Η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Προκαθημένου της Πολωνικής Εκκλησίας

Η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Προκαθημένου της Πολωνικής Εκκλησίας

Ιερά Μητρόπολη Ταμασού

Σύσσωμος η κωμόπολη της Δευτεράς, ντυμένη και στολισμένη με σημαίες και λάβαρα, μέσα στο αναστάσιμο κλίμα των ημερών που διανύουμε, επεφύλαξε, το πρωί του Σαββάτου, μια ιδιαίτερα θερμή υποδοχή με έντονα πανηγυρικό χαρακτήρα, στον Προκαθήμενο της Πολωνικής Εκκλησίας κ. Σάββα και την συνοδεία του.

Οι εκκλησιαστικοί, οι πολιτειακοί άρχοντες και ο λαός της Μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής, με προεξάρχουσα την νεολαία των κατηχητικών συνάξεων, τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, την φιλαρμονική ορχήστρα της Μητροπόλεως, υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας, έξω από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και εν πομπή, μετέβησαν, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου τελέστηκε δοξολογία.
Μετά τη δοξολογία, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας στη σύντομο προσφώνησή του, αφού μίλησε για «το νόημα αλλά και το μεγάλο μυστήριο της Εκκλησίας, να καθιστά τους ανθρώπους αδελφούς, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, τον πολιτισμό και την ιστορία τους» αναφέρθηκε στη συνέχεια, στο κοινό γνώρισμα της κακοπάθειας το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά «έρχεται να μας ενώσει περισσότερο και να καλλιεργήσει στις μεταξύ μας σχέσεις το πνεύμα της αδελφικής συμπαράστασης και βοήθειας».
Ο Πανιερώτατος, αναφερόμενος στα δεινά του κυπριακού ελληνισμού και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι: «έχω την πεποίθηση ότι και εσείς μάς αισθάνεστε και μας καταλαβαίνετε, τόσο ως μέλη της ίδιας Εκκλησίας, αλλά και τόσο ως Ορθόδοξος λαός της Εκκλησίας της Πολωνίας. Επειδή και εσείς έχετε περάσει μέσα από φοβερές και δεινές και ανείπωτες δοκιμασίες».
Τέλος, ο Ταμασού Ησαΐας ανεφέρθη στη «δύναμη της προσευχής», η οποία, όπως είπε, «αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στήριξης στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας». «Τούτο, είναι εκείνο, το οποίο από σας και το λαό του Θεού που παροικεί στην Πολωνία, παρακαλούμε και ζητούμε να έχομε, Μακαριώτατε και εννοώ την εκζήτηση από μέρους σας της θείας βοήθειας για το χειμαζόμενο λαό της Κύπρου. Και, ασφαλώς, τούτο είναι ισχυρό εχέγγυο σωτηρίας, αφού τα πνευματικά όπλα αποτελούν θυρεό ακαταμάχητο», πρόσθεσε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού.
«Οι ταπεινές προσευχές της Εκκλησίας μας συνοδεύουν τη δική σας προσευχή, ούτως ώστε να ξεπεραστεί αυτή η δοκιμασία την οποία σήμερα ζείτε», σημείωσε εμφαντικά, στην αντιφώνησή του ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας.
«Ο Χριστός νίκησε το θάνατο και το κακό και γι’ αυτό ακράδαντα πιστεύουμε ότι το καλό πάντοτε νικάει το κακό και οι δοκιμασίες και οι διωγμοί έρχονται κατά καιρούς, αλλά έρχεται επίσης και η ώρα για να ξεπεραστούν. Πιστεύουμε βαθιά ότι η διηρημένη σήμερα Κύπρος θα ’ρθει η ώρα που θα επανενωθεί», υπογράμμισε ο Πολωνίας Σάββας.
«Οι δικές σας δοκιμασίες, τις οποίες ζήσατε κατά τη διάρκεια της ιστορικής σας πορείας, είναι γνωστές σε μας, αλλά και οι δικές μας δοκιμασίες είναι και σε σας γνωστές», ανέφερε ο Μακαριώτατος για να τονίσει στη συνέχεια ότι «οι εχθροί μας επιθυμούν την μη ύπαρξη μας, εμείς, όμως, πιστεύουμε και κηρύττουμε ότι ο Θεός είναι πάντοτε μαζί μας και αν είναι ο Θεός μαζί μας κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον μας».
Μετά το τέλος των ομιλιών και την ανταλλαγή συμβολικών δώρων μετέβησαν εις το Συνοδικό της Μητροπόλεως Ταμασού όπου οι Αρχές, ο κλήρος και ο λαός της κωμοπόλεως έλαβαν τις ευχές και τις ευλογίες του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου

