Η κοινότητα Παλαικύθρου εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην Προσφυγιά (24-25 Νοεμβρίου 2017)

Η κοινότητα Παλαικύθρου εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης στην Προσφυγιά (24-25 Νοεμβρίου 2017)

Οι εκτοπισμένοι  της τουρκοκρατούμενης κοινότητας Παλαικύθρου εόρτασαν και φέτος στην προσφυγιά τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου.

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στο Γυμνάσιο Γερίου.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, πλαισιωμένος από τους κληρικούς π. Παναγιώτη Χριστοδούλου, π. Μηνά Θεοδούλου, π. Παναγιώτη Κώστα, π. Γαβριήλ Γαβριήλ και π. Δημήτριο Παπαντώνη και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Γερίου, κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο τέως Δήμαρχος Γερίου, κ. Αργύρης Αργυρού, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαικύθρου, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γερίου, κα. Ανδρεανή Στυλιανίδου, μέλη του καθηγητικού συλλόγου, μαθητές και πιστοί που ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου έκανε αναφορά στο βίο της πανσόφου Αικατερίνης, η οποία έμεινε ακλόνητη στην πίστη της, παρά τα τρομερά βασανιστήρια που υπέστη. Επίσης, έκανε αναφορά στην πίστη της αιμοροούσας γυναίκας από την ευαγγελική περικοπή που διαβάστηκε, η οποία έφερε και την σωτηρία της, σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου: «Θύγατερ, ἡ πίστις σου σέσωκέ σε· ὕπαγε εἰς εἰρήνην» (Μαρκ. ε΄, 34). Προέτρεψε τους παρόντες πιστούς να μην χάσουν την πίστη τους μπροστά στις προσφορές αυτού του μάταιου κόσμου αλλά να παραμείνουν σταθεροί, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν και μνημόσυνα πάντων των κεκοιμημένων κληρικών,  κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών και ευεργετών της κατεχόμενης κοινότητος Παλαικύθρου.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Επίσκοπος Μεσαορίας προσέφερε ως ευλογία, την ιερή Εικόνα της Παντάνασσας Γερολάκκου, στην κα Ανδρεανή Στυλιανίδου για να παραμείνει στο Παρεκκλήσιον της Αγίας Αικατερίνης. Το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, προσέφερε ακόμη μια εικόνα,  για το Γραφείο της Διευθύντριας του Γυμνασίου.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

***********************************************************

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, το κοινοτικό Συμβούλιο Παλαικύθρου και όλα τα οργανωμενα σύνολα του Παλαίκυθρου, προσκαλούν τους πιστούς για 5η χρονιά, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Γερίου, τους Ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Μηνά Γερίου, στον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης, 24 – 25 Νοεμβρίου 2017.

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 5 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τους Ιερείς των Ενοριών του Γερίου και Παλαικύθρου στον Ι. Ν. Αγίας Αικατερίνης, στο Γυμνάσιο Γερίου.

Την επόμενη, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι από το Παλαίκυθρο και όσοι τιμούν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης να συμμετάσχουν στον εορτασμό.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Γαλλακτοτροφούσης Παλαικύθρου

Print Friendly

Share this post