Oι εκτοπισμένοι της Κυθρέας εόρτασαν την Αγία Μαρίνα (16-17 Ιουλίου 2017)

Oι εκτοπισμένοι της Κυθρέας εόρτασαν την Αγία Μαρίνα (16-17 Ιουλίου 2017)

Μέσα σε συγκινητικό και κατανυκτικό κλίμα την Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μαρίνας στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της κατεχόμενης Κυθρέας, όπου πλήθος εκτοπισμένων Κυθρεωτών αλλά και πιστών άλλων περιοχών εόρτασαν την Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα.

Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας.

Στην ομιλία του, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, βασιζόμενος στο απολυτίκιο της Αγίας Μαρίνας, αναφέρθηκε σε πτυχές από το βίο της. Τόνισε την αληθινή πίστη της στον Θεό, η οποία αποδείχτηκε με την αφοσίωσή της στον Χριστό μέχρι θανάτου. Η Αγία Μαρίνα έζησε σε δύσκολους καιρούς όταν οι Χριστιανοί καλούνταν να ομολογήσουν τον Χριστό με το μαρτύριο του αίματος. Σήμερα, οι Χριστιανοί καλούνται να ομολογήσουν τον Χριστό με το μαρτύριο της συνειδήσεως. Καθημερινά, καλούνται να αντιστέκονται στο κοσμικό φρόνημα και στις προσφορές αυτού του μάταιου κόσμου. Επίσης, οι εκτοπισμένοι καλούνται να διατηρήσουν τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρικής γης και να τις μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, Δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς εκ της Κυθρέας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρας Μαρίνας πέριξ του ναού και ακολούθως οι πιστοί την προσκύνησαν και έλαβαν ως ευλογία από τον Επίσκοπο μικρό εικόνισμα της Αγίας Μαρίνας.

Ανήμερα της εορτής, 17 Ιουλίου 2017, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Στρόβολο. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος μίλησε στο εκκλησίασμα για τις αρετές της Αγίας Μαρίνας, τις οποίες καλούμαστε όλοι οι Χριστιανοί να μιμηθούμε, αφού μόνο έτσι την τιμούμε αληθινά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους Κυθρεώτες που αυτή την ημέρα τιμούν ιδιαίτερα την Αγία Μαρίνα, μία από τις έξι ενορίες της κωμοπόλεως.

Κατά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε δέηση για ανεύρεση των Αγνοουμένων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

**************************

Ακολουθεί η ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας στην Κυθρέα:

 

Ομιλία στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης Κυθρέας

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Προέδρου Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Μαρίνας Κυθρέας

 

«Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ, Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος· τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρὸν κατεπάτησας στερρῶς ὀφθέντα σοὶ, Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα».

Αγία, Μεγαλομάρτυς και Ένδοξε Μαρίνα, εσύ ως άλλη νοητή Εκκλησία αναδείχθηκες νύμφη Χριστού και δέχθηκες τον Νυμφίο «μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ», τον Υιό και Λόγο του Θεού και Υιό της Μαριάμ, της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Το θαύμα τούτο έγινε ρεαλιστική πραγματικότητα, αφού εγκατέλειψες ηθελημένα και αποφασιστικά κάθε σύνδεσμο με τα γήινα και τις πεπερασμένες χαρές του μάταιου τούτου βίου, τα οποία ενώ φαίνονται ανθεκτικά και μόνιμα μεταβάλλονται εύκολα σε οδύνες και περιπέτειες.

Εσύ Μαρίνα ένδοξε, αναδείχθηκες με λαμπρότητα, που πηγάζει από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, σε καλλιπάρθενο κόρη, διότι εισήλθες στο στάδιο του πνευματικού αγώνα, και με τα παλαίσματά σου κατά του αοράτου αρχέκακου όφι τον καταπάτησες με την αγνότητα, την ταπείνωση, τη σταθερότητα σε αρχές και αξίες, με πίστη στην Αγία μας Ορθοδοξία, με αφοσίωση στο θέλημα του Ιερού Ευαγγελίου και αγάπη στον Νυμφίο Χριστό και προς κάθε άνθρωπο απροσωπόληπτα και έτσι αναδείχθηκες όντως αθλοφόρος μάρτυρας.

