Εορτασμός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου από τις κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (22-23 Απριλίου 2017)

Εορτασμός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου από τις κατεχόμενες ενορίες της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (22-23 Απριλίου 2017)

Μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, της ενορίας, εορτάστηκε η ψηλάφηση του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Θωμά και τιμήθηκε επαξίως η ιερή μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, από τους εκτοπισμένους των ενοριών και κοινοτήτων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, και άλλες κατεχόμενες κοινότητες της πατρίδας μας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά.

Του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, την επομένη, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προέστη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, της εικόνας του Αγίου και τεμάχιο από το Ιερό Λείψανό του.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε στον βίο και στο σπουδαίο μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, διεκπεραιώνοντας άψογα τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, προάχθηκε σε ανώτερα αξιώματα και έγινε ένας άνθρωπος μεγάλος και άρχοντας του στρατού της εποχής αλλά και της κοινωνίας.

Ακολούθως πρόσθεσε, ότι ο Άγιος Γεώργιος ζούσε την ανάσταση του Κυρίου μας εν τω κρυπτώ  και την κατάλληλη ώρα που ήρθε το δίλημμα να θυσιάσει στα είδωλα, αφού προηγήθηκαν αρκετά βασανιστήρια, με ρωμαλέο φρόνημα, ομολόγησε την χριστιανική του ταυτότητα έχοντας την πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων που θα ακολουθούσαν.

Το θαρραλέο παράδειγμα και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, καθώς και η «καλή απιστία» του Αποστόλου Θωμά δίνουν σε όλους μας την παρηγορία ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κινδύνους και δοκιμασίες που ενδεχομένως παρεμβαίνουν στη πορεία της ζωής μας ως πρόσωπα, οικογένεια, λαός και εν γένει ως ολόκληρη ανθρωπότητα. Η δοκιμασία που ζει ο λαός μας «κρίμασιν οἷς οἶδεν Κύριος» για 43 έτη είναι ένα δυνατό και ταυτόχρονα τραγικό παράδειγμα εισβολής και κατοχής. Όμως ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν λιποψυχούμε και δεν απογοητευόμαστε με αναστάσιμο θάρρος που αντλούμε από τον ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού προχωρούμε και ελπίζουμε στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας στο κατεχόμενο σήμερα τμήμα της πατρίδας μας.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, μετέφερε στους πιστούς τον Αναστάσιμο χαιρετισμό και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, κ. κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε όπως ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος να πρεσβεύει να έχουμε ειρήνη, χαρά και ζωή αιώνιον.

Οι κατεχόμενες ενορίες που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο ή εξωκλήσι αφιερωμένο στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο είναι οι ακόλουθες:

  1. Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοινότητας Μελούντας (Οροσειρά Πενταδακτύλου)
  2. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, παλαιά πόλη της Λευκωσίας
  3. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Αγκαστίνας (Μορκάτικα)
  4. Ενορία Αγίου Γεωργίου, Άσσιας
  5. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου της Μάγκιας (Αφάνεια – Άσσια)
  6. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βατυλή
  7. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Βώνη
  8. Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Γεωργίου (Γέναγρα)
  9. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Γούφες
  10. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Έξω Μετόχι
  11. Ενορία Αγίου Γεωργίου Στρατηλάτη, Κωμόπολη: Κυθραία
  12. Άγιος Γεώργιος Ποταμίτης (Αγίου Ανδρονίκου Κυθραίας)
  13. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου Μάντουδους (Συρκανιά-Χαρδακιώτισσα Κυθραίας)
  14. Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κωμόπολη: Λύση
  15. Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου, Κοινότητα: Μια Μηλιά
  16. Άγιος Γεώργιος, Κοινότητα: Τύμπου

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Κωνσταντίνος Ανδρέου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post