Οι Νεοχωρίτες εόρτασαν τον Τίμιο Πρόδρομο (Κυριακή 27 Αυγούστου 2017)

Οι Νεοχωρίτες εόρτασαν τον Τίμιο Πρόδρομο (Κυριακή 27 Αυγούστου 2017)

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα οι εκτοπισμένοι του Νέου Χωρίου Κυθρέας πραγματοποίησαν εκκλησιασμό, την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας, στην Αγλαντζιά και εκ μεταθέσεως, εόρτασαν την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι εκτός από τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην κατεχόμενη κοινότητα Νέου Χωρίου Κυθρέας υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτη και του Τιμίου Προδρόμου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτρο π. Διομήδη Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι ο Ιερέας της κατεχόμενης Κοινότητας. Μεταξύ άλλων παρέστη ο Κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Κυθρέας κ. Χρίστος Λαμπρίας, ο Κοινοτάρχης Τραχωνίου Κυθρέας κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, ο πρώην Κοινοτάρχης κ. Κώστας Ζερβός, εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων του Νέου Χωρίου καθώς και άλλα μέλη απο Εκκλησιαστικές Επιτρόπες τις Κυθρέας και Βιτσάδας.

Μιλώντας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε στη συνείδηση που έχει ο Χριστιανός άνθρωπος ότι στην παντοδυναμία του Θεού δεν μπορεί να αντισταθεί τίποτα στο τίμιο και αυθεντικό, για το οποίο αγωνίζεται ο άνθρωπος χάριν του συνόλου των ανθρώπων, της πατρίδας. Η αναφορά έγινε με αφορμή την ευαγγελική περικοπή «Όταν τ’ άκουσαν οι μαθητές του, ένιωσαν μεγάλη κατάπληξη κι έλεγαν: «Τότε ποιος μπορεί να σωθεί;» Ο Ιησούς τους κοίταξε και είπε: «Αυτό είναι αδύνατο για τους ανθρώπους∙ για το Θεό όμως όλα είναι δυνατά».» (Ματθ. 19, 26).

Αναφέρθηκε, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, στην κατάσταση των Εκκλησιών της κοινότητας Νέου Χωριού Κυθρέας, καθώς και στην αρραγή συνεργασία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής με όλους και εξαιρετικά με το Κοινοτικό Συμβούλιο, για τη συντήρηση του Αγίου Χαραλάμπους, την αποκατάσταση του Κοιμητηρίου και την αναστήλωση του Τιμίου Προδρόμου.

Ζήτησε από όλους να κρατήσουμε άσβεστη λαμπάδα της μνήμης και της νοσταλγίας της πατρικής γης. Αυτό τον πόθο της επιστροφής στην πατρική γη, με ενότητα και αγάπη, πέρα από προσωπικές απόψεις, παρακάλεσε τους γονείς και τους παππούδες ο Επίσκοπος να το εμφυσήσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους, το μέλλον της πατρίδας μας.

Κλείνοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ευχαρίστησε όλους τους εκτοπισμένους μας για την αγάπη τους να τελούν τις εορτές των Αγίων της Κοινότητας, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας πριν την τουρκική εισβολή του 1974.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε δέηση ενώπιον του εικονίσματος του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο με φροντίδα του κοινοτάρχη εκδόθηκε σε μικρό μέγεθος και έλαβε όλο το εκκλησίασμα ως ευλογία. Επίσης, τελέστηκαν μνημόσυνα όλων των κεκοιμημένων, κληρικών και λαϊκών νεοχωριτών.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Print Friendly

Share this post