Μνήμη της Αγίας Βάσσης και των τριών τέκνων αυτής (21 Αυγούστου)

Μνήμη της Αγίας Βάσσης και των τριών τέκνων αυτής (21 Αυγούστου)

Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Βάσσης και των τριών παιδιών της Θεογνίου, Αγαπίου και Πιστού.

Η περίπτωση των Αγίων αυτών αποτελεί εύγλωττη απόδειξη για τη σημασία που έχει η πνευματική συμπόρευση των μελών μιας οικογένειας, ως «κατ’ οίκον Έκκλησίας», και για τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν από την απουσία της εν Χριστώ βιοτής στην οικογένεια.

Η Αγία Βάσσα καταγόταν κι αυτή από την Έδεσσα της Συρίας και έζησε γύρω στο έτος 280 μ.Χ. Προερχόταν από χριστιανική οικογένεια, αλλά ο σύζυγός της Ουαλέριος ήταν ιερέας των ειδώλων. Μετά από καταγγελία του ίδιου προς τον έπαρχο Βικάριο, η Βάσσα και οι γιοι της συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Εκεί, η πιστή μητέρα ενεθάρρυνε τα παιδιά της ώστε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να αντέξουν στα βασανιστήρια και να δεχτούν ηρωικά το μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος τελικά τους επιβλήθηκε, ένεκα της αφοσίωσής τους στο Χριστό.

Ο φθόνος των ειδωλολατρών την οδήγησε στο μαρτύριο του αίματος. Όπως τα παιδιά της, έτσι και η ίδια μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην περιοχή της Κυζίκου.

Η μάρτυρας Βάσσα και τα τρία της παιδιά παραμένουν τεκμήριο της αντρειοσύνης και του θάρρους που χαρίζει μέχρι τέλους ο Παντοδύναμος Θεός της αγάπης και της ειρήνης στους μάρτυρες και αγωνιστές της Πίστεως ενώπιον κάθε δυσκολίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post