Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διάλεξη του καθηγητή του Pratt Institute της Νέας Υόρκης Θεοχάρη Δαυίδ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διάλεξη του καθηγητή του Pratt Institute της Νέας Υόρκης Θεοχάρη Δαυίδ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Η διάλεξη του καθηγητή του Pratt  Institute της Νέας Υόρκης Θεοχάρη Δαυίδ στην αίθουσα Ανδρέας Πατσαλίδης του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού σε αυτήν προσήλθε πλήθος ακροατών που ήθελαν να ακούσουν και να προβληματιστούν γύρω από το θέμα της σύγχρονης ναοδομίας στην Κύπρο και τη σχέση που αυτή έχει με τη πλούσια βυζαντινή παράδοση του νησιού. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία πολλών νεαρών επιστημόνων και φοιτητών αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας. Η ομιλία είχε ως τίτλο: Πρόκληση: Σύγχρονες εκκλησίες της Κύπρου, Διδάγματα της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής. Την διάλεξη του διακεκριμένου Αμερικανοκύπριου Καθηγητή οργάνωσε η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, με συνδιοργανωτές το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το ΕΤΕΚ, το Icomos παράρτημα Κύπρου και τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχιτεκτόνων, ενώ υποστήριξαν την εκδήλωση το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και το Συνοδικό Γραφείο Ενημερωσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η Ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο αντιπροσώπευσε ο ιερολογιώτατος διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Εκ μέρους της ΒΕΚ και των συνδιοργανωτών καλωσόρισε τους παριστάμενους ο Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Ανδρέας Φούλιας, ενώ τον ομιλητή παρουσίασε ο Αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Νικόλας Μπακιρτζής.

Ο Καθηγητής Θεοχάρης Δαυίδ παρουσίασε παραδείγματα από όλο τον κόσμο όπου ένα αρχιτεκτόνημα εκφράζει μια ιδέα ή μια πίστη, όπως ο Παρθενώνας στην Αθήνα, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ο Άγιος Πέτρος στη Ρώμη, η Σαγκράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, το Unitarian Temple στο Σικάγο ή η Εβραϊκή Συναγωγή Beth Sholom στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η διάλεξη παρουσίασε σημαντικά ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της Κύπρου, τα οποία αν και ενταγμένα στο σύγχρονο δομημένο περιβάλλον σέβονται τη βυζαντινή αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού, ενώ παράλληλα προτείνουν σύγχρονες αρχιτεκτονικές λύσεις και αντιλήψεις. Τα προβλήματα βέβαια συνύπαρξης των νέων ναών στις σύγχρονες πόλεις είναι πολλές φορές δυσεπίλυτα και ακανθώδη, πάντα όμως υπάρχουν οι λύσεις.

Η σύμπραξη τόσων πολλών επιστημονικών συνδέσμων, παράλληλα με την υποστήριξη της Εκκλησίας στην διοργάνωση της διάλεξης αυτής, προφανώς δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας και κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων της κάθε πλευράς στην οικοδόμηση ενός ναού, ο οποίος πάντα θα παραμένει, εκτός από ένα αρχιτεκτόνημα και ένας ιερός χώρος μιας πίστης.

 

Print Friendly

Share this post