Εκκλησιασμοί και συνάξεις των εκτοπισμένων Μιας Μηλιάς, Αγκαστίνας και Τράχωνα

Εκκλησιασμοί και συνάξεις των εκτοπισμένων Μιας Μηλιάς, Αγκαστίνας και Τράχωνα

Μέσα σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν εκκλησιασμοί και συνάξεις των εκτοπισμένων των κατεχομένων κοινοτήτων Μιας Μηλιάς, Αγκαστίνας και Τράχωνα.

Την Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου οι Μιαμηλιώτες εόρτασαν το θαυμαστό γεγονός του Ευαγγελιστή Ιωάννου. Επίσης, τελέστηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και κατόπιν τελέστηκαν μνημόσυνα για όλους τους προαπελθόντες Μιαμηλιώτες. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «αδειανό πουκάμισο» και κατατέθηκαν στεφάνια στο προσωρινό Κοινοτικό Οίκημα Μιας Μηλιάς, περιοχή Σοπάζ στην Παλουριώτισσα.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τελέστηκε Παράκληση, Δέηση και Τρισάγιο στον Ιερό Ναό Παναγίας Μακεδονιτίσσης, όπου οι εκτοπισμένοι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε παγκοινοτική συνεστίαση σε κοντινό εστιατόριο.

Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Τραχωνίτισσας στο Στρόβολο, όπου οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητας του Τράχωνα εκκλησιάστηκαν και τέλεσαν μνημόσυνα πάντων των τεθνεώτων κτιτόρων, κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, νεωκόρων, και εν γένει ευεργετών και δωρητών του κατεχόμενου Ιερού Ναού της Παναγίας του Τράχωνα.

Των ιερών Ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Συνεχάρη όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην οργάνωση των εκκλησιασμών και των συνάξεων, τονίζοντας το ρόλο που παίζουν αυτά στη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας του τόπου μας. Τέλος, ενθάρρυνε τους γονείς και τους παππούδες να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους την αγάπη για την πατρίδα τους.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

***************************

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ

ΤΩΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΑΣΤΙΝΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑ, 7 ΜΑΪΟΥ 2017

Χριστός Ανέστη!

Σας καλωσορίζω με τον αναστάσιμο χαιρετισμό, μέσα στη χαρά και την αγαλλίαση που ζούμε όλες αυτές τις ημέρες, της πορείας μας από το Πάσχα στην Πεντηκοστή, από την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τη θανάτωση του θανάτου μέχρι την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος επί των Αγίων Μαθητών και Αποστόλων και κατ’ επέκταση στους επόμενους αυτών όλων ημών των μελών της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ταυτόχρονα σάς μεταφέρω την πατρική αγάπη και τον αγωνιστικό χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τον οποίο έχω την ευλογία να εκπροσωπώ σήμερα, αλλά και ευρύτερα στην προσπάθεια διατήρησης της συνοχής της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Σε αυτή την αγαθή ευκαιρία επιθυμώ να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου στα πρόσωπα όλων σας και των απανταχού Αγκαστινιωτών. Ιδιαίτερα ευχαριστώ για την συναντίληψη τον πρώην κοινοτάρχη αγαπητό κ. Φραγκέσκο Κέκκο και τη νυν κοινοτάρχη Αγκαστίνας κ. Αναστασία Γερολαίμου, τους Προέδρους των Σωματείων μας, καθώς και τους στενούς μου συνεργάτες, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας. Επιτρέψατέ μου να αναφέρω ονομαστικά τα μέλη της Εκκλησιαστικής μας Επιτροπής. Την αποτελούν οι Παναγιώτης Γιακουμή, Σωτήρης Ανδρέου, Ιωακείμ Ιωακείμ, Παναγιώτης Κλεάνθους και Παναγιώτης Κωνσταντίνου.

Η σημερινή ημέρα είναι μια έξοχη ευκαιρία: είμαστε συνδαιτημόνες στη συμπροσευχή μας στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό και στη συνεστίασή μας γύρω από το κοινό μεσημεριανό τραπέζι. Αφού πριν λίγο τελέσαμε τη δέηση και προσευχηθήκαμε για όλους μας και τους οικείους μας. Για τον κόσμο ολόκληρο και την πατρίδα μας. Δεν υπάρχει προσευχή για τον Ορθόδοξο Χριστιανό που να μην περιλαμβάνει τον κόσμο όλο. Και βέβαια περιλαμβανομένων και όλων των απελθόντων του μάταιου τούτου κόσμου πατέρων και αδελφών μας.

Είναι και μέρα συνεστίασης και επικοινωνίας των συγχωριανών της Αγκαστίνας. Ευκαιρία να μοιραστούμε τις χαρές και τις λύπες μας, τις επιτυχίες

και τις τυχόν αποτυχίες μας. Να βρέθουμε νοερά και όλοι μαζί αγαπημένοι στην Αγκαστίνα, τη βασίλισσα της κεντρικής Μεσαορίας, όπως μου την περιέγραφε ο αείμνηστος χωριανός σας ψάλτης και πρώην κοινοτάρχης Χρήστος Διάκος. Να μπούμε προσκυνητές στην μαγαρισμένη Αγία Παρασκευή και το βουβό Άγιο Θεράποντα, με τη διπλή εορτή: του Ιεράρχη και του Οσίου εν Σίντα ασκήσαντος και εν Αγκαστίνα τιμωμένου. Μαζί με τα βιώματα αυτά να ξεστρατίσουμε πιο πέρα και πιο κάτω θα βρούμε τα ίχνη του Αγίου Γεωργίου στα Μορκάτικα. Οι ευχές τους και οι πρεσβείες τους να μη μας εγκαταλείπουν ποτέ!

Κι έτσι, σύμφωνοι και ομόγνωμοι, να αφήσουμε πίσω «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος» ό,τι μας χώριζε κι ας κοιτάξουμε μπροστά, συγχωρώντας εαυτούς και αλλήλους και δίνοντας το αυθεντικό παράδειγμα στα παιδιά και τα εγγόνια, τα οποία θέλουν, και ας μην το λένε, να βλέπουν και να ακούν μόνο για αγάπη, τιμιότητα και ειρήνη στις ψυχές μας. Στις αναστημένες ψυχές μας δια της αναστάσεως του Χριστού.

«Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει, καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν ἀδελφοί, καὶ τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς· Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ Ἀναστάσει, καὶ οὕτω βοήσωμεν· Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι, ζωὴν χαρισάμενος».

Προσωπικά αυτή την υπόσχεση δώσαμε και με αυτή θα πορευθούμε μέχρι της τελευταίας αναπνοής.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

7 Μαΐου 2017.

Print Friendly

Share this post