήσουμε ελπίδα απ’ Αυτόν για να γεμίσει η ψυχή μας με αισιοδοξία για το μέλλον της Πατρίδας μας και του Χριστιανισμού.

 

Διαβάστε:

Ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου κατά τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (Γεροσκήπου, 9.4.2017, Κυριακή των Βαΐων)…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post