Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην παρουσίαση του Τόμου «Κοντέα Εστί» (28 Απριλίου 2017)

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην παρουσίαση του Τόμου «Κοντέα Εστί» (28 Απριλίου 2017)

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ «ΚΟΝΤΕΑ ΕΣΤΙ»

Στο Σπίτι της Κοντέας, Λάρνακα, 28 Απριλίου 2017, ώρα 20:00


  

 Xριστός Ανέστη!

 

Σας καλησπερίζω με τον αναστάσιμο χαιρετισμό και εκφράζω προς όλους σας την αγάπη και το σεβασμό μου.

Ευχαριστώ το Προσφυγικό Σωματείο «Η Κοντέα» για την ευγενική πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή σεμνή τελετή παρουσίασης του τόμου «Κοντέα Εστί», Ιστορία-Παράδοση και Πολιτισμός της κατεχόμενης Κοντέας, ως Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Πρόεδρος των κατεχομένων ενοριών μας γενικά και του Αγίου Χαράλαμπου Κοντέας ειδικά.

Μεταφέρω τον αναστάσιμο Χαιρετισμό και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος δέεται μαζί μας υπέρ της απελευθερώσεως και επανεγκατάστασης μας στην πατρώα γη, η οποία σήμερα βρίσκεται «κρίμασιν οἷς οἶδεν Κύριος» στα χέρια της Τουρκίας και των στρατευμάτων κατοχής.

Επιθυμώ να συγχαρώ από μέσης καρδίας το Προσφυγικό Σωματείο «Η Κοντέα» και ιδιαίτερα τον πρόεδρο αυτού, κ. Ανδρέα Πατσιά, για τις ποικίλες προσπάθειες από κάθε προσφερόμενη έπαλξη και πάντα σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και όλα τα οργανωμένα σύνολα, καθώς και όλους τους εκτοπισμένους Κοντεάτες για την αποτελεσματικότερη διατήρηση της ενότητας, της συνεργασίας όλων μας. Τη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας για επιστροφή σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, αμοιβαίου σεβασμού και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στη γενέτειρα Κοντέα, τη νύμφη του κάμπου της Μεσαορίας!

Φρονώ ότι απόσταγμα αυτού του αγωνιστικού πνεύματος, του τόσο απαραίτητου και σήμερα και αύριο, με σοβαρότητα, καταδεκτικότητα και μεθοδικότητα είναι το βιβλίο, καλύτερα ο τόμος «Κοντέα Εστί», που παρουσιάζουμε τόσο όμορφα, σεμνά αλλά και πανηγυρικά απόψε.

Ιδιαίτερες ευχαριστήριες εκφράζουμε προς τον επιμελητή της έκδοσης, τον Δρα Κώστα Κατσώνη, πολύπειρο φιλόλογο-συγγραφέα. Ταυτόχρονα εκφράζουμε συγχαρητήρια και απονέμουμε τον δίκαιο έπαινο στη συντονιστική ομάδα συγγραφής του τόμου, η οποία αποτελεί τους ήρωες της έκδοσης. Τα ονόματά τους αναφέρονται στην πρώτη σελίδα του Τόμου.  Τα πρόσωπα αυτά ανέλαβαν με ενθουσιασμό και αγάπη να συλλέξουν το υλικό (είμαι βέβαιος ότι λόγω των συνθηκών αυτό δεν θα ήταν πάντα εύκολη διαδικασία), να το μελετήσουν, να το επεξεργαστούν, να το αποτιμήσουν και κατόπιν να το εντάξουν στο ανάλογο τμήμα του Τόμου με τη δέουσα προσοχή και διάκριση.

Επίσης, ευχαριστίες και επαίνους οφείλουμε να απονέμουμε και σε όλους όσους είχαν την καλοσύνη, τη δυνατότητα και ευχέρεια ή ακόμη πρόλαβαν προτού παρέλθουν του μάταιου τούτου κόσμου να καταθέσουν τις εμπειρίες, μαρτυρίες, πληροφορίες και γνώσεις τους για τις διάφορες πτυχές που περιλαμβάνονται στον Τόμο.

Στους συνεργάτες του Τόμου που βρίσκονται εν ζωή εύχομαι υγεία και δύναμη να χαίρονται τα έργα τους και τους οικείους τους, παραμένοντας ανάμεσα μας ως άλλες λαμπάδες αναμμένες με τη φλόγα της αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον μιας ελεύθερης Κοντέας! Ταυτόχρονα γινόμενοι, χάριν της πατρίδας, παράγοντες ενότητας με αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό, στοιχεία τόσο απαραίτητα για όλους μας, και δυνατό παράδειγμα για τη νεολαία μας.

Όσοι εκ των συνεργατών του Τόμου «Κοντέα Εστί» έφυγαν ενωρίς και δεν πρόλαβαν τη σημερινή τελετή, τους μνημονεύουμε (θυμούμαστε) τη μνήμη τους προσευχόμενοι ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου, ο Αναστημένος Κύριος, ο οποίος δια του οικειοθελούς θανάτου Του θανάτωσε το θάνατο και δώρισε σε όλους τους ανθρώπους την αιωνιότητα, να τους αναπαύει εν χώρα ζώντων και δικαίων. Εύχομαι το παράδειγμά τους και την άδολη αγάπη τους για την καταπράσινη αρχόντισσα Κοντέα να τα μιμηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Μελετώντας το βιβλίο «Κοντέα Εστί» κάποιος ο οποίος δεν έλκει την καταγωγή από τον κάμπο της Μεσαορίας, αλλά αγάπησε τον τόπο μέσα από τα μάτια και τη συμπεριφορά των εκτοπισμένων Κοντεατών, καθώς και των άλλων διασκορπισμένων αδελφών μας των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Μεσαορίας, κατανοεί ευκολότερα τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και το μεγαλείο, το όραμα για το σπουδαιότερο, το ανώτερο μέσα από τον καθημερινό κόπο και μόχθο της ζωής.

Επιβεβαιώνεται μέσα από τις σελίδες τού εν λόγω Τόμου, η αρχοντιά, η αγάπη για την Ορθόδοξη μας Εκκλησία, τον τόπο, τα γράμματα, την παράδοση, τις τέχνες και τον αθλητισμό και εν γένει το φιλοπρόοδο του Κοντεάτη. Ακόμη, κατανοείται ο αυθορμητισμός, οι δυσκολίες, τα ανθρώπινα λάθη και πάθη, οι παραλείψεις, αλλά και η αγνή και άδολη φιλοπατρία του Μεσαρίτη.

Εν κατακλείδι, είμαι βέβαιος ότι ο Τόμος «Κοντέα Εστί»,  που πανηγυρικά παραδίδεται απόψε στο φιλαναγνωστικό κοινό ευρύτερα, όχι μόνο ανάμεσα στους Κοντεάτες, θα δικαιώσει όλους όσοι κοπίασαν παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως, για να δει το φως της δημοσιότητας. Η παρούσα έκδοση θα ανταμείψει όλους τους συντελεστές της. Ήδη έχει καταξιωθεί ως πηγή αναφοράς για τις επόμενες γενιές Κοντεατών και για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή ένεκα της αξίας τής εν λόγω έκδοσης μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι του πονεμένου τόπου μας, της σκλαβωμένης σήμερα Κοντέας, αλλά παντοτινά νύμφης του απέραντου κάμπου της καρδιάς μας και της Μεσαορίας.

Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω και πάλι Χριστός Ανέστη! Αληθώς αυτός ο Κύριος!

 

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος
Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών
της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017.

 

Share this post