Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγόριου στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας (4 Νοεμβρίου 2017)

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγόριου στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας (4 Νοεμβρίου 2017)

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή Γενική Συνέλευση των Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας.

Ευθύς εξαρχής σάς μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, του οποίου η μέριμνα και το ενδιαφέρον για την πρόοδο και προκοπή της νέας γενεάς παραμένουν  αμείωτα και στην προσευχή του και στις ενέργειες και πρωτοβουλίες του.

Σας συγχαίρω και προσωπικά, για την ευαισθησία και την έγνοια που, ως καταξιωμένοι γονείς, διατηρείτε και αναπτύσσετε με γνώμονα την προστασία, την ορθή διαπαιδαγώγηση και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών σας, τα οποία είναι καρπός της αγάπης σας για τη ζωή και η συμβολή σας στη διατήρηση υγιούς κοινωνίας και είναι, τα παιδιά σας, τα διαμάντια του σήμερα και του αύριο της πατρίδας μας.

Σε μια εποχή που τα πάντα, του μάταιου τούτου κόσμου, μεταβάλλονται ως κινούμενη άμμος, καλούμαστε όλοι, από τη θέση προσφοράς και ευθύνης μας απέναντι στο σύνολο των συνανθρώπων μας, με βάση τις πανανθρώπινες σταθερές αξίες, να δώσουμε νόημα ζωής, να εμπνεύσουμε τη νέα γενεά. Ούτως ώστε με χαρά, αισιοδοξία, αγάπη και σεβασμό, να κινηθεί ο νέος άνθρωπος στο πλαίσιο της αυθεντικής φυσικής συμπεριφοράς από τη γέννα του σε αρμονικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργείται και καλλιεργείται από τους γονείς, τον πατέρα και τη μητέρα. Κατόπιν, αυτό το περιβάλλον πλατύνεται  με την αγάπη, το σεβασμό και την καταδεκτικότητα προς τον άλλο άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, με μέτρο και διάκριση.

Ο σεβασμός, αυτοσεβασμός και αλληλοσεβασμός, ξεκινά από το σπίτι. Η ευαισθησία στο ωραίο, το αληθινό, το τίμιο, το άξιο καλλιεργείται από το σπίτι, όπως και η πίστη στον Τριαδικό Θεό, σύμφωνα με την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Ορθόδοξης Πίστης. Είναι πορεία ζωής από τη γέννα μας με τη συμβολή της μάνας μας, της Εκκλησίας, με τη συμμετοχή μας στις αγιαστικές πράξεις, με τις οποίες ενεργοποιούνται όλα εκείνα τα δώρα του Αγίου Πνεύματος. Με αυτά τα εφόδια φθάνουμε στην πύλη του σχολείου, το οποίο αποτελείται από τους διδάσκοντες, τους διδασκομένους και τους εργαζόμενους.

Την πρώτη ευθύνη έχει η πολιτεία, η οποία θέλοντας να προσφέρει ό,τι καλύτερο και εξόχως ωφέλιμο, συνεργάζεται γόνιμα και με τους γονείς και με τη μάνα Εκκλησία και με όλους τους παράγοντες της κοινωνίας που έχουν γνώμονα την προστασία, τη φροντίδα, τη διαπαιδαγώγηση και την ψυχοσωματική ανάπτυξη των νέων ανθρώπων της πατρίδας μας.

Γίνονται πάρα πολλά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες. Ενδεχομένως μπορούν να γίνουν, με συνεργασία, και περισσότερα. Σίγουρα όλοι θέλουμε τα παιδιά της πατρίδας μας να είναι πρωτοπόροι και όχι ουραγοί των γεγονότων και κατ’ επέκταση της ιστορίας.

Τα παιδιά μας έχουν μια περίφημη ελληνική παράδοση, παγκοσμίως σεβαστή και καταξιωμένη, αφού «Έλληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες» (Ισοκράτης).

Ας την αγαπήσουμε όλοι την εύοσμη ανθοδέσμη της παράδοσής μας. Τότε θα δούμε πόσο πλούσιοι και αναγκαίοι είμαστε με αυτή την παρακαταθήκη και προς όσους φιλοξενούνται στην πατρίδα μας από άλλες περιοχές του πλανήτη, με διαφορετικές ενδεχομένως εμπειρίες, πεποιθήσεις και παραδόσεις.

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε την πίστη και την παράδοσή μας, τόσο περισσότερο αποβάλλουμε τη μισαλλοδοξία στην καθημερινή μας ζωή και καλλιεργούμε σε ορθή βάση τη σχέση μας με τους ανθρώπους ως αδελφούς μας.

Χρειάζεται ενότητα, αγάπη και συνεργασία, μεθοδικότητα και σιγουριά του ποιοι είμαστε, και τότε όλοι θα χαιρόμαστε τα παιδιά σας, τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες της πατρίδας μας και σκυταλοδρόμους της παράδοσής μας.

Πρώτοι εσείς οι γονείς θα έχετε την υπερηφάνεια της καλής και ορθής πορείας των παιδιών σας, κατόπιν οι δάσκαλοί τους, η Πολιτεία, η Εκκλησία, ήτοι ο Κυπριακός λαός.

Η Εκκλησία παντού και πάντοτε χαίρεται και επευλογεί τα καλά έργα των παιδιών της. Ως μάνα στοργική και φορέας της χάρης του Παναγίου Πνεύματος πονά, συγχωρεί και δέεται για τα τυχόν λάθη, τις αναβολές μας, ως άνθρωποι πεπερασμένοι που είμαστε.

Επαινεί τη γνώμη και προβάλλει την καλή πρόθεση. Αγκαλιάζει τους πάντες και προσεύχεται «υπέρ των γονέων και κηδεμόνων, υπέρ των διδασκόντων και διδασκομένων εν τοις εκπαιδευτηρίοις του γένους ημών».

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλές επιτυχίες στις αποφάσεις σας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

† Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

4 Νοεμβρίου 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post