Ζ΄ Συνάντηση των Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Ζ΄ Συνάντηση των Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, η Ζ΄ Συνάντηση των Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Της συνάντησης προήδρευσε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και σ΄ αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι Μητροπόλεων και Μονών, ο γραμματέας και συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, μετά από Δέηση στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, ενημέρωσε τους εκπροσώπους:

α. για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και του Θρησκευτικού Τουρισμού,

β. για τη συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο Πρόγραμμα Θρησκευτικών Μαθητικών Περιηγήσεων. Το Πρόγραμμα λειτούργησε για δεύτερο σχολικό έτος και σ΄ αυτό συμμετείχαν δεκαοχτώ γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές. Ομάδες μαθητών των σχολείων αυτών, υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους, μελέτησαν εκκλησιαστικά μνημεία, πήραν συνεντεύξεις και κατέγραψαν στοιχεία για την ιστορία και την παράδοση των μνημείων. Οι εργασίες των μαθητών παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους καθώς και σε τέσσερις επαρχιακές ημερίδες και στο Συνέδριο, το οποίο έγινε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Δείγματα των εργασιών των μαθητών (σε έντυπη και οπτικοακουστική μορφή) παρουσιάστηκαν στη συνάντηση,

γ. για τη συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, για πέμπτη φορά, στην Έκθεση «Ταξίδι 2017» που οργανώνει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων  Κύπρου στις 21-23 Απριλίου 2017,

δ. για την προγραμματιζόμενη προσκυνηματική κρουαζιέρα του Συνοδικού Γραφείου στα νησιά του Αιγαίου (Κάλυμνος, Μυτιλήνη, Χίος, Καστελόριζο) από 18-22 Σεπτεμβρίου 2017,

ε. για την προγραμματιζόμενη έκθεση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στο Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς, για τα Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο και εν γένει την Εκκλησιαστική παράδοση και τον πολιτισμό της Κύπρου. Η έκθεση αναμένεται να γίνει τον προσεχή Νοέμβριο.

Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες στις Μητροπόλεις και Μονές τους, υπέβαλαν εισηγήσεις και προγραμματίσθηκαν δραστηριότητες και γενικά ενέργειες για προώθηση των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και του Θρησκευτικού Τουρισμού. Στο τελευταίο μέρος της Ζ΄ Συνάντησης παρευρέθηκε και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συντελεστές του πολύπλευρου έργου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και παρέθεσε σκέψεις και απόψεις που μπορούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να προχωρήσουν με μεθοδικότητα προς υλοποίηση.

Τη συνάντηση φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλοπαναγιώτη. 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την οργάνωση της Ζ΄ Συνάντησης Εκπροσώπων του Συνοδικού Γραφείου και όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η καλή συνεργασία.

Επίσης, να σημειωθεί ότι κατά τις εργασίες της 2ης Τακτικής Συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου ενημέρωσε εγγράφως, τον Μακαριώτατο και τους Πανιερωτάτους και Θεοφιλεστάτους Ιεράρχες για τις εργασίες της Ζ΄ Συνάντησης, τους ευχαρίστησε για την στήριξη που προσφέρουν στο έργο του εν λόγω Γραφείου και απάντησε σε ερωτήματά τους.

 

Από την Γραμματεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

 

resized_IMG_4025

Print Friendly

Share this post