Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με την Α.Μ. Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννη

Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με την Α.Μ. Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννη

Τη συνδρομή της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή, ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη o Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννης, σε συνάντησή τους σήμερα στη Βηρυτό όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Λίβανο.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεσολαβήσει στην ΕΕ για να δοθεί βοήθεια και προστασία στους χριστιανικούς πληθυσμούς στην περιοχή, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους και σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ζήτησε επίσης τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου, στο θέμα που αφορά τον εντοπισμό των δύο επισκόπων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, των οποίων η τύχη αγνοείται.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Πατριαρχείο.

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε απόψε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάτ Χαρίρι, με θέματα συζήτησης το Κυπριακό, την ενέργεια και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Λιβάνου.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, με τον οποίο συζήτησε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι διανοίγονται νέοι δρόμοι με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις.

Το πρωί είχε συνάντηση με τον Μεγάλο Μουφτή του Λιβάνου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Μαρτύρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο χρόνο (22-26 Ιούλιο 2016) ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους στο Λίβανο και τη Συρία. Εξέφρασε τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Κύπρου τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και τους άλλους Χριστιανούς καθώς και στους Μουσουλμάνους. Έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στο Πατριαρχείο στη Δαμασκό, την Ιεραρχία τους κληρικούς και λαϊκούς. Στον Καθεδρικό Ναό τελέστηκε Δοξολογία, ενώ την Κυριακή Συλλειτούργησαν οι δύο Προκαθήμενοι στον Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού της Δαμασκού. Επισκέφθηκε προσκυνηματικά της δύο ιστορικές Ιερές Μονές της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα και της Παναγίας στη Σαϊντανάγια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post