Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας

 Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας είναι μία από τις δεκαπέντε αυτοκέφαλες Εκκλησίες που αποτελούν από κοινού τη μία Αποστολική και Καθολική Εκκλησία. «Αυτοκέφαλη» ανακηρύχτηκε το έτος 1924 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ιστορικά η ίδρυσή της ανάγεται στον 9ο αιώνα, όταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως άγιος Φώτιος ο Μέγας (858-877) έστειλε εκεί ιεραποστόλους τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο για να μεταφέρουν το μήνυμα του ευαγγελίου στους Σλάβους. Η αποστολή τους στην Πολωνία ολοκληρώθηκε το 880.
Τη χρονική περίοδο 1386-1572 ο μισός πληθυσμός της Πολωνίας αποτελείτο από Ορθοδόξους. Λόγω των σκληρών διωγμών, όμως, που υπέστη κατά καιρούς η Ορθόδοξη Εκκλησία, μειώθηκε  το Ορθόδοξο πλήρωμα. Το έτος 1918, χρονιά ίδρυσης του Πολωνικού Κράτους, στην Πολωνία οι ορθόδοξοι αριθμούσαν πέντε εκατομμύρια, ενώ σήμερα ανέρχονται μόλις στο ένα εκατομμύριο.
Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας είναι ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης της Πολωνίας κ.κ. Σάββας. Η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία απαρτίζεται από επτά Επισκοπές. Ο κλήρος αποτελείται από οκτώ επισκόπους, περίπου 400 ιερείς και 40 διακόνους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας έχει οκτώ μοναστήρια, πέντε ανδρώα και τρία γυναικεία,  με πάνω από εκατό μοναχούς και μοναχές. Επιπλέον, διατηρεί Επισκοπές και εκτός της Πολωνίας, όπως στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Βραζιλία και την Ιταλία.
Οι δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας αποβλέπουν στην καλή διαποίμανση των ορθοδόξων χριστιανών. Απτά παραδείγματα αποτελούν  η επίβλεψη των δύο τριτοβάθμιων Σχολών Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου Białystok και του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας της Βαρσοβίας, η λειτουργία της Ιερατικής Σχολής και των Σχολών Ορθόδοξης Εικονογραφίας και Ορθόδοξης Χορωδίας, η λειτουργία των 26 Κέντρων Κοινωνικής Μέριμνας και Ευγηρίας και  των 24 Κέντρων Ορθόδοξου Πολιτισμού, η διοργάνωση κάθε χρόνο του κυριότερου ετήσιου διεθνούς διαγωνισμού Ορθόδοξης Μουσικής και Πολιτισμού, η λειτουργία δύο Αθλητικών Σωματείων, ενός τυπογραφείου, η έκδοση ποικίλων περιοδικών και προπάντων  τα έργα φιλανθρωπίας σε νοσοκομεία, σε κέντρα κοινωνικής μέριμνας, σε φυλακές και  ορφανοτροφεία.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι στην Πολωνία τα παιδιά σχολικής ηλικίας διδάσκονται  την Ορθόδοξη Πίστη από τον Κλήρο.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας συμμετέχει ενεργά στους Διαχριστιανικούς Διαλόγους, είναι ενεργό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών, του Πολωνικού Συμβουλίου Εκκλησιών, της Βαλτικής Οικουμενικής Συνόδου κ.α.
Τέλος, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Πολωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Πολωνίας εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post