Εγκαίνια του Φωτογραφικού Μουσείου του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 στην Ιερά Μονή Κύκκου

Εγκαίνια του Φωτογραφικού Μουσείου του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 στην Ιερά Μονή Κύκκου

Τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής, 30 Απριλίου 2017, στην Ιερά Μονή Κύκκου, μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, τα Εγκαίνια του Φωτογραφικού Μουσείου του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59.Τα Εγκαίνια τέλεσαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Ἀλέξανδρος, Εκπρόσωπος του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος κ. Χάρης Φαλάς, ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής, ο Πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. κ. Θάσος Σοφοκλέους, ο Πρόεδρος του ΙΔ.Α.Ε. κ. Ρογήρος Σιηπηλλής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, οι Ομότιμοι Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ.κ. Νίκος Νικολαΐδης, Ανέστης Κεσελόπουλος και Νίκος Γκιολές, εκατοντάδες αγωνιστών και αγωνιστριών και πλήθος κόσμου.

Η λιτή τελετή των Εγκαινίων άρχισε με τον καθιερωμένο αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου. Μετά το πέρας του αγιασμού, ο εμπνευστής και δημιουργός του Φωτογραφικού Μουσείου αγωνιστής κ. Δημήτρης Χατζηπασχάλης ανέφερε ότι το Μουσείο φιλοξενεί περισσότερες από 330 φωτογραφίες και αποτελείται από δεκαοκτώ ενότητες, αλλά και οπλισμό της εποχής εκείνης.«Εγκαθιστώντας αυτό το Μουσείο εδώ, εις τα υψηλά και κακοτράχαλα βουνά που λίγα μόνο μέτρα απ’ εδώ βρίσκονται το Αρχηγείο του Διγενή και τα λημέρια των παλληκαριών του, πιστεύω, πως ξεπληρώνουμε μερικώς, μια υποχρέωσή μας», τόνισε.«Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου που έχει μια ζωή πέραν των 900 χρόνων, δεν περιορίζεται μόνο εις τα εκκλησιαστικά της καθήκοντα, αλλά έχει διαχρονικά αναπτύξει πλούσια Εθνική, Κοινωνική και Πολιτιστική δράση και έχει μετατραπεί σαν το σημαντικότερο Εθνικοκοινωνικό Κέντρο της Κύπρου . Η εδώ ίδρυση του Φωτογραφικού Μουσείου του Απελευθερωτικού μας Αγώνα προσθέτει άλλη μια προσφορά στον μακρύ κατάλογο των Εθνικών προσφορών της Μονής στη μικρή μας Πατρίδα», πρόσθεσε.

Τον λόγο, στη συνέχεια, ανέλαβε ο Πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Α.Ε κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην «ευεργετική παρουσία της Μονής στην ηθικοθρησκευτική και εθνική διαπαιδαγώγηση του λαού μας», ευχαρίστησε, ακολούθως, τη Μεγαλόχαρη «για όλα τα ευεργετήματα της Μονής, πάλαιτε και επ’ εσχάτων, η οποία ενέπνευσε και εμπνέει διαχρονικά όλους τους μεγάλους και μικρούς υπηρέτες λειτουργούς της Μονής και τους φωτίζει να ποιούν έργα πανάξια και θαυμαστά».

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. κ. Θάσος Σοφοκλέους στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Συνδέσμου για τη νέα αυτή δημιουργία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου και ευχήθηκε «ο Θεός να τον φωτίσει και να τον έχει καλά για να δημιουργεί και να προσφέρει».«Ο επισκέπτης ενημερώνεται και σε μεγάλο βαθμό μαθαίνει για την όλη εξέλιξη του Απελευθερωτικού μας Αγώνα, το μεγαλείο του λαού μας, τον πόθο του για ελευθερία και ένωση με την Ελλάδα. Την προσφορά, τη θυσία και τα όσα υπέστη στον τετράχρονο Αγώνα για αποτίναξη του Αποικιακού ζυγού», σημείωσε.  Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος επεσήμανε ότι στο Μουσείο ζωντανεύουν οι μορφές των αγωνιστών του επικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., αναφέρθηκε στη σημασία των φωτογραφιών και των εκθεμάτων, αλλά και στο συμβολισμό και τις αρχές που εκφράζουν.

