Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας: Εορταμός της μνήμης του Αγίου Τριφυλλίου

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας: Εορταμός της μνήμης του Αγίου Τριφυλλίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας ο επίσημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Τριφυλλίου επισκόπου Λεδρών και προστάτου της πόλης της Λευκωσίας (εκ μεταθέσεως από τις 13 Ιουνίου).

Η τιμία κάρα του Αγίου Τριφυλλίου, η οποία έχει μεταφερθεί στον Ναό από την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου φυλάσσεται, θα παραμείνει για προσκύνημα από τους πιστούς μέχρι την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017.

Ο Άγιος Τριφύλλιος υπήρξε ο πρώτος Επίσκοπος Λεδρών (της πόλης της Λευκωσίας) κατά τον 4ον αιώνα. Δεν είναι γνωστό πότε έγινε Επίσκοπος Λεδρών. Ήταν όμως ήδη Επίσκοπος όταν έγινε η Σύνοδος της Σαρδικής, το 343, αφού το όνομα του αναφέρεται ανάμεσα στα ονόματα των δώδεκα Κυπρίων που υπέγραψαν τα πρακτικά της Συνόδου της Σαρδικής.

Από τις σωζόμενες πηγές αναφέρεται ότι ο Άγιος ήταν από τους πιο μορφωμένους της εποχής του και περίφημος ρήτορας. Υπήρξε μαθητής του Αγίου Σπυρίδωνα, επισκόπου Τριμυθούντος. Είναι άγνωστο που και πότε γεννήθηκε ο Άγιος Τριφύλλιος, πιθανόν και να ήρθε στην Κύπρο σε ώριμη ηλικία. Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή της Βηρυτού όπου φαίνεται να άσκησε για αρκετά χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου.

Τον Άγιο Τριφύλλιο τιμούν ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ο Δήμος Λευκωσίας.

 

9 Ιουνίου 2017

Print Friendly, PDF & Email

Share this post