Οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητας Μουσουλίτας εόρτασαν τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά (22 Οκτωβρίου 2017)

Οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητας Μουσουλίτας εόρτασαν τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά (22 Οκτωβρίου 2017)

Την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε  στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά, στον Προσφυγικό Συνοικισμό Κόκκινες Στροβόλου, όπου οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητας Μουσουλίτας της Μεσαορίας, εόρτασαν εκ μεταθέσεως, τη μνήμη του Ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το εκκλησίασμα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα, όπου ο Ιησούς Χριστός φτάνοντας στην  χώρα των Γαδαρηνών συνάντησε έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε κυριευθεί από πλήθος δαιμονίων. Όταν όμως αυτός ο ταλαίπωρος άνθρωπος είδε τον Ιησού, τα δαιμόνια που ευρίσκοντο μέσα του, ομολόγησαν, την θεολογική αλήθεια ότι ο Ιησούς, είναι πράγματι ο Υιός του Θεού του Υψίστου.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας υπογράμμισε, πως ο διάβολος γνωρίζει αρκετά, ενδεχομένως, περισσότερα από όσα γνωρίζει ο πεπερασμένος άνθρωπος. Όμως αν και γνωρίζει αρκετά, ως πνευματική οντότητα, εντούτοις υπάρχει ένα μεγάλο προνόμιο που ο Θεός χάρισε στην κορωνίδα των δημιουργημάτων του, τον άνθρωπο. Το προνόμιο της ταπείνωσης, (δηλαδή, ο άνθρωπος  συνειδητοποιεί τα λάθη του) της μετάνοιας και κατ΄ επέκταση της συγχώρεσης του Θεού, η οποία πραγματώνεται  με τον  καθημερινό μας αγώνα και την ενσυνείδητη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεωςς, της Θείας Ευχαριστίας κ. ά.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, παρακίνησε τους πιστούς, ως μέλη τίμια της Εκκλησίας, να είναι και να εκπέμπουν φως Χριστού, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του επουράνιου Θεού Πατέρα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η ενότητα, η συνεργασία και η εν Χριστώ αγάπη μεταξύ όλων, με στόχο την διαφύλαξη της πίστης και της παράδοσης του τόπου μας, ούτως ώστε και εμείς, όπως ο απελευθερωμένος από τα δαιμόνια άνθρωπος της Ευαγγελικής Περικοπής, να βιώσουμε την πραγματική και αληθινή πνευματική ελευθερία από τα πάθη, τις απογοητεύσεις και τις διαβολές του Αντικειμένου, την οποία μόνο ο Χριστός μπορεί να μας δώσει αρκεί εμείς οι ίδιοι να το θελήσουμε. Τότε θα δούμε και την ελευθερία της κατεχόμενης γης μας και την πρόοδο του λαού μας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ως πρόεδρος των κατεχόμενων Εκκλησιαστικών Επιτροπών των ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, προσέφερε στον Βουλευτή Αμμοχώστου κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, ένα σεμνό εικόνισμα της Παναγίας Παντάνασσας του Γερολάκκου, για τη συχνή συμμετοχή του στις λατρευτικές συνάξεις των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Η κοινότητα Μουσουλίτας πραγματοποίησε στη συνέχεια συνεστίαση των εκτοπισμένων με τις οικογένειες και τους οικείους τους. Εκεί, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, τους μετέφερε τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Υπογράμμισε την αξία των εκκλησιαστικών συνάξεων και των συνεστιάσεων των χωριανών. Να γνωρίζουν οι νεότεροι τους παλαιότερους και όλοι να διατηρούν τη συνείδηση της καταγωγής τους από τη Μουσουλίτα της Μεσαορίας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας προσέφερε το εικόνισμα της Παναγίας Παντάνασσας του Γερολάκκου στον Κοινοτάρχη και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αποστόλου Λουκά Μουσουλίτας, για την αγαστή συνεργασία.

Τον Επίσκοπο  και τους συγχωριανούς προσφώνησε ο Κοινοτάρχης της κοινότητας Μουσουλίτας κ. Κώστας Χριστοδούλου, ο οποίος με την ευκαιρία τίμησε την οικογένεια του κ. Ανδρέα και της κ. Γιωργούλας από τη Σωτήρα Αμμοχώστου, η οποία κατά του πρώτες ημέρες της εισβολής των Τούρκων το 1974, φιλοξένησε στο σπίτι της αρκετούς πρόσφυγες από τη Μουσουλίτα.

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post