Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα της παλαιάς Λευκωσίας (20 Αυγούστου 2017)

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα της παλαιάς Λευκωσίας (20 Αυγούστου 2017)

Τις πατριαρχικές ευχαριστίες του εξέφρασε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, μιλώντας προς το εκκλησίασμα του Αγίου Σάββα της παλαιάς Λευκωσίας, για το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου προσέφερε αυτήν ακριβώς την ιστορική εκκλησία στο Παλαίφατο Πατριαρχείο, για να αποτελεί πλέον την Εξαρχία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στη Λευκωσία.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ υποδέχτηκαν θερμά στον ιερό αυτό χώρο οι πολλοί πιστοί που προσήλθαν για να τον προϋπαντήσουν. Ανάμεσά τους, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, η Κυπρία ευρωβουλευτής και Μεγάλη Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Ελένη Θεοχάρους, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης και ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία κ. Χρήστος Καποδίστριας, παλιός γνώριμος του Μακαριωτάτου, καθώς διετέλεσε πρόσφατα Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια.

Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Θεόδωρο, ο Έξαρχος της ιεραποστολικής εκκλησίας αρχιμανδρίτης π. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης μίλησε για το έργο του Πατριάρχου Θεοδώρου, τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρε,

Καλώς ορίσατε! Καλώς ορίσατε στο σπίτι του Πατριαρχείου μας στην ευλογημένη Κύπρο. Καλώς ορίσατε στον κόσμο της μαρτυρικής Μεγαλονήσου που σας αγκαλιάζει κάθε φορά που έρχεστε εδώ, με την αγάπη του…

 

Όλος αυτός ο κόσμος που ήρθε να σας προϋπαντήσει, παίρνει από σας το δίδαγμα αυτής της αγάπης, που εσείς προσφέρετε απλόχερα σε όλη την Αφρική, και ιδίως στα παιδιά της που επιτέλους αποδεικνύετε εσείς με τα έργα σας ότι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Διότι, κάτω από την σκέπη σας, και με τις πρεσβείες της Παναγίας μας, την Κοίμηση της οποίας εορτάσαμε πριν από μία περίπου εβδομάδα, τα παιδιά της Αφρικής ζούνε τη νέα εποχή που ευαγγελίζεται η εκκλησία μας, μία εποχή που τους γεννά ελπίδες για το αύριο…

Δεν είναι όμως μόνον το τεράστιο ιεραποστολικό σας έργο, με τα εκατοντάδες νοσοκομεία και τα χιλιάδες σχολεία που ιδρύετε στην Αφρική… Είναι και το έργο σας εδώ, στα χώματα της Κύπρου, στο Γέρι, εκεί όπου χτίζεται ένας νέος Φάρος της Ορθοδοξίας… Εκεί όπου εδώ και ενάμισυ χρόνο, που εσείς βάλατε τον θεμέλιο λίθο, μας δώσατε το έναυσμα να ξεκινήσουμε ένα νέο καταφύγιο ελπίδας για τους έχοντες την ανάγκη της θαλπωρής και της αγάπης του τριαδικού μας Θεού… Ένα έργο που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, και μάλιστα με τη θερμή βοήθεια και συμπαράσταση πολλών Αποδήμων.

 Το έργο του Πατριαρχείου μας γίνεται πράξη και εδώ, σε αυτόν τον ιστορικό ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου της παλαιάς Λευκωσίας. Το ναό που συνδέει πλέον την Κύπρο μας και το Πατριαρχείο μας… Την Ελλάδα και την Ορθοδοξία… Που μας συνδέει όλους μας με τη μεγάλη αγάπη σας.

 Για αυτή την αγάπη σας, σας ευχαριστούμε θερμα, Μακαριώτατε… Και σας ζητούμε να μας ευλογήσετε όλους εμάς για το ξεκίνημα της νέας περιόδου που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, δίνοντάς μας το κουράγιο – με την ευχή σας – να συνεχίσουμε προς δόξαν Θεού! Καλώς ορίσατε, Μακαριώτατε!»

Ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του, που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο, και μάλιστα στο ναό του Αγίου Σάββα ο οποίος του θυμίζει πάντοτε την Αλεξάνδρεια και τον ομώνυμο ναό όπου γίνονται οι εκλογές των πατριαρχών.

Παράλληλα, ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Μεγαλόνησο, με αφορμή ένα χριστιανικό συνέδριο νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο με νέους από όλη τη Μέση Ανατολή, τις επόμενες ημέρες, έναν θεσμό που έχει γίνει πράξη εδώ και τέσσερα χρόνια…

Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας, στην οποία – όπως είπε χαρακτηριστικά – τής μιλάμε πάντοτε στον ενικό και επικαλούμαστε τη βοήθειά της συνεχώς, περισσότερο από τον Θεό, γιατί τη θεωρούμε μητέρα όλων μας.

