Μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου (15 Μαΐου)

Μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου (15 Μαΐου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου.

Ο Όσιος Πανηγύριος καταγόταν πιθανόν από το χωριό Μαλούντα της Λευκωσίας. Φαίνεται να ακολούθησε τον ασκητικό βίο από νεαρή ηλικία και να βίωσε ζωή αναχωρητή σε ασκητήριο δίπλα από το χωριό αυτό.

Ο χρόνος που έζησε ο Όσιος Πανηγύριος είναι άγνωστος, αλλά από το Συνάξαρι του, καθώς και από τη μελέτη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, όταν ήταν μαθητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (τη δεκαετία του 1940),  φαίνεται ότι έζησε κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών, όπου διάφορα μέρη της Κύπρου είχαν περιέλθει κατά διαστήματα στην κυριαρχία των Αράβων. Γι΄ αυτό δίδασκε στους Χριστιανούς την αλήθεια του Ιερού Ευαγγελίου και τους απέτρεπε από τον κίνδυνο προδοσίας της Πίστεώς τους. Ζώντας με άσκηση, αξιοποίησε τα τάλαντα που του χάρισε το Πανάγιο Πνεύμα και δια αυτών απέκτησε θεία κατάνυξη και έζησε βίο ακηλίδωτο. Αποκτώντας αυτές τις αξίες και τις πνευματικές αρετές, ο Όσιος Πανηγύριος, αξιώθηκε από τον Τριαδικό Θεό να γίνει θαυματουργός χάριν της παρηγορίας που προσέφερε στους ανθρώπους.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η πληθώρα Αγίων και Οσίων της Πίστεως μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας. Εκκλησίες, Μοναστήρια και Ασκητήρια μαρτυρούν αυτό τον πολύτιμο πνευματικό θησαυρό που ο Θεός χάρισε στην Κύπρο μας.

Ιδιαίτερα σήμερα τιμάται η μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου στην κοινότητα Μαλούντας της επαρχίας Λευκωσίας, η οποία από το 2007 ευρίσκεται στα διοικητικά όρια της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, που ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος είχε μεταξύ άλλων, το όραμα της διεύρυνσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για την καλύτερη ποιμαντική φροντίδα του λαού του Θεού. Ο Θεός τον αξίωσε να υλοποιήσει κι αυτή την ιστορική τομή άμα τη αναλήψει του πηδαλίου της κατά Κύπρον Εκκλησίας το 2006.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post