Στη συνέχεια, ο Υψηλός επισκέπτης της Εκκλησίας της Κύπρου και η Συνοδεία του επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, στην είσοδο της οποίας τον ανέμεναν για να τον υποδεχτούν η ηγουμένη και η αδελφότητα της Μονής, έχοντας μαζί τους την κάρα του πολιούχου και προστάτη αγίου τους.
Η ηγουμένη Προδρόμη στο καλωσόρισμά της ανεφέρθη στο βίο και τη δράση του Αγίου Ηρακλειδίου, αλλά και στην ιστορική διαδρομή της Μονής ενός «αγιασμένου τόπου με αποστολική παράδοση», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας, αφού ευχαρίστησε την καθηγουμένη και τις αδελφές της Μονής για την υποδοχή, απεύθυνε προς αυτές λόγους νουθεσίας και παραφράζοντας τα λόγια του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «το κάλλος μπορεί αλλάζει τον κόσμο» μίλησε για την μοναχική και ασκητική ζωή, η οποία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
«Χάρις στην προσευχή των μοναχών υπάρχει ακόμη αυτός ο κόσμος, παρά το γεγονός ότι είναι χωμένος μέσα στην αμαρτία. Πρέπει να έχουμε βαθιά συνείδηση αυτού του γεγονότος και είναι στόχος όλων ημών των Ορθοδόξων, σε όλο τον κόσμο, να το διατηρήσουμε», τόνισε.

Ιερά Μονή Μαχαιρά

Το μεσημέρι, ο Πολωνός Προκαθήμενος, μετέβη στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, όπου έτυχε υποδοχής από τον καθηγούμενο της Μονής, επίσκοπο Λήδρας Επιφάνιο και την συν αυτώ αδελφότητα.
Ο Μακαριώτατος, αφού ενεδύθει με αρχιερατικό μανδύα, μετέβη εν πομπή και εν μέσω κωδωνοκρουσιών, ψαλμών και ύμνων στο καθολικό της Μονής, όπου εψάλλει δοξολογία.
Ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας, αφού ευχαρίστησε τον ηγούμενο Επιφάνιο και την αδελφότητα της Μονής για την υποδοχή και τα θερμά του λόγια τόνισε: «ο θεός σημαίνει ζωή. Μια ζωή η οποία εκδηλώνεται σε διάφορους τόπους και με διάφορες μορφές και ειδικά σ’ αυτό τον ιδιαίτερο τόπο, την Ιερά Μονή Μαχαιρά, ο Θεός έδειξε τη δύναμή του με την παρουσία της εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, δια μέσω της οποίας ήλθε η σωτηρία στον κόσμο».
«Ο άνθρωπος, ο οποίος ξέρει τι σημαίνει η ενσάρκωση, έχει και τη βεβαιότητα ότι είναι εφικτή και δυνατή η ανανέωση και μπορεί να την αποκτήσει και με τη μοναχική και με την ασκητική και με την αναχωρητική ζωή. Σ’ αυτό το καθημερινό έργο, στους κόπους των μοναχών, οι οποίοι αφιερώθηκαν στο Θεό μας βοηθάει και μας συμπαραστέκεται η Υπεραγία Θεοτόκος, η πραγματική σας μητέρα, η οποία σας προστατεύει και σας παραστέκεται στον καθημερινό σας μόχθο», είπε χαρακτηριστικά, ο Πολωνίας Σάββας.
Πριν την αναχώρηση του από την Μονή, ο Αρχιεπίσκοπος της Πολωνικής Εκκλησίας, κατάθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου, οποίος έπεσε μαχόμενος, γενόμενος ολοκαύτωμα για την ελευθερία της Κύπρου κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ξεναγήθηκε στο μουσείο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη και τον ηρωισμό του σταυραετού του Μαχαιρά.

Ιερά Μονή Θεοτόκου

Η δεύτερη μέρα της επισήμου επισκέψεως του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας έκλεισε με επίσκεψη στη Ιερά Μονή της Θεοτόκου στα Καμπιά, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερη χαρά από την ηγουμένη Ευφημία και την αδελφότητα της Μονής.
Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας μίλησε και εδώ για τις αρετές του μοναστικού βίου και τη σημασία που έχουν τα μοναστήρια στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στα μοναστήρια και τα ησυχαστήρια της Πολωνικής Εκκλησίας, τα οποία αρχίζουν ουσιαστικά τη δραστηριοποίησή τους αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post