Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κοινότητας Γενάγρων στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Τσακκιλερού στη Λάρνακα (29 Οκτωβρίου 2017)

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κοινότητας Γενάγρων στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Τσακκιλερού στη Λάρνακα (29 Οκτωβρίου 2017)

Το Κοινοτικό Συμβούλιο και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Ελεούσας Γενάγρων, διοργάνωσαν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, για πρώτη φορά σε τέτοια αθρόα προσέλευση, Εκκλησιασμό των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητας, στον Ιερό Ναό  Αγίου Ελευθερίου Τσακκιλερού στη Λάρνακα, όπου προεορτίως τίμησαν την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στον λόγο του, αναφέρθηκε στο αδιαμφισβήτητο θεμέλιο της χριστιανικής ζωής. Την πίστη και την εμπιστοσύνη που καλούμαστε ως Ορθόδοξοι χριστιανοί να έχουμε στην καρδιά μας, όπως αυτή την πίστη και την βεβαιότητα που είχε η αιμορροούσα γυναίκα προς τον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό, ώστε, με μόνο ένα άγγιγμα της στο άκρο του χιτώνα του Ιησού, θεραπεύθηκε από την συνεχή αιμορραγία που την ταλαιπωρούσε για δώδεκα χρόνια.

Συνεχίζοντας, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε την περίπτωση του αρχισυνάγωγου Ιάειρου, ο οποίος παρακάλεσε τον Ιησού να θεραπεύσει την κόρη του. Ενώ ο Ιάειρος άκουγε τον Χριστό να κηρύττει στα πλήθη, τον πληροφόρησαν πως η θυγατέρα του πέθανε, λόγω ασθένειας που την βασάνιζε για αρκετά χρόνια. Εβρισκόμενος ο Ιησούς κοντά σε αυτό τον άνδρα, άκουσε την είδηση, και του είπε, “μη φοβάσαι, μόνον πίστευε και θα σωθεί η κόρη σου”. Έτσι όταν ο Χριστός πήγε στο σπίτι του αρχισυνάγωγου, βλέποντας τη θερμή του πίστη, ανέστησε την κόρη του, δηλαδή, ανακάλεσε την ψυχή της να επανέλθει πίσω στη σωματική της υπόσταση, όπως άλλωστε συνέβηκε και στην ανάσταση του Λαζάρου.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, βασιζόμενος στα πιο πάνω γεγονότα της Ευαγγελικής Περικοπής, υπογράμμισε ότι στα αδιέξοδα που έχουμε φτάσει στις μέρες μας, δεν μας μένει άλλος χώρος, παρά το περιβάλλον της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, που δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να ελπίζει και να έχει θάρρος για καλύτερες μέρες. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οφείλουμε όλοι μας με ακράδαντη πίστη, ενότητα και αγάπη μεταξύ μας, να παραδώσουμε άσπιλη και ανόθευτη την παρακαταθήκη της πίστεώς μας στις επόμενες γενιές, όπως αυτή μας δόθηκε από τους προγόνους μας.

Επίσης, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, τόνισε πως είναι μεγάλη ευλογία αλλά και ιερό καθήκον, εμείς οι βαπτισμένοι και μυρωμένοι χριστιανοί, ως μέλη του πληρώματος της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, να συναγόμαστε στους Ναούς μας και να συμμετέχουμε στα Τελούμενα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, έτσι ώστε να ενωνόμαστε με τον Χριστό και μεταξύ μας, με το Μέγα Μυστήριο της Ευσεβείας, την Θεία Λειτουργία, γιατί δια των Αγιαστικών πράξεων και με τον συνεχή μας αγώνα κατά του Αντικειμένου, ενεργοποιούμε τα χαρίσματα που ο Θεός, δωρεάν και πλουσιοπάροχα μας πρόσφερε. 

Προ τις απολύσεως, τελέστηκαν τα Ιερά Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως όλων των προαπελθόντων κατοίκων Γενάγρων, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής 1974 και κατόπιν στην προσφυγιά και στην συνέχεια ο Επίσκοπος Μεσαορίας προσέφερε στους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους της κοινότητας Γενάγρων, ένα εικόνισμα της Παναγίας Παντάνασσας του Γερολάκκου, ως ευχαριστήριο δώρο για την έως τώρα συνεργασία τους. Το ίδιο εικόνισμα προσέφερε στον εφημέριο του ναού π. Μαρίνο Κωνσταντίνου και τον κοινοτάρχη Γενάγρων κ. Σάββα Γρηγόρη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε εκδήλωση και συζήτηση σε παραπλήσιο καφενείο με ομιλητές τον Κοινοτάρχη Γενάγρων κ. Σάββα Γρηγόρη, τον κ. Παύλο Παπαδόπουλο, πρώην Διευθυντή σχολείου και τον  Δρα Ανδρέα Φούλια, Θεολόγο – Βυζαντινολόγο, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post