Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Υπουργό Παιδείας και τους Διευθυντές των σχολείων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Υπουργό Παιδείας και τους Διευθυντές των σχολείων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μέσα στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας της Εκκλησίας της Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου Σχολικού έτους 2017-2018, προσέφερε γεύμα την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017 στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τους Διευθυντές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σε Επιθεωρητές και στους Διευθυντές των Σχολείων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Επαίδευσης, τα οποία λειτουργούν σε ενορίες και κοινότητες που υπάγονται στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια.

Του γεύματος προηγήθηκε ομιλία από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, ο οποίος ανέπτυξε ένα θέμα που άπτεται και της γνώσης και της αγωγής, ένα θέμα στα όρια της Επιστήμης και της Θεολογίας, που αγγίζει βασικές αρχές της εσώτατης φύσης των δύο μεγεθών, υποδεικνύοντας σε όσους υπερτιμούν τη γνώση ότι δεν πρέπει να τους διαφεύγει και η σχετική ασάφεια ως προς τις αρχές της και ότι δεν θα πρέπει να υπερτιμούν τα γνωστικά Μαθήματα σε σχέση με τα ηθοπλαστικά. Συμπερασματικά, ανέφερε ότι όσοι εργάζονται στα σχολεία θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η γνώση δεν είναι πανάκεια, και πως καμία γνώση δεν είναι απαλλαγμένη από λάθη και υποκειμενισμούς. Αυτό και μόνο υποδεικνύει την υπεροχή της αγωγής, έναντι της γνώσης. Παράλληλα, τόνισε, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και τα άλλα ηθοπλαστικά μαθήματα δεν είναι ποιοτικά κατώτερα, ως προς την παροχή γνώσεων των άλλων μαθημάτων, αφού διέπονται από τις ίδιες αρχές. Σήμερα, επεσήμανε εύστοχα, η αναζήτηση αξιών και νοήματος στη ζωή είναι σημαντικότερα από την απόκτηση γνώσεων.

Μετά το πέρας της ομιλίας και του γεύματος, ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη φιλοξενία. Ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή είναι ακόμη μία δραστηριότητα η οποία αναδεικνύει το διαχρονικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τα θέματα της παιδείας. Αναφέρθηκε, επίσης στην στήριξη που προσφέρει η Εκκλησία για τη σίτιση χιλιάδων παιδιών από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τέλος, υπογράμμισε ότι επιθυμία του ιδίου και των συνεργατών του είναι να υπάρχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας του Υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία. Διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι όχι μόνο θα συνεχίσει η άριστη συνεργασία του Υπουργείου με την Εκκλησία, αλλά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για ενδυνάμωση της συνεργασίας αυτής.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την παιδεία και τόνισε ότι στόχος της παιδείας είναι να προσφέρει γνώσεις αλλά και ήθος. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Η Εκκλησία θέλει σωστούς και ολοκληρωμένους ανθρώπους, είπε, και ολοκληρωμένοι είναι αυτοί οι οποίοι πρωτίστως έχουν ήθος. Η Εκκλησία, επεσήμανε, ήταν πάντοτε επικεφαλής της παιδείας, λόγω της εναλλαγής των κατακτητών στο νησί μας και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπήρξε η προστάτις της Μέσης Εκπαίδευσης κυρίως, την οποία διαφύλαξε ως κόρη οφθαλμού, και ούτε να διαγράφουμε εύκολα αυτή την προσφορά της Εκκλησίας στο έργο της παιδείας.

Εν κατακλείδι, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στα παιδιά, να δώσουν όλο τον καλό εαυτό τους για τη γνωσιολογική αλλά και ηθικοπνευματική μόρφωση των παιδιών μας. Περαίνοντας, διαβεβαίωσε τους εκπαιδευτικούς ότι θα έχουν αμέριστη τη συμπαράσταση της Εκκλησίας, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η αγαστή συνεργασία Υπουγείου Παιδείας και Εκκλησίας θα συνεχιστεί, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά και για το καλό των παιδιών μας και για το καλό της πατρίδας μας».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή προσφορά προς τους νέους. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ενημέρωσε τους διευθυντές για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να γίνουν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, όπως το Μαθητικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

 

Διάκονος Μιχαήλ Νικολάου

Θεολόγος

 

Ομιλία Μητροπολίτη Πάφου κ.Γεώργιου σε συνεστίαση Εκπαιδευτικών στην Ιερά  Αρχιεπισκοπή Κύπρου 3 Οκτωβρίου 2017

 

Print Friendly

Share this post