Απευθυνόμενος τέλος στην ευρωβουλευτή κα Ελένη Θεοχάρους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χαιρέτησε στο πρόσωπό της «όλη την Κύπρο, αυτό το ευλογημένο αλλά αδικημένο νησί…», αποτίοντας φόρο τιμής τόσο σε κείνη όσο και σε άλλες πολιτικές προσωπικότητες που με το δυναμισμό τους αγωνίζονται για την επίλυση του εθνικού μας ζητήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους διεθνείς οργανισμούς. Δε δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει την κα Θεοχάρους μία «δεύτερη Μπουμπουλίνα, που πυρπολεί καρδιές για να μάθουν όλοι ποιο είναι το δίκαιο για το μαρτυρικό νησί, αυτό το χρυσοπράσινο φύλλο μέσα στο πέλαγος, που είναι η Κύπρος…», ευχόμενος τόσο στην ευρωβουλευτή όσο και σε όλη την πολιτική ηγεσία να έχουν κουράγιο για να υποστηρίζετε τα δίκαια που επιθυμεί ο Θεός, αλλά ξεχνάνε τόσο εύκολα οι άνθρωποι…»

 

Πηγή: pyramisnews.gr

 

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο ΚΥΠΕ: «Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε Έλληνες, αλλά Ανθρώπους»

 

Η Κύπρος, σταυροδρόμι προς τη Μέση Ανατολή, είναι η χώρα όπου με ασφάλεια μπορούν να συναντώνται και να συζητούν θέματα του ποιμνίου τους τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας, δηλώνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος ο Β’ ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας και αύριο το πρωί γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Θα απευθύνει, επίσης, χαιρετισμό, και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, που αρχίζει αύριο τις εργασίες του στη Λευκωσία.
 
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πατριάρχης είπε ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τείνει χέρι βοηθείας σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου εθνικότητας, φυλής και θρησκείας. «Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε Έλληνες αλλά να κάνουμε Ανθρώπους», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις του Πατριαρχείου με την αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι «πολύ καλές». Παρομοίασε με Λερναία Ύδρα την έξαρση του φανατισμού, ευχήθηκε όμως κάθε μέρα να γίνεται ένα βήμα ώστε να μηδενιστεί η δράση του.
 
Μετά τον εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στη Λευκωσία, όπου χοροστάτησε, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, απαντώντας, σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, είπε ότι «αυτό που θα τονίσω αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι το τρίγωνο Ελλάδα – Αίγυπτος – Κύπρος πρέπει να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί για το καλό όλων μας».
 
«Το σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής είναι η Κύπρος, που αποτελεί το μέρος όπου μπορούμε να συναντιόμαστε, τα κράτη, οι θρησκείες, τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας στην φιλόξενη Εκκλησία της Κύπρου εδώ στη Λευκωσία», σημείωσε..
 
Ερωτηθείς για την παρούσα φάση στασιμότητας στην οποία περιήλθε το Κυπριακό, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε ότι «το κυπριακό θέμα παραμένει ένα ζήτημα άλυτο γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλησαν ποτέ να το δούνε σοβαρά και πάντα ο κάθε ένας κοιτάζει τι θα τον ωφελήσει και κατά το δοκούν εκφράζονται. Υπάρχει όμως και η φωνή της αδικίας, μια φωνή λησμονιάς, μια φωνή που δεν τους ενδιαφέρει γιατί κάτι το οποίο τους ενδιαφέρει, αυθημερόν το λύνουνε».
 
Ανέφερε ότι «πάντα πληγώνεται η καρδιά μας με το Κυπριακό γιατί από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι να συζητείται» ενώ έστειλε μήνυμα «στους αδελφούς Κυπρίους τους οποίους λατρεύω, να παραμείνουν όρθιοι, στα δικά τους πόδια, και να μην περιμένουν ότι ο άλλος θα δει το θέμα το Κυπριακό όπως θα το δούνε οι ίδιοι οι Κύπριοι».    
                                         
 Ο Πατριάρχης είπε ότι κατά την εδώ επίσκεψή του θα προχωρήσει σε μια κίνηση συμπαράστασης προς όλους τους Έλληνες που από την Αφρική επαναπατρίζονται στην Κύπρο.
 
Συγκεκριμένα επιστρέφεται στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλη έκταση γης εντός των ορίων του Δήμου Γερίου, την οποία δώρισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όντας και συγγενής με τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο τον Ζ’ ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2004 σε αεροπορικό ατύχημα καθ’ οδόν προς το Άγιο Όρος.
 
Όπως είπε, «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αυτή την μεγάλη έκταση γης θα την αφιερώσει στους απόδημους Κύπριους, Έλληνες, που επαναπατρίζονται από το χώρο της Αφρικής και εκεί προγραμματίζεται να ανεγερθούν μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένας παιδικός σταθμός για άπορα παιδιά καθώς και ιατρικά κέντρα».
 