«Η τιμή των γενναίων αυτών της πατρίδας επιφανών ανδρών, συνιστά καθήκον ιερό και η έμπρακτη έκφραση σεβασμού προς το πρόσωπο και το έργο τους, αποτελεί για τον καθένα από εμάς πρόκληση και καίρια συγκυρία για αυτογνωσία και αυτοκριτική. Οι τιμώμενοι ήρωές μας αποτυπώνουν και διαδηλώνουν ιδέες αθάνατες, οι οποίες αντιστέκονται και δεν εκδαπανώνται στην καταλυτική φθορά του χρόνου ή των οποιωνδήποτε κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών και εθνικών περιστάσεων. Αυτών των εξεχόντων ανδρών τις ιερές παρακαταθήκες ζωής και συμπεριφοράς, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχομε σήμερα ανάγκη ως κυπριακός Ελληνισμός. Καλούμαστε σήμερα, όχι απλά να ενωτισθούμε την φωνή τους, αλλά να αποβούμε μιμητές τους και, ακόμα, να μπορέσουμε κάποια μέρα να επαναλάβουμε στην πράξη τη σπαρτιατική ρήση, ότι εμείς έχομε αναδειχθεί «πολλώ κάρρονες τούτων», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος.
«Σήμερα, που ο κυπριακός Ελληνισμός περνά μια από τις σκληρότερες δοκιμασίες της μακρόχρονης, υπερτρισχιλιετούς ιστορίας του, να αναβαπτιζόμαστε πρέπει διαρκώς μέσα στα ιερά νάματα της θυσίας των αείζωων αυτών συμβόλων πατριωτισμού και ευψυχίας και να αντλούμε δύναμη και θάρρος, για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι που ο κυπριακός Ελληνισμός να βγεί από τη σκιά θανάτου στο υπερήφανο φως της ελευθερίας.

Οι τιμώμενοι σήμερα ήρωές μας, μας θέλουν μακριά από αδελφοκτόνους διχασμούς, με φρόνημα μαχητικό, με ιστορική ευθύνη και με σφραγίδα αδελφοσύνης να συνεχίσουμε τον αγώνα για εθνική λύτρωση και σωτηρία».
«Γόνυ κλίνοντες ψυχής και σώματος, σας υποδεχόμαστε σήμερα στο Οκτάγωνο Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου, που γίνεται καταφύγιο και κατοικία σας», τόνισε, κατακλύοντας τον λόγο του, ο Κύκκου Νικηφόρος. «Η Παναγία», πρόσθεσε, «η Ελεούσα του Κύκκου, που στον πολυαίμακτο εκείνο υπέρ της ελευθερίας επικό αγώνα σας ήταν η καταφυγή και προστασία σας, σας υποδέχεται σήμερα σαν εικόνες ιερές στο εικονοστάσιο του Οκτάγωνου αυτού Μουσείου, που σημαίνει θόλο εκκλησίας και θόλο ουρανού».

Μετά το τέλος των χαιρετισμών και των ομιλιών, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής τίμησε, εκ μέρους του Σ.Ι.Μ.Α.Ε. και των Συνδέσμων Αγωνιστών, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, για τη σημαντική και διαχρονική προσφορά του προς το Μουσείο Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, το Σ.Ι.Μ.Α.Ε. και προς τους Συνδέσμους Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α.

Παράλληλα, οι Πρόεδροι του Σ.Ι.Μ.Α.Ε., των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 και του ΙΔΑΕ, τίμησαν τον κ. Δημήτρη Χατζηπασχάλη για τη δημιουργία του Φωτογραφικού Μουσείου, αλλά και για τις μέχρι σήμερα ενέργειες και δραστηριότητές του, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου.Στην Ιερά Μονή Κύκκου απενεμήθη, τέλος, το μετάλλιο και δίπλωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνολική προσφορά της, κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα, αλλά και για τη μετέπειτα συνεχή προσπάθεια διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της ιστορικής μνήμης του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Μετά την τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ξενάγηση, από τον δημιουργό του Μουσείου κ. Δημήτρη Χατζηπασχάλη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ
κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post