Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησιάς Κύπρου: Η΄ Συνάντηση Εκπροσώπων Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών

Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησιάς Κύπρου: Η΄ Συνάντηση Εκπροσώπων Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών

Την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στη Λευκωσία η 8η Συνάντηση των Εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Η απόφαση πραγματοποίησης της 8ης Συνάντηση λήφθηκε με τη λήξη της προηγούμενης 7ης Συνάντησης στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη (4.5.2017) και κατόπιν ενημερώσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μετά τη δέηση και το καλωσόρισμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, ανακοίνωσε την ημερήσια διάταξη της 8ης Συνάντησης.

Παρέστησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Αμαθούντος κ. Νικόλαος, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Νεόφυτος Εγκλειστριώτης και Φιλόθεος Μαχαιριώτης, οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι Μάριος Παπαχρυσάνθου, Σπυρίδων Γεωργίου, Στέφανος Χρυσάνθου και ο Πρεσβύτερος Διομήδης Παπουής, ο Μοναχός Πολύδωρος Ορφανίδης, ο Διάκονος Ανδρέας Ματέϊ και οι κύριοι Ανδρέας Χ. Χριστοδούλου, Παύλος Χατζηπροδρόμου και Ανδρέας Κοσιάρης, συνεργάτες του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας ενημέρωσε:

Α. Για την πορεία προετοιμασίας της Έκθεσης στη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, που αφορά το Χριστιανικό πολιτισμό της Κύπρου, με επίκεντρο τα έθιμα του Δωδεκαήμερου στην Κύπρο (15-22 Νοεμβρίου 2017). Ευχήθηκαν όλοι καλή επιτυχία στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα.

Β. Για το έργο μαθητών και καθηγητών στο πρόγραμμα «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας», καρπό της συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται για τρίτο σχολικό έτος και σ’ αυτό μαθητές με την καθοδήγηση καθηγητών τους περιγράφουν εκκλησιαστικά μνημεία, τα κειμήλια και την ιστορία τους, παίρνουν συνεντεύξεις και γίνεται προσπάθεια για μια βιωματική σχέση με την Εκκλησία. Οι εργασίες των μαθητών (γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών) παρουσιάζονται στα σχολεία τους και κατόπιν, κατά ομάδες, σε περιφερειακά κέντρα ή κάποιες από αυτές στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Αποτιμήθηκε το όλο πρόγραμμα και κατατέθηκαν απόψεις για την περαιτέρω επέκταση και συμμετοχή στο Πρόγραμμα περισσοτέρων σχολείων και μαθητών.

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου των εκκλησιαστικών περιφερειών.

Έγινε αναφορά, από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο, στην έκδοση «Εκκλησιαστικά Μνημεία της Λυσού», του Δρ. Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου και του Δρ. Ανδρέα Φούλια, της κοινότητας Λυσός της Πάφου (2017). Σε εκδήλωση παρουσιάστηκε ο τόμος με τα ιερά προσκυνήματα της περιοχής.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος παρουσίασε και διένειμε το έντυπο «Προσκυνητάριον Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού», Λεμεσός 2016. Το έντυπο το οποίο συνοδεύεται από τρεις μεγάλους ανεξάρτητους χάρτες (α. χωριά Μητροπόλεως Λεμεσού, β. Επισκοπή Αμαθούντος, γ. πολεοδομικό συγκρότημα Λεμεσού) περιέχει φωτογραφίες και μικρά κείμενα για ναούς και μονές και χάρτες πρόσβασης σ΄ αυτούς κατά μικρότερες περιοχές. Στο τέλος υπάρχει αλφαβητικός πίνακας των ναών και των μονών. Η παρουσίαση της έκδοσης έγινε το 2016 από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος. Προωθείται η έκδοση του εντύπου στα αγγλικά και τα ρωσικά.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Γεωργίου ανέφερε ότι σταμάτησε για οικονομικούς λόγους η προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου για ετοιμασία χάρτη για τους ναούς και τις μονές της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κιτίου. Θα διερευνήσει τη δυνατότητα για συνέχιση της προσπάθειας. Είχαν γίνει επαφές με την ομάδα που ετοίμασε τους χάρτες και το έντυπο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Χρυσάνθου παρουσίασε και διένειμε την έκδοση του 13ου τεύχους (Ιανουαρίου- Ιουνίου 2017) του περιοδικού «Αγάπη» της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, το οποίο είναι αφιερωμένο στα δεκάχρονα της επανίδρυσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού με το όνομα Ταμασού και Ορεινής. Στη συνέχεια έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Εγκλειστριώτης ανέφερε ότι στην ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου συμπληρώθηκαν τα έργα για εύκολη πρόσβαση των αναπήρων στη Μονή, με εξαίρεση  την Εγκλείστρα. Η συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ προχωρεί κανονικά. Ο ίδιος ετοιμάζει το σχετικό σενάριο για την Εγκλείστρα.

Επίσης, από τον κ. Ανδρέα Χριστοδούλου έγινε αναφορά στην Προσκυνηματική Κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου, στην οποία για 3η χρονιά συμμετείχε το Γραφείο μας. Ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τον προγραμματισμό στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 2018 Προσκυνηματικού ταξιδίου στην Κρήτη και τα Επτάνησα, με επίκεντρο το Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου, στη νήσο Κέρκυρα, όπου βρίσκεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου.

Η Συνάντηση συνεχίσθηκε με συμμετοχή ομάδας ταξιδιωτικών πρακτόρων που ασχολούνται με το Θρησκευτικό Τουρισμό, μελών του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ΑCTA). Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Βασίλης Σταματάρης, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνάντηση και ανέφερε ότι αν και μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτόρων υπάρχει ανταγωνισμός, με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων υπάρχει συνεργασία.

Ακολούθως, με τη συμμετοχή όλων έγινε γόνιμη συζήτηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η επικοινωνία και η επίλυση θεμάτων για την διευκόλυνση των προσκυνητών και εν γένει των επισκεπτών σε ναούς, μοναστήρια, μουσεία κ.άλλους χώρους εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

Η Σύσκεψη ολοκληρώθηκε με παράθεση γεύματος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στους εκπροσώπους των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και τους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες.

Η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των Εκκλησιαστικών περιφερειών και Μονών θα φιλοξενηθεί το Μάιο του 2018 από την ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

 

Ανδρέας Χριστοδούλου

Από το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Share this post