«Οι Έλληνες που επαναπατρίζονται έχουν κουραστεί πάρα πολύ, ζώντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα στη μοναξιά της ξενιτειάς, έχοντας όμως διατηρήσει ακέραια την αξιοπρέπειά τους ως Έλληνες και εμείς θα τους ανταμείψουμε με μια σύγχρονη πνευματική γωνιά», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
 
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Κοπτική Εκκλησία, είπε ότι «είναι αδέλφια μας η Κοπτική Εκκλησία, ζούμε συναδελφωμένοι εκατοντάδες χρόνια έχουμε όμως δυστυχώς την έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και ένα Ισλάμ φανατικό το οποίο εκφράζεται με τις επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων αν και υπάρχει και το ειρηνικό Ισλάμ που διδάσκει την ειρήνη και την αγάπη».
 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σημείωσε τις «απεγνωσμένες προσπάθειες για μετριασμό του φανατισμού» που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προσθέτοντας ότι ο ισλαμικός φανατισμός «είναι όμως μια Λερναία Ύδρα με τα κεφάλια των φανατικών να αναγεννιούνται ξανά και ξανά».
 
«Ελπίζουμε ότι κάθε μέρα θα γίνεται ένα βήμα μπροστά ώστε αυτό το κακό να φτάσει κάποτε στο τέλος του», είπε ο Πατριάρχης ενώ για τις σχέσεις του με την αιγυπτιακή κυβέρνηση είπε ότι «είναι πάρα πολύ καλές διότι μόλις ακούσουνε τη λέξη ‘Έλληνας’ για αυτούς είναι ένα σύμβολο».
 
Για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, είπε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει ιεραποστολική παρουσία σε 48 από τα 54 αφρικανικά κράτη, με 2000 σχολεία και 3500 ιατρικά κέντρα».
 
Σημείωσε ότι «δεν είμαστε πλούσια Εκκλησία αλλά έχουμε μάθει από το υστέρημά μας να δίνουμε συνεχώς χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση και αυτό οι Αφρικανοί αδελφοί μας το ξέρουνε και τους καταλαβαίνουμε και μας καταλαβαίνουν».
 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είπε ότι «στις επαρχίες του Θρόνου γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο και τώρα τα τελευταία χρόνια με σύνθημα ‘Καθαρό Νερό’ έχουμε φροντίσει  όπου υπάρχει σχολείο και εκκλησία να υπάρχει και ένα πηγάδι με νερό στην αυλή και να έρχεται ο κόσμος να παίρνει».
 
Ανέφερε ότι «στα σχολεία μας τους διδάσκουμε τέχνη» ενώ ο ίδιος είπε ότι ασπάζεται την κινέζικη παροιμία που λέει : ‘Μην δώσεις το ψάρι, δώσε ένα καλάμι και μάθε τον να ψαρεύει’,  έτσι λοιπόν έχουμε κάνει ένα μεγάλο αγώνα για να μάθουν τα παιδιά τέχνες και να μπορούν να παίρνουν την ζωή στα χέρια τους».
 
Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, «σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε Έλληνες, είναι να κάνουμε Ανθρώπους, προσπαθούμε να τους μάθουμε την καθαριότητα, ότι υπάρχει και για αυτούς κάπου ένα καλύτερο αύριο, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τον δικό τους δρόμο».
 
«Τα φάρμακα και η εκπαίδευση είναι βασικά αγαθά που αξίζει να έχει κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτου χώρας, φυλής και θρησκείας. Εμείς ποτέ δεν εκμεταλλευτήκαμε τον ντόπιο πληθυσμό και αυτό το αισθάνονται και το εκτιμούν», είπε ο Πατριάρχης.
 
Πρόσθεσε ότι «στην αφρικανική ήπειρο υπάρχει και το ποσοστό του 0,5% που είναι ειδωλολάτρες και δεν ξέρουν τίποτα και ερχόμαστε εμείς να τους διδάξουμε ανθρωπισμό, πώς θα πλυθούν, πώς θα ντυθούν, τα πολύ βασικά για μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής».
 
Επίσης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας διατηρεί και πέντε μεγάλα πανεπιστήμια στην αγγλόφωνη και γαλλόφωνη Αφρική.
 
«Η δική μου όμως έδρα παραμένει η Αλεξάνδρεια, η ελληνική Αλεξάνδρεια με την ιστορία, τον πολιτισμό το ένδοξο παρελθόν, με τα σχολεία και τις εκκλησίες μας, όσος Ελληνισμός έχει απομείνει», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Αφρική είναι η ήπειρος του μέλλοντος, είναι μια αποθήκη που μπορεί να θρέψει όλες τις γερασμένες ηπείρους, οι άνθρωποι όμως δεν το έχουν καταλάβει και κυρίως προηγείται η Ευρώπη και η Αμερική χωρίς να έχουν λησμονήσει ότι η αποθήκη του μέλλοντος λέγεται Αφρική».
 
Για τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέφερε πως «όταν ετοιμαζόταν το ταξίδι μου στην Κύπρο έμαθα ότι αύριο, Δευτέρα, ξεκινάει το Συνέδριο και ζήτησα να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό διότι το 80% του ελληνικού ποιμνίου μου στο χώρο της Αφρικής κατάγεται από την Κύπρο».
 
«Και μάλιστα είναι οι βασικοί παράγοντες που με βοηθάνε υλικά, πνευματικά στο έργο μου το μεγάλο, πάντα έχουν ανοικτή την πόρτα τους, την καρδιά τους, πάντα δίνουν από το υστέρημά τους και θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
Print Friendly, PDF & Email

Share this post