Μαρίνα ένδοξε και καλλιπάρθενε, αθλοφόρε Μεγαλομάρτυρα παραμένεις για όλους εμάς τους προσκυνητές σου μέσα στους αιώνες αναμμένη λαμπάδα για να μη ξεστρατίσουμε, μιμούμενοι τις δικές σου σταθερές αξίες. Με την παρρησία και τα χαρίσματά σου που ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός πλουσίως σε προίκισε και τον οποίο τόσο αγάπησες, παρά τους εκφοβισμούς και τα βάσανα που με καρτερία υπέμεινες, παραμένεις παράδειγμα, τεκμήριο και φάρος για τη νεολαία μας, ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού.

Επαναβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση ο Παύλειος λόγος στην Προς Ρωμαίους Επιστολή του:

«Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπò τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ;
θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμòς ἢ λιμός
ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα;
καθὼς γέγραπται ὅτι
ἕνεκά σου θανατούμεθα ὅλην τὴν ἡμέραν·
ἐλογίσθημεν ὡς πρόβατα σφαγῆς.
Ἀλλ᾿ ἐν τούτοις πᾶσιν ὑπερνικῶμεν
διὰ τοῦ ἀγαπήσαντος ἡμᾶς.
Πέπεισμαι γὰρ ὅτι οὔτε θάνατος οὔτε ζωή
οὔτε ἄγγελοι οὔτε ἀρχαὶ οὔτε δυνάμεις
οὔτε ἐνεστῶτα οὔτε μέλλοντα
οὔτε ὕψωμα οὔτε βάθος οὔτε τις κτίσις ἑτέρα
δυνήσεται ἡμᾶς χωρίσαι ἀπò τῆς ἀγάπης
τοῦ Θεοῦ τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ τῷ
Κυρίῳ ἡμῶν» (Πρός Ρωμ. 35-39).

«Καὶ νῦν (Μαρίνα Ένδοξε) πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα». Η συνείδηση της Εκκλησίας στα πρόσωπα των πιστών, όπως αυτή την ιερή στιγμή, σε αυτή την εσπερινή πανδαισία, κάτω από την σκιά του Πενταδακτύλου, αισθάνονται την ευλογία και την παρουσία σου, Μεγαλομάρτυς, στις ψυχές των παρόντων και απόντων, των κεκοιμημένων ενθάδε και απανταχού της δεσποτείας Κυρίου.

Προσκυνούμε το εικόνισμά σου, Αγία Μαρίνα, ζητούμε τη χάρη σου, με ταπείνωση, μεταμέλεια, πίστη, αγάπη και ενότητα, για όλα εκείνα μας, τα οποία γνωρίζει ο Παντογνώστης και Παντεπίσκοπος Τριαδικός Θεός.

Να έχουμε την ευχή σου, Καλλιπάρθε Κόρη, και την ευχή όλων των Αγίων μας που αγίασαν και αγιάζουν και το λεπτό αεράκι φέρνει εγγύτερα μας την ευωδία της παρουσίας τους απόψε, Ιεραρχών, Οσίων, Τροπαιοφόρων, Αρχαγγέλων και της Βασίλισσας μας Παναγίας Χαρδακιωτίσσης.

«Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ, Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος· τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρὸν κατεπάτησας στερρῶς ὀφθέντα σοὶ Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα».

Ευχαριστούμε όλους, επώνυμους και ανώνυμους, που συμπαραστάθηκαν για την Εσπερινή αυτή εορτή της Αγίας μας. Οι ευχαριστίες μας γίνονται προσευχή στον αρχηγό της ζωής και του θανάτου, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Αμήν!

 

Βίντεο:

 

Print Friendly

Share this post