Εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας

Εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου συνδιοργανώνει μαζί με την Ιερα Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας σεμνή εκδήλωση ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του καλοκαιριού του 1974, στην Ηλεία. Τα κυπριόπουλα φιλοξενήθηκαν σε ιδρύματα και οικογένειες της Ηλείας κατά το σχολικό έτος 1974-75. Μικρότερες ομάδες παιδιών φιλοξενήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Επίσης, προσφυγόπουλα μαθητές, το 1974, δέχθηκαν στην Κύπρο τη συμπαράσταση των εξ Ελλάδος αδελφών και με σχολικές τσάντες που εμπεριείχαν τα αναγκαία σχολικά είδη.

Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, το πρωί θα τελεστεί στον ιερό ναό Της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, στη Λευκωσία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και τη συμμετοχή του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα αναπευθεί δέηση υπέρ υγείας των ζώντων ευεργετών και των παιδιών που φιλοξενήθηκαν το 1974. Κατόπιν θα τελεστούν μνημόσυνα του μακαριστού Μητροπολίτου Ηλείας Αθανασίου και όλων των τεθνεώτων ευεργετών και Κυπρίων μαθητών.

Ακολούθως, θα μιλήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.  Σύντομη ευχαριστήριο ομιλία θα εκφωνήσει ένας εκ των τότε μαθητών.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα του Ναού και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παιδιά Δημοτικού Σχολείου.

Παρόμοια τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν τα τότε παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα ή και οι οικείοι τους, να επικοινωνούν με τον κ. Γιάννη Νικολαΐδη, στο τηλέφωνο: 99525982

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

9 Νοεμβρίου 2017.

Print Friendly

Share this post